Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Hoe herken je een burn-out?
Categories: burn-out, stress

[ad]

Genoeg mensen lopen rond met een burn-out zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Ze werken gewoon door, hebben een sociaal leven, maar toch voelt het allemaal anders. Ze weten dat ze stress hebben, maar zien het als tijdelijk. Gaat wel weer over… Terwijl de oorzaak van een burn-out vaak ver terug gaat. Oorzaken kunnen uit heden, maar ook uit je verre verleden komen. Daarnaast speelt de stress op meerdere terreinen op. Niet alleen op het werk. Dus is het vaak ook niet duidelijk wat nou zoveel stress veroorzaakt. Langzaam aan raak je van jezelf verwijderd. Van je normen, waarden en mogelijkheden.

Functie van stress
Stress maakt een ‘spulletje’ (adrenaline en cortisol) aan in je hersenen dat er voor zorgt dat je overleeft in bedreigende situaties. Dat je alert bent en extra energie krijgt. Als die stress echter lang aanhoudt, kan dat schadelijk zijn voor je zenuwstelsel en je gehele ‘huishouding’. Belangrijk dus om toch te proberen om de symptonen van een burn-out te herkennen.

Symptonen van een burn-out
Als je een burn-out hebt voel je je zowel fysiek als mentaal uitgeput. Je slaapt slecht, voelt je opgejaagd en kunt last hebben van hartkloppingen. Je gehele weerstand wordt minder, zodat je ook last kunt krijgen van hoofd- en buikpijn en sneller ziek bent.

Je raakt vervreemd van jezelf. Twijfelt aan je capaciteiten en kwaliteiten. Je stemmingen wisselen elkaar snel af, je bent sneller emotioneel, geïrriteerd en neerslachtig.

Met een burn-out kun je iets cynisch over je krijgen. Sta je verder af van je sociale omgeving, werk en collega’s. Je voelt je vervreemd van jezelf. Een gevoel van onrust, onzekerheid neemt bezit van je, waardoor je ook besluiteloos kunt raken. De eetlust wordt minder of juist veel meer en de zin in seks verdwijnt. Je wordt vergeetachtiger en kunt je minder goed concentreren. Paniek en angst zijn geen vreemde gevoelens meer voor je.

Onderneem actie
Als je bovenstaande symptonen herkent, is het tijd om contact op te nemen met de dokter, want een burn-out, die moet je echt hard aanpakken. Met hulp.

Wil je meer lezen over burn-out? Er zijn enkele boeken die je kunnen helpen.

Ter inspiratie:

[ad]

Comments are closed.