Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust vinden is Volledig Vrij zijn?
Categories: boeken, mindfulness, rust

[ad]

Wat gebeurt er met je als iemand kritiek op je heeft? Hoe reageer je als je verliefd bent? Wat doe je als je wordt overvallen door heftige emoties? Op deze, en vele andere vragen geeft het boek ‘Volledig vrij’ antwoord. Dit boek legt aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uit wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes. ‘Volledig vrij’ is geschreven door Annette Raaijmakers, psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992).

Volgens een recentelijk onderzoek in Psychologie Magazine blijkt dat 58% van de Nederlanders dagelijks te weinig positieve gevoelens ervaart. De conclusie van het onderzoek is dat Nederlanders minimaal drie geluksmomenten ten opzichte van een negatief moment moeten ervaren. Met de inzichten en oefeningen uit ‘Volledig vrij’ is deze dagelijkse portie geluk binnen ieders handbereik.

Over het boek
‘Volledig vrij’ is een handzame gids met herkenbare praktijkbeschrijvingen en eenvoudige oefeningen om je te bevrijden van belemmerende ideeën over jezelf en anderen. Overtuigingen als ‘er is iets mis met mij’ of ‘ik ben er nu te oud voor’, worden in treffende voorbeelden haarfijn onderuitgehaald. Annette Raaijmakers combineert hierbij elementen uit psychologie en spiritualiteit. Deze gids begeleidt je in je zoektocht naar wie je werkelijk bent.

In het kader van de uitgave van het boek ‘Volledig vrij’:

Annette en Harry de Winter

‘13 vragen aan… Annette Raaijmakers, schrijfster en psychotherapeut’:

1. Wie is Annette Raaijmakers?
Ze zeggen dat ik een vrouw ben, getrouwd, met twee kinderen en drie kleinkinderen. Psychotherapeut en directeur van Instituut Core. Maar is dat waar? Ik ben natuurlijk nog veel meer dan dat. Ik ben alles en niets.

2. Wat was voor jou de reden om Core, Instituut voor niet-rationele processen op te richten?
Ik werkte als psychotherapeut en dacht regelmatig dat ik een training wilde ontwikkelen waar veel mensen baat bij zouden hebben. Toen ik het boek ‘Ik ben’ van Nisargadatta Maharaj had gelezen wist ik meteen hoe deze training eruit moest zien en ben ik eraan begonnen. Het is een individuele ervaringstraining, waarbij mensen leren zich vrijwillig te identificeren.

3. Op welke manier kom je het thema ‘rust’ en ‘rust vinden’ tegen in je werk en bij je cliënten?
In de training gaan cursisten ‘rust’ ervaren doordat zij inzicht krijgen in hun belemmerende denk- en gedragspatronen. Ze leren los te komen van hun oordelen, identificaties en projecties. Zij worden wie ze werkelijk zijn waarna een grote vrijheid en rust wordt ervaren.

4. Waarin onderscheidt jouw nieuwe boek ‘Volledig vrij’ zich van ‘zelfhelp-boeken’?
Mijn boek is een gids voor bewust zijn. De oefeningen die erin staan, zijn bedoeld om de lezers het onderwerp dat in het betreffende hoofdstuk besproken wordt, te laten ervaren.

5. Welk pad heb je afgelegd naar waar je nu bent?
Alle ervaringen die ik in mijn leven heb opgedaan, waren precies goed voor mij. Er is voor iedereen maar één pad. Vaak zijn we geneigd ons te verzetten tegen de dingen die ons overkomen, maar juist door alles wat zich voordoet te aanvaarden en er iets mee te doen zul je in staat zijn een vrij leven te leiden.

6. Wat doe je het liefst om te ontspannen?
Als er geen stress is, hoef je niet te ontspannen.

7. Waar vind je rust?
Rust is niet te ‘vinden’. Rust betekent voor mij dat het stil is van binnen en dat alles wat op mijn pad komt wordt ontvangen. Dan zijn er geen weerstanden en verlangens en is alles goed zoals het is.

8. Naar welke muziek luister je?
Ik luister graag naar Maria Callas, Chopin, Bob Dylan en Mary Gauthier.

9. Wat kunnen we van je leren?
Als je mijn boek Volledig Vrij leest, kun je zien dat er niets is om bang voor te zijn. Doordat je allerlei ideeën, verwachtingen en identificaties hebt, maak je je levensgeluk afhankelijk van de buitenwereld. Er is echter maar een persoon die je gelukkig kan maken en dat ben jezelf. Geef je daar voor 100% aan over!

10. Waar haal je je kennis vandaan?

Uit mijn ervaringen in het leven en de contacten met wijze mensen die ik in mijn leven ben tegengekomen.

11. Zijn er boeken van andere schrijvers die je de bezoekers van Rust.nl aanraadt op het gebied van het vinden van rust in jezelf, je werk en carrière?
‘Ik ben’ van Nisargatta Maharaj, ‘Spirituele oorlogvoering’ van Jed Mc Kenna, ‘Innerlijke rust’ van Daniel Coleman.

12. Wat wil je bereiken?
Niets. Ik heb nergens verlangen naar. Dat betekent overigens niet dat ik ‘niets’ doe. Als ik iets onderneem doe ik dat met complete overgave.

13. Welke boodschap wil je de lezers van Rust.nl meegeven?
Denk niet dat wat je zoekt buiten jezelf ligt. Alle antwoorden op je vragen zijn er al. Ontwikkel je onderscheidingsvermogen, waardoor je gaat zien wat belangrijk is en wat niet. Patience is knowing the outcome….

Wil je het boek ‘Volledig vrij’ bestellen? Dat kan hier:

Comments are closed.