Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust vinden door gelukkig te zijn op je werk
Categories: rust, werk en carriere

De enige manier om echt productief te zijn, is doen wat je leuk vindt. Als je lekker in je vel zit en fluitend je werk doet, presteer je beter. Werken gaat dan moeiteloos. Het is dus interessant voor iedereen om te investeren in werkplezier.

Met hoeveel plezier werk jij?
Ben jij ‘happy@work’? Ervaar jij voldoening en zingeving in je werk?
Of herken jij je meer in de volgende beschrijving: je werkt met minder enthousiasme, energie en voldoening, maar weet niet wat je anders wilt of hoe je het allemaal moet verbeteren.

Je wilt verandering
‘Van A naar Beter’ om maar even de slogan van het ministerie van Verkeer en Waterstaat te gebruiken. Maar als je hierover nadenkt ontstaan er alleen maar vragen: Wat wil je dan? Waar ga je dit dan realiseren? Hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Wie kan je hierbij helpen? Wanneer maak je hier tijd voor? Waarom lukt het me niet?
En de antwoorden hierop heb je niet paraat.

Wat je kan helpen is even afstand nemen van alles om je heen en ‘naar binnen kijken’. Tijd voor reflectie!

1. Wil jij een kip of een arend zijn?
Als je als een arend wilt vliegen blijf dan niet rondhangen bij de kippen. Adriaan Wagenaar (‘Grote Denkers, Kleine Denkers’): als jij grote hoogten wilt bereiken, als je wilt vliegen als een arend, vraag dan niet aan een kip je te leren hoe dat moet. Vaak gaat onze aandacht uit naar: hoe doen de andere kippen het? Het kan veel interessanter zijn te kijken naar andere arends die je inspireren.
Welke arend vind jij inspirerend? En wat kun je van hem/haar leren?

2. Kun je je huidige baan leuker maken?
Kijk eens naar wat de leuke taken nog zijn. Je ziet beter wat je leuk vindt en kunt dan gericht naar manieren zoeken om die leuke dingen uit te breiden. Ben Tiggelaar noemt dit het vergroten van je ‘ja-gebied’.
Je kunt vaak meer beïnvloeden dan je denkt. Praat eens met je baas, breng je ongenoegen onder woorden, een kleine wijziging kan wonderen doen.

3. Meer aandacht voor je talenten
Wat is nou leuker dan datgene te doen waar je echt goed in bent?
Wat gaat je gemakkelijk af? Het gaat hier om productief gedrag dat je van nature laat zien.
Natuurlijk gedrag waar je ogenschijnlijk geen moeite voor hoeft te doen. Je liet dit gedrag vroeger als kind ook al zien. Welk talent wil je meer inzetten in je werk?

4. Heeft jouw baan betekenis voor je?
We voelen ons gelukkig als we bijdragen aan iets. Ontdek de betekenis van je werk. Wie maak jij gelukkig binnen de organisatie? Wie maak je buiten de organisatie door je werk gelukkig? Wie wordt er gelukkig door de organisatie? Hoe draag jij daar aan bij?

5. Geef eens een compliment
Hiermee maak je jezelf en de mensen om je heen positiever. En positieve, optimistische mensen hebben een hogere kwaliteit van leven en presteren beter op hun werk. Iedereen blij dus!

Innerheart Vlinder

Dit artikel is geschreven door Nadine Schartz van Innerheart. Wil je met een coach meer aandacht besteden aan gelukkig zijn op je werk? Neem dan eens contact op met Nadine via 06-27397812 of nadineschartz@innerheart.nl. Zij kan je helpen contact te maken met wat er werkelijk toe doet in je werk en in je leven. Tevens inspireert Nadine je richting te kiezen en in beweging te komen.

Nadine Schartz
www.innerheart.nl

Meer lezen van Nadine? Zie hier:
Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind
5 tips voor meer rust en ontspanning in je gezin
5 tips voor meer balans en harmonie
5 dingen die je altijd al wilde weten over de innerlijke glimlach
Rust in je relatie
5 tips waardoor anderen zich prettig bij je voelen
Vijf tips om te luisteren naar je hart
Rust vinden door gelukkig te zijn op je werk
Rust vinden door drie diepe ademhalingen
13 vragen aan Nadine Schartz, oprichtster van InnerHeart
5 tips om… NEE te zeggen
5 tips voor meer rust in je hoofd

Leestip(s) van Nadine:

[ad]

Comments are closed.