Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Eerste hulp bij stress en vermoeidheid
Categories: boeken, burn-out, rust, stress

Frank Schaper is personal coach, adviseur en auteur van onder andere de boeken ‘Geen tijd voor burnout’ en ‘Eerste hulp bij stress en vermoeidheid’. In de rubriek ’11 vragen aan…’ vertelt Frank Schaper aan de lezers van Rust.nl over zijn leven, drijfveren en het vinden innerlijke rust.

Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid, Frank Schaper

1. Wie is Frank Schaper?
Ik ben een zelfstandig personal coach/trainer/auteur, van 51 jaar. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen van respectievelijk 22 en 20 jaar. Voordat ik zelfstandig werd in 2002 heb ik 20 jaar bij KLM gewerkt in diverse leidinggevende functies. Mijn eerste boek gaat over het enneagram, mijn tweede en derde boek gaan over burnout, levensfases en tips om stress en vermoeidheid tegen te gaan, en mijn vierde, net verschenen boek gaat over leiderschap.

2. Waarom een boek over stress en vermoeidheid?
De reden voor mijn eerste boek over dit onderwerp, Geen tijd voor burnout, was gelegen in het feit dat om mij heen steeds meer mensen met een burnout kampten en ik benieuwd was of ik met mijn karakter, levensfase en werk opgelijnd was om datzelfde pad te bewandelen. Als personal coach begeleid ik veel mensen met dergelijke klachten. Uiteindelijk leidde al die ervaring ook tot een zelfhulpboekje, Eerste hulp bij stress en vermoeidheid. De ondertitel daarvan is ’50 signalen om een burnout te herkennen, 51 tips om hem te voorkomen’. Daarin geef ik alle tips weer die mijn cliĆ«nten hebben geholpen hun signalen te herkennen en te verminderen.

3. Welk pad heb je afgelegd naar waar je nu bent?
Ooit ben ik afgestudeerd als ingenieur Vliegtuigbouwkunde en aanvankelijk werkte ik bij KLM als manager op een vooral rationele manier. Maar later leerde ik steeds meer dat dat maar de helft kan zijn, want onze gevoelens en ons onderbewustzijn zijn nog veel bepalender. Via inzichten in het enneagram, voice dialogue, NLP, familieopstellingen en logosynthese en allerlei literatuur ben ik gekomen waar ik nu ben. Mijn levenservaring benut ik in mijn coaching en mijn schrijven veel meer dan wat ik tijdens mijn oorspronkelijke studie heb geleerd.

4. Wat doe je het liefst om te ontspannen?
Hardlopen in de duinen, lezen, films kijken, in de stad wandelen en met mijn gezin samen zijn ontspannen mij het meest. Of een bad nemen, dat helpt ook.

5. Waar vind je rust?

Dat kan op elke plek, op elk moment zijn, aangezien de rust in mijzelf zit. Dat is ook de winst van waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest.

6. Naar welke muziek luister je?
Vooral populaire muziek zoals je op de radio hoort, of uit mijn jonge jaren. Dat kan dus uiteenlopen van Nelly Fortado en Timbaland tot The Eagles of The Doors. Ik koop vaak een cd en die luister ik in de auto af.

7. Wat kunnen we van je leren?
Dat je in je leven altijd opties hebt en dat je af en toe moet durven te gaan voor het onbekende. Iemand die onderzoek had gedaan naar spijt merkte op dat jonge mensen spijt hebben om wat ze verkeerd hadden gedaan en dat oude mensen spijt hebben om wat ze niet hadden gedaan. Verder ben ik er wel achter dat de eenvoudige prioriteitenvolgorde 1.gezondheid, 2 prive en 3. werk door veel mensen vaak vergeten wordt. Een burnout of iets wat daar op lijkt moet hen dan weer daaraan helpen herinneren.

8. Waar haal je je kennis vandaan?
Dat is heel divers: mijn eigen leven, ervaringen van anderen, boeken, tijdschriften, kranten, televisie, internet. Waar niet vandaan, eigenlijk?

9. Wat vind je naast je eigen boek het beste boek over stress en het voorkomen daarvan?
De boeken van Annegreet van Bergen en Carien Karsten zijn wat mij betreft klassiekers die je in dit verband gelezen moet hebben.

10. Wat wil je bereiken?
Goede vraag. Dat is niet altijd even duidelijk. Vroeger was ik ambitieuzer dan tegenwoordig. Ik leef nu meer in het hier en nu. Geluk voor mijn gezinsleden en familieleden en vrienden staat bovenaan. In mijn werk wil ik graag bereiken dat de mensen die ik coach hun persoonlijke doelen bereiken en met mijn boeken wil ik bereiken dat ik mijn kennis doorgeef.

11. Welke boodschap wil je de lezers van Rust.nl meegeven?
Dat het goed is af en toe even rust te nemen om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nu echt belangrijk vindt. Schrijf het eens op en kijk of je je tijdsbesteding volgens die inzichten daadwerkelijk hebt ingericht. Pas het aan als dat niet zo is.

Wil je het boek ‘Eerste hulp bij stress en vermoeidheid’ hebben? Je kunt het hier kopen:

[ad]

Comments are closed.