Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Bewust rust
Categories: mindfulness, rust, stress

Geef jij je leven zelf vorm of overkomt het je? Dat is het soort vragen waar Saron Petronilia, coach en trainer, jou in haar workshops mee zal confronteren. Speciaal voor Rust.nl schreef Saron het column ‘Bewust rust’.

[ad#Adsense-4]

Bewust rust
Ik heb even gespeeld met het idee deze column de titel ‘rust in je kop en rust in je kont’ mee te geven. Dat vind ik echter toch te cru taalgebruik. Het idee komt voort uit de opmerking die mijn Curaçaose vader altijd maakte als wij, zijn kinderen, heel onrustig op een stoel zaten. Dan vroeg hij op olijke toon en met pretlichtjes in de ogen: “Heb je last van wangi”. Daarmee verwees hij naar een aandoening: wormpjes in je ontlasting. Dat jeukt nogal en dat uit zich in je lichaamstaal.

Onrust in je hoofd uit zich ook vaak als een gevoel van onrust in je lichaam. Je voelt je gehaast, ongemakkelijk, niet in balans: je zit niet rustig op je stoel. Vaak is jouw onrust niet alleen een ‘probleem’ voor jou zelf, maar ook voor je omgeving. Omdat je in die toestand de signalen uit je omgeving eenvoudigweg anders waarneemt. Iemand die bijvoorbeeld brutaal voorrang neemt in het verkeer ervaar je als een ploert. Je sist je verontwaardiging van je af. Achteraf schrik je misschien van hetgeen uit jouw eigen mond kolkte.

Als je lekker rustig in je vel zit, laat je de regie over je gedachten en gevoelens niet zomaar door een ander overnemen. Dan laat je je humeur niet bederven door die ploert. Je neemt de onrust van de ander anders waar. Een aandachtvragend kind, een foeterende oudere bij de kassa, een overspannen collega (of chef), een warrige vergadering of een groepje hangjongeren brengen je niet zomaar uit je evenwicht. Je kunt je stevig blijven voelen in je eigen basis. Noem het gecentreerd, noem het gegrond.

Om dat te bereiken, is het handig te weten dat wij mensen vooral worden geregeerd door ons onbewuste. Wetenschappers zijn er niet helemaal over uit. Maar geschat wordt dat we ons ongeveer een tot vijf proces van onze handelingen bewust zijn. Meer dan vijfennegentig procent ervan geschiedt onbewust! Je hebt bijvoorbeeld al verschillende keren met je ogen geknipperd terwijl je dit las, en misschien ben je gaan verzitten, dwaalden je gedachten even af of heb je al een mening over hetgeen ik schrijf. Dat doe je allemaal onbewust.

Je kunt de regie over je eigen leven en je eigen rust nemen door je bewustzijn te vergroten. Het bijkomende effect ervan is dat je je intuïtie versterkt. We zijn geneigd onze ratio, onze hersenen, veel macht toe te dichten: we strepen graag de voor- en nadelen tegen elkaar weg. Maar je intuïtie wijst je sneller dan je ratio de weg naar evenwicht en geluk – lees rust. Dat komt omdat je onbewuste, ook wel intuïtie genoemd, maar een belang dient: jou zo veilig en gelukkig mogelijk door jouw leven heen loodsen. Je intuïtie is uit op rust. Daar vaart iedereen –jijzelf, de mensheid en de evolutie – wel bij.

Saron Petronilia, coach/trainer, Bewust Leven

www.levenenbewustzijn.nl

Eigen Wijze Vrouwenboek
‘Het Eigen Wijze Vrouwenboek van Saron Petronilia is een lekker leesbaar en sexy bladerboek voor vrouwen én mannen die de overgang niet lijdzaam willen ondergaan maar bewust willen beleven. Het is bedoeld voor mensen die graag het beste uit het leven halen, ook uit de laatste dertig jaar’.

Het eigen wijze vrouwenboek
Het eigen wijze vrouwenboek
S. Petronilia & Petronilia, Saron

[ad]

Comments are closed.