Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?

[ad#Adsense-4]

Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Toen Nicole zeven jaar geleden ging trouwen met Christiaan had zij er het volste vertrouwen in dat zij op een goede manier kon omgaan met Marianne, zijn ex-vrouw, en zijn twee kinderen. Ze was echter totaal niet voorbereid op de heftige strijd die vanaf het begin ontstond.

Aanvankelijk wilden zij en haar man in goed overleg met Marianne de verdeling van de weekends regelen, maar al snel blijkt dat de kinderen elk weekend bij hen gedropt worden, ook al is het anders afgesproken. Marianne heeft elke keer een excuus: ‘ze moet plotseling weg’ of ‘er is iets tussengekomen’. Soms worden de kinderen zonder pardon gewoon voor de deur gezet. Nicole staat voor een fait accompli en voelt zich machteloos. Zij voelt zich het slachtoffer van Marianne die bepaalt hoe haar leven wordt ingevuld. Zij is veel van de kinderen gaan houden, maar verlangt ernaar om na een drukke werkweek af en toe de ruimte en de rust te hebben om te doen wat zij wil.

Bijna elke avond bespreken Christiaan en Nicole de situatie en bedenken manieren om ervoor te zorgen dat zij eens een weekend alleen zijn met hun inmiddels twee jaar oude zoon. Elke week is er telefonisch contact met Marianne, waardoor zij een onderdeel blijft uitmaken van hun nieuwe relatie. Elke week is er weer hoop, die in het weekend teniet wordt gedaan. Deze strijd duurt nu al zeven jaar. Deze is zinloos en het levert niets op.

Waarom ga je door met iets te doen waarvan je zou kunnen weten dat het geen ander resultaat heeft dan het bekende? Je wilt gelijk krijgen. Je vecht voor je gelijk en daarvoor breng je zware offers.

Nicole wil ruimte en rust, en denkt dat te krijgen door af en toe een weekend alleen met haar gezin te zijn. Maar is dat waar? Gedurende de week wordt alle ruimte ingenomen door gesprekken en gedachten over de planning van het komende weekend. Haar rust wordt voortdurend verstoord door teleurstelling en boze, machteloze gevoelens. Zij denkt rust te krijgen door een vrij weekend, maar zij zal pas rust krijgen door de strijd op te geven. Hoe doe je dat?

Op het moment dat Nicole zich realiseert dat al haar verzet heilloos is, kan zij ervoor kiezen zich over te geven aan de realiteit. Zij gaat bij wijze van spreken ‘plat op de grond liggen’ zodat Marianne er in haar strijd ‘alleen’ voor staat. Er rest Marianne niets anders dan te knokken tegen ‘de lucht’. Het lijkt erop dat Marianne haar zin heeft, maar dat is ook goed… tenslotte gaat het al jaren zo. Nicole houdt van de kinderen. Het conflict heeft ook niets met de kinderen te maken. Ze merkt tot haar verbazing dat ze liever wil dat de kinderen er zijn dan dat ze zich elke keer moet opwinden over de situatie met Marianne. Nu kan er een echte verandering optreden. Op het moment dat Marianne belt dat de kinderen in het weekend komen, zegt Nicole dat het prima is. Ze zal van harte kunnen zeggen dat ze de hele week mogen blijven… Het is dan zelfs goed mogelijk dat Marianne gaat eisen om de kinderen een weekend bij haar te hebben… en dat is dan ook goed.

Nu zullen de avonden met Christiaan gezellig gaan worden. Andere onderwerpen kunnen ter tafel komen. De conflicten met Marianne behoren tot het verleden waardoor haar invloed in de relatie minimaal wordt. Tevens komt er rust in hoofd en hart. Doordat Nicole niet de hele tijd hoeft te verzinnen wat ze nu weer voor actie moet ondernemen is er ruimte en rust voor allerlei andere dingen.
Rust is niet afhankelijk van omstandigheden.

Rust ontstaat als je je bewust wordt van de situatie waarin je gevangen zit, waarna je je kunt bevrijden door een keuze te maken hoe je daar anders mee om kunt gaan. In sommige gevallen is het zinvol te strijden. In het geval van Nicole is het goed om de strijd op te geven.

Annette Raaijmakers
24-11-2009

Annette Raaijmakers

‘Is rust afhankelijk van omstandigheden?’ is een column van Annette Raaijmakers, psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes.

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier:

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

[ad]

Comments are closed.