Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust vinden door bewust te leven: 13 vragen aan Saron Petronilia
Categories: boeken, mindfulness, rust

[ad]

Ze heeft al meerdere columns geschreven voor Rust.nl: Saron Petronilia, coach, trainer en schrijfster. Bewust leven en het heft in eigen hand nemen, is een centraal thema in haar werk. Hoogtijd dus voor ’13 vragen aan…’.

1. Wie is Saron Petronilia?

Tsjonge, mijn geest swingt direct vele kanten op: intuïtief, analytisch, avontuurlijk, eigenwijs, bi-cultureel, autonoom. Ik ben niet bepaald volgzaam:). Als ik al volg, volg ik mijn innerlijke stem. Het persoonlijk leiderschap is voor mij belangrijk. Ik zit nu eenmaal graag achter het stuur van mijn eigen leven en kan dat ook anderen van harte aanbevelen.

Saron Petronilia

Saron Petronilia

2. Wat was voor jou de reden om trainer en coach te worden, en vervolgens schrijfster?

Grappige vraag. Ik heb me namelijk zo’n twintig jaar bezig gehouden met cultuurjournalistiek. In die periode heb ik zelfs een paar boeken geschreven. Bijvoorbeeld Vrouwen in Zaken. Een paar jaar geleden heb ik de switch gemaakt naar coaching. Mijn hart spatte open als ik anderen naar persoonlijk leiderschap mocht coachen en trainen. Eigenlijk dacht ik afscheid te hebben genomen van het schrijven.

Na de onverwachte en gruwelijke dood van mijn moeder kreeg ik allerlei verschijnselen: slapeloosheid, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid. En niet zo’n beetje vergeetachtigheid, zeg maar gewoon een roerloze blanco geest… Alles moest ik opschrijven om te blijven functioneren.

Ik was niet alleen in de rouw. Was ik soms ook in de overgang, vroeg ik mezelf af. Ik begon om me heen te vragen en stuitte op een wijdverbreid taboe: de overgang. De entree naar de laatste fase van je leven waarin je als een ietwat sneuig pruimpje bezig bent op te houden met bestaan. Het idee voor een lekker leesbaar, sexy lifestyle bladerboek over de overgang is toen geboren.

Het Eigen Wijze Vrouwenboek onderscheidt zich van mijn andere schrijfsels. Ik heb me meer dan ooit laten leiden door mijn eigen wijsheid en moedig de lezer aan hun eigen wijsheid te volgen. Het gekke is dat ik, tegen tijd dat de deadline zinderend naderde, rondbazuinde dat ik NOOIT maar dan ook nooit meer een boek te schrijven. Het idee voor mijn volgende boek is inmiddels geboren:).

3. Hoe onderscheidt jouw aanpak zich van andere coaches en/of trainers?

Als coach en trainer ben ik gewoon mezelf. Ik breng al mijn kwaliteiten in – zoals een kei van een intuïtie – maar ook al mijn onhebbelijkheden – zoals een hekel aan om de hete brei heen draaien. Ik sluit liefdevol aan op de belevingswereld van de coachee en ben bedreven in het stellen van ‘moeilijke’ vragen. Ik ben de ideale coach voor mensen die er aan toe zijn de koe bij de horens te vatten. Dat het coachtraject gepaard gaat met groeistuipen, neemt de coachee graag op de koop toe. Zoek je meer iemand die sessies lang met je meeleeft en meepraat? Verwezenlijk je liever de dromen die je partner, ouders, of wie dan ook voor je hebben? Don’t call me. Ik heb maar een doel: jou achter het stuur van je eigen leven zetten. Of je me nou leuk, aardig of goed vindt, of niet.

Eigen Wijze Vrouwenboek - Saron Petronilia

Eigen Wijze Vrouwenboek - Saron Petronilia

4. Op welke manier kom je het thema ‘rust’ en ‘rust vinden’ tegen in je werk en bij je cliënten?

Rust is essentieel in mijn werk als coach en trainer. Vanuit rust kan ik zien wat er aan de orde is, wat er nodig is. Vanuit rust kan ik de ander laten worden wie hij of zij is.

Cliënten gaan bij een coach te rade vanuit onrust. Coachees zijn niet zo happy in hun werk, relaties of wat dies meer als zij vermoeden, hopen, verwachten, te kunnen zijn. Hoewel een coachtraject de nodige extra onrust met zich meebrengt, eenvoudigweg omdat er een proces in gang wordt gezet, komen coachees uiteindelijk op een plek waarin ze vanuit hun eigenheid, hun centrum, hun leven vormgeven. Dat geeft rust. Een ander na-apen geeft altijd onrust. Je kunt immers nooit zo goed een ander zijn als die ander zelf.

5. Welk pad heb je afgelegd naar waar je nu bent?

A rocky road! Als ik op mijn leven tot nu toe terugkijk (en dat kan ook bij leven in secondes) zie ik dat ik het pad dat ik ben gegaan me heeft gemaakt wie ik nu ben. Het was een pad waarbij ik steeds weer een mantel aflegde. En nog steeds. Het mooie is, ik zou niemand anders willen zijn! Ik voel me rijk, ervaren, niet-wetend en heb mijn vinger op de kloppende pols die mijn leven heet. Ik heb zin in het vervolg…

6. Wat doe je het liefst om te ontspannen?

Koken. En urenlang lezen in receptenboeken en dan met de geestkracht van mijn smaakpapillen proeven.

7. Waar vind je rust?

In mezelf. Vooral door mijn aandacht te richten op mijn adem.

8. Naar welke muziek luister je?

Ik heb een brede smaak qua muziek. Ik hou van klassieke muziek, harde rock maar ook van R&B, soul, jazz en blues en niet te vergeten het Amsterdamse levenslied. Toch zet ik zelf zelden muziek op. Een stil huis klinkt in mijn oren naar meer..

9. Wat kunnen we van je leren?

Goh. Wat vind je van: Stop met je leven te dromen, leef je droom! Vaak moet je daarvoor eerst een paar keer dezelfde fout maken. Tot het moment komt dat je hartgrondig zegt: no more. Hoe hartstochtelijker je nee, hoe groter de kans dat je je droom gaat leven.

10. Waar haal je je kennis vandaan?

Ik lees me een slag in de rondte. Wetenschap, science-fiction, fantasy, thrillers.. Kijk graag naar films, documentaires, stand-up comedians, werk van kunstenaars… Het brengt me allemaal stof tot nadenken. Als coach, trainer, schrijver en niet te vergeten moeder, geliefde, vriendin, familielid, buurvrouw et cetera leer ik toch het meest van in contact/verbinding zijn met mensen zelf. Noem het ervaringskennis.

11. Zijn er boeken – naast die van jezelf natuurlijk – die je de bezoekers van Rust.nl aanraadt op het gebied van het vinden van rust in jezelf, je werk en carrière?

Een knaller vind ik nog steeds Siddharta van Herman Hesse, gepubliceerd in het geboortejaar van mijn vader. Het vormde de inspiratie voor mijn workshop ‘De kunst van het luisteren en vragen stellen’ op vrouwenwoensdag. Ook lekker is Waar je ook gaat, daar ben je van Jon Kabat-Zinn. Vooral een doe-boek. Niet te versmaden is de Zangersmeester van Oscar Scott Card. Gaat wat mij betreft over waarachtig zijn in doen en laten.

12. Wat wil je bereiken?

Gelukkige mensen om me heen. Als ik toch eens een toverstafje had..

13. Welke boodschap wil je de lezers van Rust.nl meegeven?

Hier citeer ik graag Maya Angelou: “Let choice whisper in your ear and love murmur in your heart. Be ready. Here comes life.”

Wil je meer lezen van Saron? Lees haar colums:
Volg je intuïtie
Bewust rust

Nu verkrijgbaar: Saron Petronilia’s Eigen Wijze Vrouwenboek

Eigen Wijze Vrouwenboek
‘Het Eigen Wijze Vrouwenboek van Saron Petronilia is een lekker leesbaar en sexy bladerboek voor vrouwen én mannen die de overgang niet lijdzaam willen ondergaan maar bewust willen beleven. Het is bedoeld voor mensen die graag het beste uit het leven halen, ook uit de laatste dertig jaar’.

Het eigen wijze vrouwenboek
Het eigen wijze vrouwenboek
S. Petronilia & Petronilia, Saron

Voor meer informatie over Saron en haar werk ga naar www.levenenbewustzijn.nl.

[ad]

Comments are closed.