Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is dat alles goed is zoals het is
Categories: boeken, columns, mindfulness, rust

[ad#Adsense-4]

Het is je wellicht weleens overkomen dat je ergens bent en dat je plotseling wordt overvallen door een intens gevoel van geluk.

Ik heb dat verschillende keren in mijn leven meegemaakt, maar één moment heeft een bijzonder grote indruk op mij gemaakt.

Nadat ons drie maanden oude zoontje was overleden, gingen mijn man en ik enkele maanden later een paar dagen weg. Voor het eerst weer ‘bloot’ in de buitenwereld. We dwaalden door Brabant en Limburg en bleven waar we het fijn vonden. We wandelden door het bos, aten heerlijke kleine gerechten en sliepen tussen de middag op het gras in de zon.

Ik lag in de zon en keek naar de blauwe lucht en de kleine wolken die voorbij gingen. Het was stil om me heen en het was stil in mij.
Ineens was daar een gevoel van geluk en oneindige dankbaarheid.
Alles was goed zoals het was. Ik had niets nodig, alles was er en het was goed.

Het maakte diepe indruk op mij omdat het eigenlijk een vreemd moment was om zoiets te voelen. Hoe kun je nou voelen dat alles goed is zoals het is als je kind is overleden? Ik merkte dat het daar niets mee te maken had.

Ik ontdekte dat het ‘ware’ geluk niets te maken heeft met objecten of personen.

Deze ervaring ligt al vele jaren achter mij, maar vanaf die dag veranderde er iets essentieels in mijn leven.

Vaak hebben we het idee dat we iets moeten ‘hebben’ om gelukkig te worden. Je wilt de loterij winnen, een nieuw huis, een andere partner, mooie kleren… Zelfs als je een van deze dromen kunt waarmaken, is het geluk maar van korte duur. Zodra je het hebt is de lol is er al weer af en ga je door naar het volgende onderwerp op je wensenlijstje. Dit geluk, dat gekoppeld is aan objecten, is van tijdelijke aard.

Op het moment dat je je dat realiseert, kun je ophouden met het najagen van steeds weer nieuwe piekervaringen. Waarom zou je je blijven bezighouden met het kortstondige?

Het bewustzijn waarin al die tijdelijke ervaringen verschijnen, is tijdloos. Het is altijd aanwezig als een stille basis waarin alles dat wordt waargenomen, verschijnt en verdwijnt.
Als je vanuit die stilte luistert naar geluiden en kijkt naar objecten alsof je ze voor het eerst hoort en ziet, verandert er iets ten gunste van jou. Alles wordt mooi.
Natuurlijk kunnen er dan nog steeds dingen zijn waar je je aan irriteert, maar dat is dan gewoon een gegeven. Alles, dus ook deze ergernis verschijnt, is er even en gaat weer weg.
Het leven overkomt je en jij bent beschikbaar om alles wat zich voordoet (het tijdelijke), te ontvangen in de tijdloze stilte.

Als je vanuit deze altijd aanwezige stilte kijkt naar de wereld, is alles goed zoals het is. En dat is het ‘ware’ geluk.

Annette Raaijmakers
01-02-2010

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes.

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier:

[ad]

Leave a Reply