Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Innerlijke rust met de spoedcursus verlichting van Tijn Touber

[ad]

Centraal in deze editie van ’13 vragen aan….’* staat Tijn Touber, muzikant en schrijver van de bestseller ‘Spoedcursus Verlichting’. Na zijn periode met de band Lois Lane die hij oprichtte, legde hij zich toe op bewustzijnsontwikkeling.

1. Wie is Tijn Touber?

Ik ben van huis uit popmuzikant, oprichter van Lois Lane. Daarna ben ik veel gaan mediteren en ben uiteindelijk les gaan geven. Ik schrijf ook veel, onder meer voor tijdschriften over spiritualiteit. Mijn eerste boek Spoedcursus Verlichting werd een bestseller en nu ben ik met een tweede boek bezig: Verlicht Leven. Samen met mijn partner Kris geef ik Meditatieve Concerten.

2. Welk pad heb je afgelegd naar waar je nu bent?

Ik heb me veertien jaar teruggetrokken om me te wijden aan het Innerlijke Avontuur. Ik leefde in die jaren als een yogi in Amsterdam: heel eenvoudig, vroeg op voor meditaties, geen afleiding in de vorm van seks, drank, uitgaan, televisie, enzovoorts. Heerlijke verstillende jaren, met veel inzichten in de natuur van het bewustzijn. Zeven jaar geleden besloot ik om weer ‘gewoon mens’ te worden. Ik ben nu getrouwd met Kris en samen geven we de Spoedcursus Verlichting en maken we muziek. We gevenb regelmatig Stilte Concerten.

3. Wat was voor jou de reden om cursussen Verlichting te geven en te gaan schrijven?

Ik heb het idee dat de wereld wel een beetje verlichting kan gebruiken. Het is bovendien een stuk makkelijker om verlicht te zijn dan wordt gedacht. Je bent in wezen al verlicht. Het is je oorspronkelijke natuur, alleen identificeren de meeste mensen zich hier niet mee. Die verkeerde identificatie (met uiterlijk, spullen, voetbalclub, bankrekening en religie) is mijns inziens de wortel van zo ongeveer alle problemen op aarde. En de oplossing is heel eenvoudig: jezelf ervaren zoals je werkelijk bent achter al die conditioneringen.

4. Op welke manier kom je het thema ‘rust’ en ‘rust vinden’ tegen in je werk en bij de mensen aan wie je cursussen geeft?

Rust is je oorspronkelijke natuur. Wanneer je uit de dualiteit van de drukke mind leert stappen, stap je vanzelf in de stilte. Het voelt als in het oog van de orkaan te staan. Al is het nog zo druk om je heen, van binnen is het stil. Dat is echte vrijheid en daarmee help je anderen ook om hun innerlijke vrede weer te vinden.

5. Wat doe je het liefst om te ontspannen?

Muziek maken, mediteren, vrijen, lezen, zwemmen.

6. Waar vind je rust?

Alleen van binnen. Om je heen is het zelden echt rustig en stil, en zeker niet waar ik woon (midden in Amsterdam). Maar dat maakt niet uit, ik heb een soort innerlijke meditatieruimte waar ik altijd naar toe kan om rust te vinden.

7. Naar welke muziek luister je?

De laatste tijd naar Bon Iver, Eric Vloeimans, Dechen Shak-Dagsay, Gregoriaanse Chants van de Benedictijnse monniken van de Abdij van St. Maurice, gitaarmuziek van Jan Kuiper, Tindersticks, Massive Attack en mijn eigen muziek.

8. Muziek of stilte, moeilijke keuze?

Ik gebruik muziek vaak om tot stilte te komen, met name in gezelschappen als we samen mediteren.

9. Wat kunnen we van je leren?

Dat verlicht leven geen utopie is, maar een praktische realiteit.

10. Waar haal je je kennis vandaan?

Ik heb veel door India gereisd en heb jarenlang als journalist iedereen het hemd van het lijf gevraagd.

11. Zijn er boeken – naast die van jezelf natuurlijk – die je de bezoekers van Rust.nl aanraadt op het gebied van het vinden van rust in jezelf, je werk en carrière?

Benjamin Zander heeft een mooi boek geschreven: The Art of Possibility. Jill Bolte Taylor: My Stroke of Insight. De trilogie van Jed McKenna. De Mythe van Parsifal. Atlas Shrugged en The Fountainhead van Ayn Rand. Experimenten met de Waarheid van Mahatma Gandhi.

12. Zijn er films die jou rust geven?

Ik zag laatst weer de film over het leven van Gandhi van Richard Attenborough, die vind ik prachtig.

13. Wat wil je bereiken?

Een paradigma verschuiving in het denken, waardoor een nieuwe manier van leven werkelijkheid kan worden.

14. Welke boodschap wil je de lezers van Rust.nl meegeven?

Je bent al verlicht. Geef jezelf toestemming om vanuit deze diepere bestaansgrond te leven. Wees een pionier.

*deze editie stiekem 14 vragen…

Wil jij het boek ‘Spoedcursus Verlichting’ van Tijn Touber ook lezen? Bestel het hier:

Wil je meer weten over Tijn Touber, zijn boek en zijn stilteconcerten? Bezoek zijn site hier.

Lees ook een interview met Tijn Touber over zijn boek ‘Stadsverlichting’.

Leave a Reply