Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Mediteren met open ogen (deel 1/5)
Categories: meditatie, rust

[ad]

Rust vinden door te mediteren met open ogen
De eerste in een serie van vijf artikelen over mediteren door schrijver Harry Brockhus.

Mediteren is niet moeilijk en toch vinden veel mensen het lastig. Hier zijn wat tips om makkelijk te mediteren. En om het vol te houden, het liefst elke dag.

Het lijkt heel eenvoudig. Ga zitten, je verstand op nul, niks meer doen. Toch vinden veel mensen mediteren lastig. Een mogelijke verklaring: leraren geven te veel instructies. Ze maken meditatie onnodig ingewikkeld.

Daarom is hier een eenvoudige methode, die echter allesbehalve oppervlakkig is. Deze Tibetaanse zitmeditatie wordt dagelijks beoefend door miljoenen mensen over de hele wereld.

De Methode – 1e stap

• Ga zitten, laat je (open) ogen rusten op een punt vóór je
• Breng je aandacht naar je ademhaling
• Als je aandacht afdwaalt, breng hem zachtjes terug.

Toelichting
Begin met 5 minuten per dag, voer dit langzaam op naar 10 minuten. Neem in het begin een gewone rechte stoel. Laat je handen rusten op je knieën. Houd je ogen open, laat je blik rusten op een punt circa 1,5 meter vóór je op de vloer. Ontspan je kaken en adem normaal.

Waarnemen zonder in te grijpen
Als je zo zit, merk je dat mediteren vaak helemaal niet rustgevend is. Integendeel: als je zelf zo stil wordt, merk je pas hoe druk het is in je hoofd. De ene gedachte na de andere komt. De kunst is: neem ze waar zonder er iets mee te doen.

En zodra je merkt dat je adem is afgedwaald van de ademhaling, maak de gedachte niet af. Neem jezelf vriendelijk bij de hand en keer terug naar de ademhaling. Keer op keer. Telkens weer. Afdwalen hoort bij mediteren. Veel succes…!

Noot: dit is het eerste in een serietje artikelen over meditatie. Stap voor stap leer je mediteren zoals de Dalai Lama. Heb je vragen, is iets niet duidelijk? Stuur ons een mailtje.

Lees deel 2 uit de serie van 5 artikelen over mediteren met open ogen.

Harry Brockhus (57) volgde de begeleidersopleiding aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht.
Hij is enkele jaren begeleider en meditatietrainer geweest, maar is nu weer vooral tekstschrijver.
Samen met zijn dochter Fleur runt hij een tekstbureau: Brockhus & Brockhus.

Comments are closed.