Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
5 tips… voor meer rust in je hoofd

[ad]

‘Meer rust in je hoofd’ door Nadine Schartz van InnerHeart
“Bam, rust!
Niks doen.
En dan komt het.
Want als je rust hebt
komen de gedachtes in je hoofd.
Nadenken over van alles en nog wat.”
(deel van een gedicht van just myself)

Herken je dit? Al die gedachten, stemmen, in je hoofd. Dat gaat maar door en lijkt soms niet stil te krijgen. Met als gevolg piekeren en stress.
Hoe kun je nu die ruis in je hoofd verminderen? Hoe krijg je meer grip op hoe jij je tijd en energie besteedt?

Hieronder wil ik je met behulp van vijf tips inspireren en een stukje op weg helpen.
Welke tip past het beste bij jou?


1. Maak je hoofd leeg!

Haal alles letterlijk uit je hoofd en zet het op papier; in een mooi boekje bijvoorbeeld, of in je telefoon. Als je het maar altijd bij je kunt hebben. Schrijf alles op wat in je opkomt.
En zorg voor een prettige, lege ruimte: verzamel alles wat zich op bureau, tafel of naast de bank heeft opgehoopt in één grote verzameldoos. Gebruik deze doos om in het vervolg ook alles in te gooien waar je nog iets mee moet (naar kijken, lezen, actie ondernemen…). En
loop er bijvoorbeeld één keer per week doorheen. Zo houd je omgeving én hoofd leeg!

2. Wees e-mail de baas!
De inbreuk van e-mail draagt bij veel mensen behoorlijk bij aan de werkdruk.
Spreek allereerst met jezelf af hoe vaak je per dag je mail bekijkt; bijvoorbeeld vier momenten. Zodat je niet continu ermee bezig bent. Zet het geluidje uit dat je hoort als er een mailtje binnenkomt en je wordt minder uitgedaagd meteen te kijken.
Structureer de e-mailstroom door een mappenstructuur in Outlook te maken. Kun je iets binnen een paar minuten afhandelen, doe dat dan. En maak voor de andere e-mails mappen als bijvoorbeeld: ToDo, Waiting for, Someday Maybe,.…
Op deze manier ontstaat er meer orde en rust.

3. Relativeer!
Stel geen te hoge eisen aan jezelf en je omgeving. Dit levert doorgaans namelijk stress op omdat het vaak niet haalbaar is. En je dus altijd het gevoel hebt dat er nog van alles moet!
En vervang ‘ik moet…’ door ‘ik wil…’ of ‘ik mag…’ of ‘het zou fijn zijn als…’. Dit is veel liefdevoller naar jezelf toe.

4. Maak meer ruimte voor de stem van de rust en de wijsheid
Door de harde stem van het ego te onderzoeken. Deze is veeleisend en vaak overheersend aanwezig.
Als je ego roept: ‘Ik wil…’ (een nieuwe jas, een zak chips, rust,..) vraag je dan af: ‘heb ik dit nodig?’ Als het antwoord JA is, gun het jezelf dan. Maar vaak is het antwoord NEE. Vraag je dan af: ‘waarom wil ik het?’ (Wil ik me mooier voelen? Voel ik me rot? Doe ik wat ik echt zelf wil?…). ‘Waarom ben ik niet tevreden met wat ik heb?’
Als je dit oefent, krijg je grip op de stem van je ego en komt er ruimte voor die andere stem!

5. Kies een moment dat dagelijks terugkomt en mediteer
De makkelijkste manier is te mediteren met behulp van je ademhaling. Tel je ademhalingen en adem via je buik. Je hoeft geen uren achter elkaar te mediteren; begin bijvoorbeeld met 10 minuten per dag. En laat je gedachten als wolken voorbij gaan, zonder oordeel erover.
Soms moet je eerst wat kwijt voordat je tot rust kan komen. Als dit opgekropte energie is, kun je lachen, schreeuwen, dansen, springen of rennen voordat je lekker gaat zitten. Als dit allemaal ‘moetjes’ zijn die nog gedaan moeten worden, besteed dan eerst tijd aan punt 1. en/of 2.

Er zit vast wel een tip bij die jou helpt om ietsje meer rust in je hoofd te krijgen. Zodat je het jezelf gunt om even van die heerlijke voorjaarszon te genieten!

Loop je jezelf voorbij, ben je niet gelukkig of uit balans? InnerHeart helpt je je hart te volgen. In je werk, in je relatie, in je gezin. Zodat je bewust vanuit je eigen kracht gaat leven en hierdoor weer geluk en voldoening ervaart. Bel of mail me: 06-27397812 of nadineschartz@innerheart.nl.

Nadine Schartz
www.innerheart.nl

Meer lezen van Nadine? Zie hier:
Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind
5 tips voor meer rust en ontspanning in je gezin
5 tips voor meer balans en harmonie
5 dingen die je altijd al wilde weten over de innerlijke glimlach
Rust in je relatie
5 tips waardoor anderen zich prettig bij je voelen
Vijf tips om te luisteren naar je hart
Rust vinden door gelukkig te zijn op je werk
Rust vinden door drie diepe ademhalingen
13 vragen aan Nadine Schartz, oprichtster van InnerHeart
5 tips om… NEE te zeggen
5 tips voor meer rust in je hoofd

Leestip(s) van Nadine:

[ad]

Comments are closed.