Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
De moeder van alle misverstanden

[ad]

De moeder van alle misverstanden – over rust vinden in je relatie
Petra dacht: “Niemand komt het ooit te weten…” Zij voelde zich verleid door de man die naast haar zat in de trein naar Parijs.
Hij had haar voorgesteld mee te gaan naar zijn hotel en de zin in een avontuurtje was daardoor in haar geprikkeld. Toen ze bij het hotel aankwamen dacht zij eraan haar man te bellen om hem te vertellen dat zij goed was aangekomen en dat ze later op de avond opnieuw contact op zou nemen.
Op de hotelkamer begon een gepassioneerde vrijpartij. Enkele minuten later rinkelde haar telefoon. Zij nam niet op maar de telefoon bleef maar gaan, keer op keer. Uiteindelijk beantwoordde ze de telefoon….het was haar man. Hij vertelde haar dat ze onbedoeld op een knopje had gedrukt (nadeel van de moderne I-phone) waardoor zij hem had “teruggebeld”. Hierdoor had hij alles wat er in de hotelkamer gebeurde kunnen volgen.
Hij vroeg haar: “Met welke man ben jij in Parijs?”

Ze pakte haar spullen, zei de verbouwereerde man gedag en liep naar buiten.
Ze was zich ervan bewust dat het geen enkele zin had om over het gebeurde te liegen. In het verleden had ze bepaalde gebeurtenissen en verlangens meestal voor haar man verzwegen omdat ze bang was voor zijn afwijzing. Nu moest ze de confrontatie met haar man wel aangaan.
Ze belde hem en beloofde met hem te spreken zodra ze terug was uit Parijs.

Het gesprek dat Petra en haar man voerden, leverde diverse nieuwe inzichten en ervaringen op. Petra kon voor het eerst openlijk praten over hetgeen zij had gedaan. Dit gaf een grote rust en opluchting. Ze kon de emoties van haar man begrijpen zonder zich daarmee te identificeren. Hierdoor hoefde zij zich niet te verdedigen en kon ze liefdevol op hem reageren. Petra durfde te spreken over haar angst voor afwijzing, waardoor zij in het verleden de neiging had ‘geheimen te bewaren’. Ze voelde dat haar man wel emoties had ten aanzien van hetgeen er gebeurd was, maar dat hij haar niet afwees! Toen dat tot haar doordrong, besefte zij dat ze zichzelf steeds had afgewezen en het gevoel van afwijzing onbewust geprojecteerd had op haar partner.

Zelfafwijzing is de moeder van alle misverstanden.

Het was alsof er een gordijn was weggeschoven. Petra voelde enorme liefde en waardering voor haar man, omdat hij haar niet afwees en in staat was om de gebeurtenis achter zich te laten. Het leek paradoxaal: ze waren heel dicht bij elkaar gekomen en ze waren tegelijkertijd meer individu geworden. Inniger verbonden, maar minder afhankelijk van elkaars goedkeuring.

Tot Petra’s aanvankelijke verbazing ontstond tijdens het gesprek niet de behoefte om afspraken te maken over trouw en monogaam blijven. Beiden voelden dat zoiets niet kan worden afgedwongen, maar slechts kan ontstaan als een vrijwillige keuze die voortkomt uit liefde en zelfwaardering.
Het zou dan zomaar kunnen gebeuren dat Petra of haar man in een verleidelijke situatie komen en besluiten daar niet aan toe te geven, omdat zij zoveel liefde voelen voor de ander. En als zij wel zouden toegeven aan de verleiding, hoeft het niet langer verborgen te blijven omdat de gebeurtenis niet echt belangrijk meer is.

In plaats van de behoefte om elkaar te controleren en te beperken, konden Petra en haar man ervaren wat het betekent om je vrij en tegelijkertijd innig verbonden te voelen in een relatie.

Annette Raaijmakers
04-05-2010

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes.

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier:

[ad]

Leave a Reply