Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
Categories: boeken, columns, mindfulness, rust

[ad]

‘Het verstand is een goede metgezel, maar een slechte baas’
Enkele jaren geleden verliet ik te voet een feestje in Antwerpen. Ik dacht dat ik in de buurt van het station wel een taxi zou vinden. Toen ik daar aankwam bleek het station in verbouwing en stonden er geen taxi’s. Ik besloot verder te lopen, maar plotseling was er een stem in mij die me waarschuwde voor naderend gevaar. Ik passeerde drie matrozen en ik had de neiging om hen te vragen mij naar huis te begeleiden. Ik deed het niet en zei tegen mezelf: ‘Stel je niet aan’. Terwijl ik verder liep werd de innerlijke stem in mij steeds sterker en nam ik deze echt serieus. Ik probeerde enkele taxi’s aan te houden, maar ze waren allemaal bezet of de chauffeurs reageerden niet. Ik versnelde mijn pas. Het was nog maar vijf minuten lopen. Toen ik op het punt stond om een grote straat over te steken, zag ik vier jonge mannen aan de overkant de hoek om komen. Ik wist meteen dat zij ‘het gevaar’ waren en ik ‘hun prooi’. Ik stak de straat schuin over in de veronderstelling dat ik hen dan voor zou zijn. Zodra ik aan de overkant was aangekomen, renden ze op me af, gooiden me op de straat en gingen er met mijn tas vandoor. Ik had een gebroken arm.

Natuurlijk had ik meteen mijn intuïtie moeten volgen en de drie matrozen moeten aanspreken.

Hoe vaak gebeurt het niet dat een stem je influistert dat je iets wel of juist niet moet doen? Deze adviezen zijn vaak vreemd, onbegrijpelijk en onverklaarbaar waardoor je geneigd bent deze te negeren of te veroordelen als aanstellerij. Als je probeert met je verstand een dergelijke situatie te begrijpen, negeer je je intuïtie. Je verstand is een uitstekende metgezel als je moet uitrekenen hoeveel hypotheek je kunt nemen, maar als je wilt leren luisteren naar je intuïtie is het beter om je verstand even niet de overhand te laten krijgen. Het verstand kan af en toe een ‘slechte’ baas zijn.

Soms hoor je de innerlijke stem niet eens omdat je in beslag wordt genomen door zorgen, stress of je behoefte aan controle. Er is dan veel herrie in je hoofd, waardoor er geen ruimte is om open te staan voor wat zich ‘nu’ afspeelt. Doordat alles met elkaar verbonden is, is het niet vreemd dat je signalen opvangt die je misschien niet begrijpt. Toch komen deze aanwijzingen op het juiste moment voor jou en hebben ze het beste met je voor. Als jij van binnen rustig bent, krijg je de richtlijnen van het universum cadeau. Je wordt dan een soort antenne, waardoor de signalen binnen kunnen komen. Het enige wat je dan nog te doen staat, is te luisteren naar die innerlijke stem die weet wat jij nodig hebt: het is de stem van je hart.

Op die stem kun je altijd vertrouwen.

Intuïtie komt niet voort uit beredeneren of berekenen. Je weet dat iets goed is, je weet dat je het zo moet aanpakken. Het is een ingeving, een soort automatisch signaal dat je kan wijzen op een gouden kans. Het kan je ook wijzen op mogelijk gevaar zoals bij mij gebeurde toen ik over straat liep in Antwerpen.

Annette Raaijmakers – Mei 2010

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Wil je het boek ‘Volledig Vrij’ winnen? Tot 30 mei kun je meedoen aan de prijsvraag.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes.

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier:

[ad]

Comments are closed.