Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
‘Stilte zijn’: rust vinden met de stilte
Categories: meditatie, mindfulness, rust

[ad]

‘Stilte zijn’
Ik kende Pieter al een tijdje.
We hadden afgesproken om die ochtend een wandeling te maken door de duinen bij Wassenaar.
Het beloofde een prachtig zonnige dag te worden. Ik vroeg Pieter hoe het met hem ging.

“Ik ben laatst een aantal dagen in Drenthe geweest”, begon hij. “Ik werd helemaal gek hier in de randstad. De drukte, de hectiek, al die mensen. Het enige waar ik naar verlangde was rust, rust en nog eens rust. En stilte … totale stilte, begrijp je?”

“Hmm …”, antwoordde ik. “En? Gevonden?”
Pieter keek me met grote ogen aan: “Jawel”, zei hij, “zeker gevonden …”
Ik fronste en wachtte op wat hij nog meer te melden had.
“Weet je”, ging hij verder,” ik verbleef in een klein boerderijtje aan de rand van het bos, met uitzicht over de aangrenzende weilanden. Het was daar zo ongelooflijk stil …”

“Mooi toch?”, zei ik.
“Jawel … maar als het zo stil is … dan word je je op een gegeven moment bewust van de enorme herrie in jezelf! Ik heb nooit geweten dat er zoveel herrie in mijzelf is. Wat ongelooflijk veel gedachten en rare ideeën allemaal. Na twee dagen werd ik er helemaal gek van. Het was verschrikkelijk …”

Ik zweeg.

“Ik vond het heel moeilijk zonder al die afleiding en drukte van de stad”, vervolgde Pieter.
“En dat terwijl ik juist zo ontzettend verlangde naar een paar dagen rust en stilte… maar ik hield het gewoon niet langer uit daar. Ik ben na twee dagen weer naar huis gegaan.”

“En hoe is het nu?”, vroeg ik.
“Ik probeer op allerlei manieren tot rust te komen. Ik luister naar rustgevende muziek, ik lees veel boeken over meditatie. Ik sport wat meer. Ik drink af en toe kalmerende kruidenthee. En ik ben me ook aan het verdiepen in allerlei methodes om te ontspannen en stil te worden. Ik speur soms hele avonden op het internet naar de juiste informatie …”

Ik keek hem aan.
“En lukt het een beetje? Word je al wat rustiger?”
“Nee …. niet echt”, was het antwoord.” Eigenlijk heb ik het idee, dat ik eerder steeds meer onrustig word. Belachelijk hè ….?”

Ik zweeg weer. Pieter staarde wat in de verte.

Na enige tijd zei ik: “Je verlangt heel erg naar rust en stilte, hè Pieter. Maar wat dacht je ervan om niet alsmaar naar stilte te verlangen, maar om het ‘te zijn’? Om gewoon, simpelweg ‘stilte te zijn’, hier en nu … in plaats van er nog langer naar te zoeken …?”
Pieter keek me verbaasd aan.

“Kom, laten we hier even gaan zitten”, zei ik. “Het is zo’n mooie plek hier”

We gingen langs de rand van het pad in het gras zitten.
Alleen het getjilp van vogels was te horen.
Er viel een diepe, serene stilte …

We zaten daar voor meer dan twintig minuten, zonder te spreken.
Op een blad van een paardebloem glinsterde een dauwdruppel.

Er fladderde een vlinder voorbij.

Edwin V. de Hees, Mei 2010

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist.
Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met “StilteWerk’.
“StilteWerk” organiseert meditaties, retraites en een scholingstraject en inspireert mensen om door middel van stilte en meditatie weer in contact te treden met hun eigen innerlijke bron van wijsheid.

[ad]

Comments are closed.