Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Je passie volgen en rust vinden

[ad]

13 vragen aan coach Sylvie Mellenbergh
Ze is coach, maar ook columniste voor Rust.nl. Daarom 13 vragen aan Sylvie Mellenbergh.

1 Wie is Sylvie Mellenbergh?
Tsja, wat is de essentie van een mens? Laat ik eens beginnen met wat feiten. Ik ben 39 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochters. Ik werk als coach en trainer en ben zelfstandig ondernemer. Ik vind van mezelf dat ik twee kanten heb. Enerzijds ben ik een mens van ideeën en relatiegericht. Ik ben creatief, ondernemend en sociaal. Anderzijds ben ik heel pragmatisch en kan ik soms naar binnen gericht zijn. In het werk dat ik doe, kan ik die beide kanten goed kwijt en komen ze ook beiden goed van pas.

2 Wat was voor jou de reden om je bedrijf Passiekompas te starten?
Er zijn altijd minimaal twee redenen om een bedrijf te starten: je hebt een persoonlijke reden en je wilt met je bedrijf of product iets bijdragen aan het leven van anderen.
Mijn persoonlijke drijfveer voor het starten van een onderneming is mijn behoefte aan creativiteit en autonomie. Ik vind het geweldig om vanuit niets iets te creëren. En dat kun je volgens mij alleen maar voluit doen als ondernemer. Of als kunstenaar, maar daar heb ik geen talent voor.
De naam Passiekompas staat voor wat ik bij wil dragen aan het leven van anderen: richting geven aan datgene wat ze (professioneel) het liefste doe.

3 Op welke manier kom je het thema ‘rust’ en ‘rust vinden’ tegen in je werk en bij je cliënten?
Heel veel mensen zijn ontevreden over hun werk en lopen rond met dromen en ambities over wat ze het liefste zouden willen doen. Maar ze durven niet, weten niet hoe ze het moeten aanpakken of hun plannen zijn nog te vaag. Duidelijkheid creëren in dat proces levert veel innerlijke rust op. En dan spreek ik zowel uit mijn eigen ervaringen als uit die van veel van mijn klanten.

4 Waarin onderscheidt jouw aanpak zich van andere coaches?
Ik denk niet dat het onderscheid tussen coaches vandaag de dag heel erg bepaald wordt door een verschil in aanpak, maar veel meer door het thema en de doelgroep waarin ze gespecialiseerd zijn.
Ik richt me op vrouwen met ambitie en ondersteun ze in het behouden van de focus op hun doelen. We leven in een wereld waarin we voortdurend afgeleid worden en waarin het heel erg gemakkelijk is om “nuttig bezig te zijn” met dingen die eigenlijk niet je prioriteit zouden moeten hebben. Vrouwen zijn daarnaast nog steeds bezig met een inhaalslag op de arbeidsmarkt. En komen daardoor problemen tegen die in mindere mate voor de meeste mannen gelden.

5 Welk pad heb je afgelegd naar waar je nu bent?
Een kronkelpad. Ik ben begonnen met een studie Theater-Film- en Televisiewetenschap. Ik raakte tijdens deze studie geïntrigeerd door de manier waarop audiovisuele media een boodschap overbrengen en hoezeer dat grotendeels onbewust bij de kijker gebeurt. Maar om in te werken vond ik dat vakgebied uiteindelijk niet zo interessant. Ik heb daarna een aantal jaren bij verschillende kleine bedrijven gewerkt als ‘organisatorische duizendpoot’. Op mijn 26e kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen persoonlijke ontwikkeling. Ik deed wat trainingen, puur voor mezelf, en langzaam groeide het besef dat dit wel eens hèt vakgebied voor mij kon zijn. Rond mijn 30e heb ik dan ook een definitieve carrièreswitch gemaakt. Ik volgde een interne trainersopleiding en een NLP opleiding en heb een aantal jaren in loondienst gewerkt als coach en trainer. In 2007 vond ik dat het tijd was voor een eigen bedrijf.

6 Wat doe je het liefst om te ontspannen?
Lezen. Sinds ik kan lezen ben daar min of meer verslaafd aan. Zeker in tijden van stress lees ik om te ontspannen gewoon alles wat los en vast zit. Romans lezen beschouw ik als de ultieme vorm van ontspanning, maar omdat ik van mezelf weet dat ik die niet weg kan leggen voor ze uit zijn, lees ik ze minder dan ik zou willen. Een andere grote hobby is koken. Ik geniet van het proces van verzinnen, plannen en uitvoeren dat daarbij komt kijken. En omdat het werken met mijn handen is, geeft het een goed tegenwicht voor het vele ‘hoofdwerk’ dat ik verricht.

7 Waar vind je rust?
Thuis bij mijn gezin.

8 Naar welke muziek luister je?
Ik heb niet echt een uitgesproken muzieksmaak. Ik luister regelmatig naar populaire radiozenders als 3FM of radio 538 en pik daar uit wat ik leuk vind, maar dat kan dus echt van alles zijn. Van Lady Gaga tot Marco Borsato.

9 Wat kunnen we van je leren?
Hoe je van je passie een professioneel succes kunt maken.

10 Waar haal je je kennis vandaan?
Opleidingen, boeken, trainingen, workshops en seminars. Ik streef er naar om ieder jaar iets nieuws te leren op mijn vakgebied en in het ondernemerschap. Tot dusver lukt dat.

11 Zijn er boeken die je de bezoekers van Rust.nl aanraadt op het gebied van coaching en uiteindelijk het vinden van rust in jezelf, je werk en carrière?
Dat hangt heel erg af van waar je naar op zoek bent, er zijn zoveel boeken over deze onderwerpen. Ik raad mensen vaak aan om eens rond te kijken op Thema.nl, dat is de uitgeverstak van Schouten en Nelissen (een groot trainingsbedrijf) en die geven veel boeken uit over onderwerpen die je in coaching, training en loopbaanbegeleiding tegen komt.
Mijn meest recente favoriet is het boek “Career Infopreneur’s Succes Roadmap” van de Amerikaanse Marcia Bench. Maar die is alleen interessant als je zelf coach bent of wilt worden.

12 Wat wil je bereiken?
Mijn belangrijkste doel op dit moment is om Passiekompas verder te laten groeien.

13 Welke boodschap wil je de lezers van Rust.nl meegeven.
Als je doet waar je van nature goed in bent, ervaar je meer plezier, meer rust en haal je betere resultaten.

Sylvie Mellenbergh is oprichtster van Passie Kompas, een coachingsbureau dat vrouwen ondersteunt bij het realiseren van hun professionele doelen. Passie Kompas biedt individuele coaching, teamcoaching en workshops voor vrouwen met ambitie. Om te bepalen waar hun focus gaat liggen en hoe ze deze kunnen behouden.

[ad]

Comments are closed.