Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Over rust, onrust, trouw aan jezelf, en meditatie

[ad]

Rust, onrust, trouw aan jezelf, en meditatie: over het vinden van balans
Rust. Stilte. Een leeg hoofd. Zelfs je emoties zijn in rust. Volkomen in balans.
Vredig en blij met al wat is. Ken je dit gevoel? Elk moment kent zijn eigen kwaliteit, zijn eigen kwali-TIJD. Ik kan zo genieten als ik dit gevoel van totale balans ervaar. En ik kan ook zo heerlijk uit balans zijn. Onrustig, gehaast, het gevoel tekort te schieten omdat ik teveel heb toegezegd en ik mijn afspraken wel wil nakomen. Op het moment dat ik iets ‘moet’, heb ik natuurlijk net behoefte om iets anders te doen of juist helemaal niets te doen.

Het is op zo’n moment kiezen tussen ontrouw aan anderen of ontrouw aan mezelf. Dat idee, dit gevoel geeft mij maximale stress. Omdat ik betrouwbaar wil zijn, naar anderen en naar mezelf. Beide.
Hoe werkt dat bij jou? Wat geeft jou onrust?

In het herkennen van mijn onrust ligt vaak de sleutel tot het vinden van mijn rust. En meditatie helpt daarbij. Meditatie helpt om je bewust te worden van je onrust. Tijdens meditatie kun je je zijn loskoppelen van de onrust zelf. Je kunt naar je onrust kijken in plaats van het te zijn. En op het moment dat je het niet meer bent, ben je opeens in contact met een andere bron in je zelf. Je innerlijke bron, je ziel, je hogere zelf of hoe je het ook wilt beschrijven. En daar is altijd rust. En hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker je in contact komt en blijft met deze bron.

De grootste uitdaging vind ik om regelmatig te mediteren, op vaste momenten. Als je het eenmaal te pakken hebt wordt het steeds makkelijker. Het karrenspoor van meditatie wordt als het ware steeds breder en dieper. En als je dan het ritme te pakken hebt, dan wordt het een cadeautje aan jezelf en de wereld. Je raakt steeds meer in verbondenheid met je innerlijke bron, met innerlijke rust. Een heerlijk, bevrijdend en bevredigend gevoel.

In mijn geval heeft het tot gevolg dat ik continu beter in contact ben met wat voor mij klopt en wat wel en niet te doen. De dingen die ik doe, doe ik met ontspannen concentratie, zodat ze minder energie kosten en ik er meer vreugde bij ervaar. En dat straalt weer af op anderen.

Als ik echt goed in balans ben, laat ik mij ook niet meer verleiden om afspraken te maken die eigenlijk niet passen voor mij. Ik zeg geen dingen toe die niet 100% bij mij passen. En dus ervaar ik weer minder tweestrijd tussen het kiezen voor mezelf en anderen. Alles lijkt meer met elkaar in lijn te stromen. En ook dat is een heerlijke ervaring.

Wil je meer weten over hoe je tot innerlijke rust komt en sta je open voor de kracht van meditatie? Of zoek je vormen van meditatie en hoe je hier verder in te bekwamen? Dan kan ik je het boek ‘Meditatie’ van Arthur Zajonc van harte aanbevelen. Het boek is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

Meditatie
Meditatie
Arthur Zajonc

Veel innerlijke rust toegewenst………

Arjan ter Linden – Juni 2010

Arjan ter Linden is organisatie adviseur en coach. In 2002 heeft hij The Human Effect opgericht. The Human Effect begeleidt mensen, teams en organisaties bij diepgaande veranderingsprocessen. Bewustzijn speelt hierbij een hoofdrol.

[ad]

Comments are closed.