Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Prettig gestoord worden

[ad]

Focus is een belangrijke basis voor rust in je leven
We leven in een wereld met een overvloed aan informatie die 24 uur per dag beschikbaar is. Via allerlei soorten media – televisie, internet, mail, telefoon, etcetera – komen er dagelijks grote hoeveelheden nieuws, vragen en mededelingen op ons af. Waar dan ook weer op gereageerd wordt.

Op zich niet verkeerd, het hoort nu eenmaal bij deze tijd. En mensen vinden ook vanzelf hun eigen selectie methoden om een keuze uit die overvloed te maken. Voor een groot deel van de informatie die op ons af komt, sluiten we ons gewoon af. Je zapt weg bij een reclameblok, hoort de muziek in de supermarkt niet eens en bekijkt nooit meer dan de eerste pagina van resultaten die je zoekmachine geeft. De mensen die ons willen bereiken – van reclamemakers tot de collega die je wil spreken – worden dan ook steeds ‘opdringeriger’ in hun pogingen om tot ons door te dringen.

En met dat ‘opdringerige’ gedrag komen we op een gebied dat voor veel mensen lastig is. Zowel het vertonen van dat gedrag als het weerstaan ervan vinden de meeste mensen – vrouwen voorop – moeilijk. Waarom eigenlijk?

Het grootste probleem ligt in de angst om te opdringerig te zijn. We leven in Nederland in een cultuur van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” en “vooral niet met je kop boven het maaiveld uitsteken”. Veel mensen vinden het dan ook ongepast om zichzelf teveel op de voorgrond te stellen. Ze associëren het met brutaal, glad, oppervlakkig, te commercieel. Bovendien ligt er vaak een diepgewortelde angst voor afwijzing aan ten grondslag. Immers, de ander zou wel eens “nee” kunnen zeggen tegen jouw verzoek. En dat vatten we al snel op als een afwijzing van onszelf als persoon.

Ook met zelf ‘nee’ zeggen hebben veel mensen moeite. Als het gaat om telemarketing of verkoop aan de deur hebben we er meestal geen probleem mee. Maar zodra het een collega of een bekende is die op een ongelegen moment met een dringend verzoek binnen komt, hebben we veel meer moeite om voor onszelf op te komen. Vaak omdat we graag aardig gevonden willen worden. Of omdat we bang zijn dat het op een andere manier vervelende consequenties gaat hebben. Daarom is het ook niet erg om een onbekende teleur te stellen, maar wel als het om een bekende gaat.

Om je eigen focus goed te kunnen behouden is het echter noodzakelijk om soms te blijven aandringen en soms anderen teleur te stellen. Wie zichzelf en z’n eigen plannen of doelen niet goed onder de aandacht brengt bereikt niks. De ander krijgt namelijk veel informatie te verwerken, heeft het druk en heeft prioriteiten die anders liggen dan die van jou. Alleen de aanhouder wint in dit geval. Tegelijkertijd krijgen we vaak veel verzoeken die vooral belangrijk zijn voor de doelen van een ander en niet perse voor die van jou. Ga je op alles in, omdat je zo graag wilt helpen, dan bereik je ook niks. Want dan ben je vooral hard aan het werk voor anderen.

Focus is een belangrijke basis voor rust in je leven. Maar dingen doen die je vervelend, lastig of zelfs eng vindt, dragen natuurlijk niet echt bij aan een gevoel van rust. Dus hoe vind je dan de motivatie om vasthoudend gedrag in te zetten of juist af te kappen om te bereiken wat je wilt?

Het antwoord ligt in weten waarom je doet wat je doet. Natuurlijk is het vervelend om voor de vierde keer een klant te moeten bellen voor een afspraak. Als je dat als incident bekijkt – alwéér bellen – of de motivatie buiten jezelf legt – het moet van mijn baas – zal het ook altijd vervelend blijven. Pas wanneer je de connectie kunt maken met wat belangrijk is voor jou, met jouw passie of jouw drijfveren, zul je er lol in gaan krijgen. Soms lukt dat door naar het grotere geheel te kijken. Bijvoorbeeld als je de afspraak met je klant gaat zien als de mogelijkheid om een interessant nieuw project voor jouw team te krijgen. Soms werkt het door er een leerdoel van jezelf aan te koppelen. Bijvoorbeeld: dit is een kans om mijn communicatieve vaardigheden te oefenen.

En het leuke is, zodra je de verbinding maakt met jezelf, ben je voor de ander een veel interessantere gesprekspartner. Want dan wordt opdringerig ineens betrokken. En maakt ‘nee’ zeggen je niet onaardig, maar juist duidelijk en betrouwbaar.

Sylvie Mellenbergh – Juni 2010

Lees ook het interview ’13 vragen aan Sylvie Mellenbergh’.

Sylvie Mellenbergh is oprichtster van Passie Kompas, een coachingsbureau dat vrouwen ondersteunt bij het realiseren van hun professionele doelen. Passie Kompas biedt individuele coaching, teamcoaching en workshops voor vrouwen met ambitie. Om te bepalen waar hun focus gaat liggen en hoe ze deze kunnen behouden.

[ad]

Comments are closed.