Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Vijf tips … voor meer rust en ontspanning in je gezin

[ad]

“Hoe rustig je ook probeert te scheidsrechteren, het ouderschap leidt uiteindelijk tot bizar gedrag, en dan heb ik het niet over de kinderen.” – Bill Cosby

Hoe kunnen wij nu als ouders voorkomen dat we ons bizar gaan gedragen, dat we ons te vaak scheidsrechter voelen? Dat we het ouderschap zien als moeilijk, zwaar, verantwoordelijk en uitdagend?

Onderstaande tips zullen je zeker een stukje op weg helpen. Naar meer rust en ontspanning als ouder, en dus ook in je gezin.

1. Zorg goed voor jezelf!!!!
Te vaak zie ik moeders om mij heen die zichzelf op de laatste plaats zetten. JA tegen iedereen en alles zeggen. Waardoor ze te vaak NEE tegen zichzelf zeggen.
Dus prik genoegen momenten die even voor jou alleen zijn. Waarop jij doet waar JIJ zin in hebt! Al is het maar even tien minuten zitten en genieten van dat kopje thee met die reep chocola. Laat de telefoon eens wat vaker gaan. Laat papa eens een ochtend in het weekend met de kids doorbrengen zodat jij kunt ‘opladen’ (en de kinderen wat extra papa ‘quality time’ hebben). Want die papa’s willen vaak echt wel helpen om mama weer wat gelukkiger, blijer en sexier te zien! Neem niet andermans problemen over maar zeg wat vaker liefdevol ‘NEE, nu even niet!’

En dit brengt me automatisch naar de volgende tip:

2. Stel grenzen
Het stellen van grenzen is een van de belangrijkste sleutels tot een gelukkiger familieleven.
Herken je dat je in een poging om je ‘tekortkomingen’ te compenseren je je kinderen verwent? Maak je geen zorgen, ik denk dat 99% van de ouders dit herkent ☺ En kinderen proberen nu eenmaal uit tot hoever ze kunnen gaan.
Alleen ik realiseer me dat ik mijn kinderen er niet mee help. Door zelf onduidelijk te zijn over waar de grens ligt en wat wel en niet mag en kan geef ik de kinderen de ruimte om te jengelen, zeuren, eisen, chanteren, smeken. En vervolgens klaag ik dat het op deze manier hele vervelende kinderen worden….
Iedere keer zie ik weer dat als de afspraken hier duidelijk zijn er een stuk minder gezeur, gesmeek en gejengel te horen is! Natuurlijk houd ik wel zoveel mogelijk rekening met hun wensen. Maar IK beslis hoever ze kunnen gaan en ik help vooral mezelf door consequent te zijn.

3. Stel je opener en kwestbaarder op
Geef bijvoorbeeld je fouten wat vaker toe, bied je excuses aan, ook aan je kinderen. Vertel ze hoe jij vroeger dat ene probleem oploste, vraag hun hulp en medewerking. Zeg ook eens dat je het even niet meer weet. Je bent ook maar een mens en op die manier leef je voor dat zij ook niet perfect hoeven te zijn. Want voorleven is duizendmaal krachtiger dan vertellen 😉

4. Vertel wat je WEL wilt dat ze doen
We neigen er vaak naar om kinderen te vertellen wat ze niet moeten doen.
Oefen jezelf er eens in om bijvoorbeeld te zeggen “Blijf staan!” in plaats van “Niet weglopen!”. Of “praat eens wat zachter” in plaats van “Niet zo schreeuwen!”. Het is veel effectiever om in het brein van een kind een beeld op te roepen van wat jouw instructie is.

5. Ontdek je eigen kracht
“Niemand kan alles, maar iedereen kan wel iets”. Ontdek wat je kunt en doe dat zo goed mogelijk; dat is de sleutel tot rust, ontspanning en gelukkig leven.
Én uitdagend: probeer de sterke eigenschappen van je kinderen te waarderen, zelfs als het niet de eigenschappen zijn die jij graag zou zijn.

Wil je specifiekere hulp bij het vinden van meer rust, ontspanning en positieve energie in jouw gezin? Bel of mail me: 06-27397812 of nadineschartz@innerheart.nl. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een ‘mamaAPK’. Dit is één coach sessie waarin we samen concrete oplossingen voor jouw grootste uitdaging vinden. Na deze sessie volgt nog een telefonische opvolging.

In ontmoet je graag!

Nadine Schartz
www.innerheart.nl

Meer lezen van Nadine? Zie hier:
Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind
5 tips voor meer rust en ontspanning in je gezin
5 tips voor meer balans en harmonie
5 dingen die je altijd al wilde weten over de innerlijke glimlach
Rust in je relatie
5 tips waardoor anderen zich prettig bij je voelen
Vijf tips om te luisteren naar je hart
Rust vinden door gelukkig te zijn op je werk
Rust vinden door drie diepe ademhalingen
13 vragen aan Nadine Schartz, oprichtster van InnerHeart
5 tips om… NEE te zeggen
5 tips voor meer rust in je hoofd

Leestip(s) van Nadine:

[ad]

Comments are closed.