Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

[ad]

Maya, de sluier van illusies
Het was altijd een heerlijk avontuur om naar mijn oma en opa te gaan. Zij woonden in een groot huis met een mysterieuze tuin die grensde aan uitgestrekte weilanden. Als we aankwamen zat Maya de herdershond op de oprit te trillen van opwinding. Ze hoorde ons al van ver aankomen.
Ik was een jaar of zeven toen ik op een zonnige dag daar arriveerde en met een uitgelaten Maya ging wandelen door de aangrenzende velden.
Toen we terugkwamen ging ik liggen in het gras, legde mijn hand op Maya, luisterde naar de koerende duiven en keek naar de wolken die voorbij gleden. Plotseling was ‘ik’ verdwenen. Het leek wel of er alleen nog maar ‘de ervaring’ was, maar niemand om het te ervaren. Het duurde eindeloos en het was onvergetelijk. Ik sprak er met niemand over omdat het zo vreemd was om mee te maken.

De eerste hond in mijn leven heette Maya. Mijn eerste bijzondere ervaring was met Maya. Haar naam betekent: godin van de begoocheling, sluier van illusies. Het werk van Maya is erop gericht om ons een vertekend beeld van de werkelijkheid te geven en ze zorgt ervoor dat wij een foute interpretatie geven aan onze zintuiglijke waarnemingen. Op haar rustte mijn hand toen ik voor het eerst besefte dat er een andere werkelijkheid is en ze hield me niet tegen.

Jaren later toen ik als au pair werkte bij een Engels gezin en met hen mee mocht naar Wales, ging ik op een avond een wandeling maken in de Moors.
Er was niemand en de schoonheid was overweldigend. Ik klom naar de hoogste top en toen ik daar aankwam leek het alsof ik het hele universum kon overzien. Maar er was geen ‘ik’, er was er alleen maar eenheid. Ik was ‘alles’ en tegelijkertijd ‘niets’. Wie ik dacht te zijn, was verdwenen. Alles was helder en licht. Ik was dat licht. Het was lachwekkend en zo simpel. Ik begreep er niets van, maar wist met zekerheid dat dit de waarheid was.
Aangezien ik een opstel moest schrijven voor mijn lerares Engels, schreef ik er een verhaal over:

“When I arrived at the top of the hill I overlooked the beauty. Everything was quiet. All of a sudden I was drawn into the center of the universe. There was only ‘I’ and no ‘I’. Tears run over my cheeks. This was love, I was love. I definitely believed in God, who was inside me. It might sound silly, but on that day I saw more and in a different way than I ever saw before”.

De lerares schreef onder mijn opstel: “what a wonderful experience. Very good!”
Zij wist natuurlijk niet dat het in dit geval niet ging om een ‘ervaring’, want er was niemand om te ervaren.

In de tijd die daarop volgde, ging ik boeken lezen van Osho en andere goeroes. Ik wist van het bestaan van goeroes, maar had geen enkele behoefte om daar naar toe te gaan. Het was mij volstrekt duidelijk geworden dat de bijzondere momenten zich niet hadden voorgedaan omdat ik ernaar op zoek was. Ze gebeurden gewoon.
Ik deed niets!
Ik realiseerde me steeds vaker dat ik helemaal niets hoefde te doen omdat alles er al was en vanzelf verscheen. Het was om je dood te lachen. Ik had mezelf dikwijls zo serieus genomen, maar er was helemaal niemand!
Toen ik uiteindelijk het boek ‘I am that’ van Nisargadatta Maharaj las, werd de sluier echt weggeschoven.
Het leven werd een film waarin Annette een rol speelt. Ik heb niet de regie. De film speelt zichzelf en alles verschijnt vanzelf. Gebeurtenissen, gevoelens, gedachten en oordelen zijn er even en verdwijnen. Er is geen verschil tussen leuke en vervelende emoties en het betekent beslist niet dat emoties ontkend moeten worden of dat ik ‘erboven’ sta. Integendeel! Iets dient zich aan op precies het moment waarop het bedoeld is; het gebeurt en dat is simpelweg alles.

Annette Raaijmakers
6-07-2010

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes.

Bestel het boek hier:

[ad]

Comments are closed.