Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Stel jezelf eens op non-actief

[ad]

Rust is iets wat je zelf moet regelen, niet iets wat zich zomaar aandient
Kun je het je nog herinneren, de grote vakantie uit je kindertijd? Eindeloos leken die zes weken vrij van school. Geen gehaast en heerlijk spelen. Maar ook vervelen op z’n tijd. Wat een verschil met vandaag de dag. Zelf ben ik sinds kort weer aan de schoolvakanties gebonden en de eindeloze weken van toen vliegen nu razendsnel voorbij. Geen wonder, als ik kijk hoe ik er mee omga.

Vakantiestress
Eerst is daar de stress van het op vakantie gaan. Ik weet niet hoe dit bij anderen loopt, maar ik ervaar “inpakken en wegwezen” als een behoorlijk zenuwslopend gebeuren.
Eenmaal op het vakantie adres duurt het wel een paar dagen voor we geacclimatiseerd zijn. We zijn druk met het verkennen van de omgeving – waar zit hier een supermarkt/speeltuin/zwembad – en de kinderen moeten wennen aan alle nieuwigheid. Pas na een paar dagen dringt de vraag zich op: wat zal ik eens gaan doen nu ik niks te doen heb? En het duurt nog veel langer voor ik die vraag durf te beantwoorden met: NIETS. Dat wil zeggen, niets nuttigs, niets met een doel of met een plan.

Werk mee op vakantie
Voor sommige mensen is de wat-zal-ik-eens-gaan-doen vraag een dusdanig bedreigende vraag, dat ze hun werk meenemen op vakantie. Ik las op een ondernemersblog dat mensen elkaar de tip gaven om elke dag een half uur de mail te checken tijdens de vakantie, zodat je altijd bereikbaar kunt zijn voor je klanten. Voor managers zijn er tegenwoordig speciale boeken om tijdens de vakantie vakkennis mee op te halen. En ik ken niemand die z’n mobiele telefoon thuis laat of structureel uitzet in de vakantie. Doe ik zelf ook niet.

Eenmaal thuis heb ik nog een paar rustige weken. In mijn branche is de zomer komkommertijd. Dat wil niet zeggen dat ik deze weken ook als rustig ervaar. Net als op mijn vakantie adres, schieten er eerst allerlei zaken door mijn hoofd die juist in deze zomerperiode prima opgepakt kunnen worden: van schoonmaken tot verven en fotoboeken maken. Waar nooit iets van terecht komt, omdat ik telkens vergeet dat komkommertijd niet betekent dat er helemaal niets meer te doen is op werkgebied. Kortom, zelfs als het rustig is, lijk ik tijd te kort te komen.

Je overgeven aan rust
Ik weet dat ik geen uitzondering ben. En dat het voor de meeste mensen ontzettend lastig is om zich over te geven aan rust. We zijn zo gewend aan constant in de Doe-stand staan, dat we ons geen raad meer weten op het moment dat we hem uitzetten. Toch is het belangrijk dat we ons zelf af en toe uit die Doe-stand halen, omdat het ruimte creëert voor andere zaken. Wie voortdurend in actie is, richt zich vooral op de korte termijn, de dingen die nu gedaan moeten worden. Daarmee onderdruk je twee andere belangrijke krachten: creativiteit en gevoel.

Vakantie maakt creatief
Creativiteit heb je nodig voor nieuwe ideeën en lange termijn plannen. Zonder creativiteit blijf je altijd in hetzelfde cirkeltje van dezelfde routines ronddraaien. Om je creativiteit te voeden heb je nieuwe prikkels nodig en de rust om ze binnen te laten komen. Vakantie maakt daarom ook vaak creatief. In een nieuwe omgeving, ver weg van alles, zie je ineens de oplossing voor het probleem of krijg je een briljant idee. Het is ook een prima tijd om eens na te denken waar je over bijvoorbeeld 5 of 10 jaar wilt staan in je leven.

Innerlijke rust
Gevoel is je innerlijke kompas, het vertelt je wat belangrijk voor je is en waar je grenzen liggen. Negatieve gevoelens zoals angst, verdriet en boosheid zijn niet erg geaccepteerd in onze cultuur. We stoppen ze dan ook vaak weg. Meestal komen ze vervolgens op een andere manier te voorschijn. De boosheid van je werk reageer je ineens af op je partner. En wie stelselmatig over z’n eigen grenzen gaat, wordt uiteindelijk ziek. Regelmatig rust nemen en je af vragen wat iets met je doet en aandacht besteden aan de signalen van je lichaam, komt je fysieke en mentale gezondheid ten goede. Ook daar leent vakantie zich uitstekend voor.

Laat je inspireren door je kinderen
En als je niet goed weet hoe je uit je Doe-stand kunt komen, kijk dan eens naar kleine kinderen. Zij zijn meesters in het omgaan met zowel creativiteit als gevoelens. Ze kunnen zich uren vermaken met wat dan ook, een takje wordt een toverstok, een steentje een schat. Negatieve gevoelens steken ze niet onder stoelen of banken, positieve trouwens ook niet.
Het grootste verschil tussen mijn kinderen en mij, is dat zij (nog) niet leven in een wereld waarin ze van alles moeten van zichzelf. Ze houden zich alleen maar bezig met wat ze op dit moment leuk lijkt. En ze denken daarbij niet veel verder dan vandaag. Daarom duurt de grote vakantie voor mijn dochter tot en met de laatste dag eindeloos, terwijl ik in week 5 al begin te denken: goh, weer bijna voorbij.

Zet jezelf op non-actief: tips
Heb je geen kleine kinderen in de buurt? De volgende tips werken ook jezelf op non-actief te stellen:

• Spreek met jezelf een bepaalde periode af waarin je helemaal niks hoeft te doen. Dat kan een dag zijn, een weekend of een paar uur. Houd pen en papier in de buurt en schrijf alles wat je te binnen schiet aan moet-nog-gebeuren gewoon op (kijk wel uit dat dit niet de volgende verplichte activiteit wordt. Het doel is niet een to do lijst creëren, maar zaken loslaten). Doe pas iets met de opgeschreven dingen als de periode die je met jezelf hebt afgesproken voorbij is.

• Volg een tijd lang, bijvoorbeeld een maand of drie maanden, zoveel mogelijk je impulsen. Dat wil zeggen, geef zoveel mogelijk toe aan dingen waar je enthousiast van wordt. Dus als je graag op het strand wandelt en in het oosten van het land woont: ga gewoon op die vrije dag naar het strand, ook al is het twee uur rijden.

• Ga iets doen wat je als kind heel leuk vond. Het geeft niet dat je niet perfect kunt tekenen, dat kon je vroeger ook niet en toch was het leuk.

• Uiteraard werken meditatie en mindfullness technieken goed.

• Realiseer je één ding heel goed: de lijst met dingen-die-gedaan-moeten-worden wordt nooit kleiner. Zo druk als je leven nu is, zo druk is het ook volgende week, volgende maand en volgend jaar. Het enige verschil is dat je nu nog niet waarmee je het dan druk zult hebben. Rust is iets wat je zelf moet regelen, niet iets wat zich zomaar aandient.

Sylvie Mellenbergh

Meer lezen van Sylvie?
Lees ook het interview ’13 vragen aan Sylvie Mellenbergh’ en haar artikel ‘Prettig gestoord worden’.

Sylvie Mellenbergh is oprichtster van Passie Kompas, een coachingsbureau dat vrouwen ondersteunt bij het realiseren van hun professionele doelen. Passie Kompas biedt individuele coaching, teamcoaching en workshops voor vrouwen met ambitie. Om te bepalen waar hun focus gaat liggen en hoe ze deze kunnen behouden.

[ad]

Comments are closed.