Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust in het hier en nu

[ad]

De bankier en de oude visser
Een jonge en succesvolle bankier bezocht zijn psycholoog op een dag voor stress-management. De psycholoog adviseerde hem op vakantie te gaan en te ontspannen. Hij stelde bovendien voor om te gaan vissen als een diepe ontspanningsoefening.

De jonge bankier kocht wat mooie visserskleding, speciale schoenen en de duurste visuitrusting die hij kon vinden. Hij vloog naar de voorgestelde vislocatie en checkte in bij een prachtig hotel. De volgende ochtend stond hij vroeg op en vond op aanraden van de hotel conciërge een mooie plek om te vissen. Hij koos een schaduwrijke plek, installeerde zichzelf en begon te vissen. Uren later had hij nog niets gevangen en begon hij zich te irriteren.

Hij zag iets verder op een oude man in gescheurde kleding met slecht een draadje als vissersgerei. Het viel hem op dat de oude man de ene na de andere vis ving. Ze komen met elkaar in gesprek en de oude man helpt de bankier om ook vis te vangen. Wat doe jij eigenlijk vraagt de bankier aan de oude man om in je levensonderhoud te voorzien. Ik doe niets, ik relax en vis, antwoordt de oude man. De bankier weet niet wat hij hoort. De bankier begint de oude man te vertellen wat hij allemaal wel niet mist door niet net zoals hij in de grote stad te werken. Hij kan heel veel geld verdienen door bijvoorbeeld mensen te leren hoe ze moeten vissen.

De oude man vraagt de bankier wat hij na het verdienen van al dit geld wil doen. Ik wil veel geld verdienen, trouwen en kinderen krijgen. En dan?, vraagt de oude man. Dan bouw ik een groot huis en reis naar prachtige oorden. En dan?, vraagt de oude man. Dan kan ik eindelijk relaxen en al mijn tijd besteden aan vissen. De oude man kijkt op naar hem en zegt:” Maar dat is wat ik nu al doe.”

We leven zeker hier in het Westen vaak vanuit het idee dat we moeten strijden om iets te bereiken, ons ervoor zorgen moeten maken en we reserveren plezier en ontspanning vaak voor onze oude dag. Maar als we zo leven, zullen we dan op onze oude dag weten hoe we moeten ontspannen?

De Monkey mind: alles behalve het nu
Laatst las ik over een klein onderzoekje dat is verricht onder vjftig mensen. Hen werd gevraagd op te schrijven waar zij zich zorgen over maakten voor de komende zes maanden. Zes maanden later werd hen gevraagd hoeveel van deze zorgen waren uitgekomen. Er bleek drie procent van de zorgen te zijn uitgekomen, zevenennegentig procent was nooit gebeurd. De mens of beter onze ‘monkey mind’ in een notendop.

De monkey mind die ons voortdurend uit het Nu trekt. Bij voorbaat al beren op de weg ziet etcetera. De ‘monkey mind’ die ons leven zoveel moeilijker en zwaarder kan maken dan het is in werkelijk is. Kinderen met hun tomeloze energie en zorgeloosheid laten ons vaak zien hoe een leven in het hier en nu kan zijn. Als volwassenen zijn we echter vaak te druk met alles behalve het NU.

Hoe kun je nu als volwassene te midden van al je verantwoordelijkheden en de hectiek van alledag toch weer leren in het NU te leven?
Begin eens met je aandacht terug te brengen naar het hier en nu wanneer je merkt dat je opgeslokt dreigt te raken door verleden of toekomst. Breng je aandacht naar datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Het kopje thee dat je nu drinkt, het werk dat je nu aan het doen bent, je kind waar je nu mee aan het spelen bent.

Je zult gaan merken dat er door deze eenvoudige oefening meer rust en ruimte gaat komen. Je begint je monkey mind te temmen, zodat jij meester wordt over je mind en niet je mind meester is over jou.
Je ontspant en word je wellicht tegelijkertijd gewaar hoe vaak je wegdrijft uit het NU, waaruit zoals wijze leermeesters zeggen alles voortkomt. Zo ook jouw toekomst die wanneer je volledig aanwezig kunt zijn in het huidige moment, veel dichterbij je gewenste dromen en resultaten zal liggen. Dus gun jezelf dat MOMENT!

Liz La Force – 2010

Lees meer van Liz La Force op Rust.nl:
Een weg naar innerlijke rust
Innerlijke rust heeft niets nodig
Rust in je gedachten

La Force verbindt mens en organisatie met hun kern(waarden). Empowerment, authenticiteit en succes is daarna onvermijdelijk.
www.la-force.nl

Lees en leer meer over mindfulness.

[ad]

Comments are closed.