Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Meditatie (2) : contact met je innerlijke waarheid
Categories: meditatie, rust

[ad#Adsense-4]

Deel 2 in de serie: contact met je innerlijke waarheid door te mediteren
De beoefening van stilte en meditatie zijn geen doel op zich.
Het zijn hulpmiddelen om in diep contact te komen met je eigen innerlijke waarheid en spirituele wijsheid.
Innerlijke waarheid en spirituele wijsheid zijn in ieder mens aanwezig, maar het vraagt een bepaalde mate van oefening om met deze waarheid en dit begrip in contact te komen.

Door regelmatig in stilte te mediteren begin je langzaam meer voeling te krijgen met je ware zelf, met het spirituele wezen dat je ten diepste bent. Je begint te ontwaken met betrekking tot je eigen innerlijke waarheid of essentie.
Door vervolgens in het dagelijks leven uitdrukking te geven aan je innerlijke waarheid, begin je meer vanuit je werkelijke essentie te leven.

Je eigen innerlijke waarheid is echter geen star of eenduidig iets. Het is niet een vooraf bepaald vaststaand feit of iets dat je zomaar zonder meer kunt aanwijzen of omschrijven.
Het is beter om te stellen dat je innerlijke waarheid iets is dat zich van moment tot moment ontwikkelt. Het is iets dat zich gaandeweg ontvouwt en tot ontplooiing komt.
Dat wat zich door het mediteren ontwikkelt, mits je daadwerkelijk regelmatig en met de juiste intentie mediteert, werkt door in het leven van alledag en ontwikkelt zich daardoor steeds verder.
Het is zoiets als een bloem die zich langzaam maar zeker opent voor het zonlicht en gestaag tot bloei komt.

Tijdens het mediteren, maar dikwijls ook pas op een later tijdstip, ontvang je inspiratie, leiding en antwoorden met betrekking tot bepaalde vragen en kwesties die een rol spelen in je leven.
Er begint een ander licht te schijnen op bepaalde zaken of omstandigheden waarmee je wellicht tot dan toe hebt geworsteld. Dingen komen in een ander en ruimer perspectief te staan.
Je wordt je bewust van nieuwe visies, mogelijkheden en interpretaties in relatie tot je eigen leven en dat van anderen.
Soms lossen problemen of moeilijkheden waarmee je te maken hebt zich als vanzelf op.
Veel mensen die regelmatig meditatie beoefenen ervaren dat ze opener, ontvankelijker en rustiger worden met betrekking tot hun eigen levenssituatie, zelfs wanneer die op bepaalde momenten ongemakkelijk of pijnlijk is.

Door regelmatig diepe aandachtige stilte te beoefenen verandert je bewustzijn en wijzigen je inzichten. Je begint in te zien dat het leven uit veel meer bestaat dan alleen maar de waan en omstandigheden van alle dag.
Langzaam aan groeit een nieuw besef, dat er een andere en grotere dimensie van waarnemen en bewustzijn bestaat, dan degene die je tot nu toe hebt gekend of voor waar hebt aangenomen.
Door je steeds dieper hiermee te verbinden kan een geheel nieuw weten en begrip in jezelf ontstaan.
De beoefening van meditatie wordt daarmee een nieuw soort ‘gids’ op jouw eigen unieke weg door het leven.

Hoe meer je de beoefening van meditatie tot een deel van je bestaan maakt, hoe meer je vanuit meditatie begint te leven.
Je kunt er zeker van zijn dat, wanneer je één en ander met liefde en aandacht doet, dit niet zonder gevolgen zal blijven. Je leven zal er door veranderen.

Edwin V. de Hees, oktober 2010.

Lees ook deel 1: ‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist.
Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.
‘StilteWerk’ organiseert meditaties, retraites en een scholingstraject in o.a. Delft, Den Haag en Leiden en inspireert mensen om door middel van stilte en meditatie weer in contact te treden met hun eigen innerlijke bron van wijsheid.

[ad]

Comments are closed.