Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust door vaker te single-tasken
Categories: mindfulness, rust

[ad#Adsense-4]

Rust vinden door maar een ding tegelijk te doen
‘Wacht even, ik kan maar één ding tegelijk!’ zei een vriendin van me bij wie ik pas op bezoek was vanwege de verjaardag van haar oudste dochtertje. Ze had groot gelijk! Te midden van alle drukte wilde ze me een paar kleurstaaltjes laten zien voor de toekomstige inrichting van haar woonkamer en dat is zeker niet iets dat je even tussendoor moet proberen te doen. Zoiets vraagt net even wat meer aandacht.

Als je erop let, zul je merken dat we heel vaak met meerdere dingen tegelijk bezig zijn en dat dat eigenlijk behoorlijk veeleisend is. Als je meer rust wilt brengen in je leven, is het dan ook echt de moeite waard om regelmatig en bewust maar één ding tegelijk te doen, oftewel te single-tasken.

Uit recent hersenonderzoek blijkt dat er eigenlijk maar heel weinig mensen zijn, die in staat zijn werkelijk te multi-tasken. Als het gaat om routinehandelingen zoals bijvoorbeeld autorijden en naar de radio luisteren, dan kunnen de meeste mensen dat nog wel aan. Het gaat dan om een handeling die je op de automatische piloot kan doen (autorijden) en een andere niet al te ingewikkelde andere bezigheid (naar de radio luisteren). Maar gaat het om meer ingewikkelde zaken zoals bijvoorbeeld autorijden in combinatie met een lastig telefoongesprek, dan doen de meeste mensen in zo’n geval aan switch-tasken.

Onze hersenen kunnen zich namelijk maar met één lastige taak tegelijkertijd bezighouden. Als je je met meerdere dingen tegelijkertijd bezig houdt, is het dus niet zo dat je brein dat ook is! Dat houdt zich steeds met maar één van de activiteiten bezig en switcht vervolgens voortdurend van de ene naar de andere taak.

Hoe beter je brein kan switchen, hoe makkelijker dit switch-tasken je af zal gaan, maar hoe goed je daar ook in kunt zijn, de kwaliteit van wat je aan het doen bent, zal er altijd wat minder door worden en.. het kost -min of meer ongemerkt- behoorlijk veel inspanning.

Uitdaging
Las regelmatig een (half)uurtje in waarin je met jezelf afspreekt om maar één ding tegelijk te doen. Gun dat wat je in die tijdspanne doet ook echt even al je aandacht. Extra aandachtspunten zijn daarbij:

• Sta je jezelf rust en ruimte toe terwijl je bezig bent?
• Kun je ieder moment stoppen met waar je mee bezig bent?
• Heb je ook nog wat aandacht over voor de wereld om je heen?
• En.. houd je je adem niet in?

Regelmatig op deze manier met iets aan de slag gaan kan je heel wat goeds brengen:

• Je voelt je minder opgejaagd en gestresst
• Dat wat je doet wint aan kwaliteit
• Je geniet meer van waar je mee bezig bent
• Je kunt uiteindelijk meer aan..
• ………….

Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen op dit terrein en ik hoor ze graag van je!

Jacqueline Hulleman
Docente Alexandertechniek

“Ik help je graag meer rust, ruimte en vrijheid in jezelf te vinden, ook in stressvolle tijden of tijdens lastige bezigheden.”

W: www.enjoybalance.nl
E: info@enjoybalance.nl

Meer lezen van Jacqueline Hulleman?
Tot rust komen met de Alexandertechniek
Rust begint waar inspanning eindigt
Stoppen en de tijd nemen

[ad]

Leave a Reply