Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
13 vragen aan… Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana, auteurs van ‘Loslaten’

[ad#Adsense-4]

Loslaten en rust vinden
In oktober 2010 verscheen ‘Loslaten’, een boek dat in losse columnstijl schrijft over alles wat wij drukke mensen zogenaamd moeten. Of denken te moeten. Moet ik naar een coach? Moet ik met passie werken? Moet ik de boel op orde hebben? Moet ik er altijd goed uitzien? Moet ik het roer omgooien? Moet ik weten wat ik wil? In totaal komen er zo’n 35 grote en kleine vragen uit het dagelijks leven aan bod. Om de uitgave van het boek te vieren, stellen we de auteurs enkele vragen in de Rust.nl-rubriek:

‘13 vragen aan … Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana
 
Wie zijn Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana?
JWB: partner van Femke, vader van Jolle (11) en Hajo (9), conceptmaker/tekstschrijver, gitarist van The Blue Band,
ID: ik ben zoveel mogelijk mezelf. Als moeder (van Teun en Isis), vrouw (van Martin), tekstschrijver, vriendin, zus en dochter.

Wat was voor jullie de reden om het ‘Loslaten’ te schrijven?
Het idee voor het boek is ontstaan vanuit Lsltn, waarmee ik eind 2006 ben begonnen. Eerst was er alleen een website, met e-cards, met inspiratie voor kleine momenten van reflectie en positieve gedachten. Dat is op een leuke manier uit de hand gelopen, er kwamen producten bij, een idee voor een boek, een geweldige co-auteur, een uitgever en opeens zaten we serieus te schrijven. Geweldige ervaring.

Op welke manier komen jullie de thema’s ‘rust’ en ‘rust vinden’ tegen in je werk?
Lsltn is een tegengeluid in de wereld van drukdrukdruk en meermeermeer. Met die realiteit hebben we het te doen. Je kunt natuurlijk wegvluchten. Maar als je Hier en Nu in Nederland anno 2010 wilt blijven, en ook wilt genieten van de mooie dingen, hoe ga je dan om met de drukte en het gedoe? Dichtbij en praktisch? Rust, stilstaan, reflectie zijn nodig om dingen goed te doen. Loslaten is niet alles wel best vinden. Het gaat om de mix met ambities.
We werken allebei in de behoorlijk drukke, soort van ‘snelle’ wereld van communicatie en reclame. Heel belangrijk om rust in te bouwen als het niet vanzelf op je pad komt.

Loslaten

Waarin onderscheidt jullie boek ‘Loslaten’ zich van ‘zelfhulp-boeken’?
Het is een boek waar je niets mee moet. Het geeft stof tot nadenken, staat vol met vragen, maar geeft geen kant-en-klare antwoorden, methodes of stappenplannen voor meer balans, geluk of rust in je hoofd. Blijf zelf nadenken, dan kom je bij eigen antwoorden. Vertrouw daarop.
De rode draad in de vragen is: sta geregeld stil, vraag jezelf af waarom je iets doet. Omdat het moet? En van wie moet het dan? Waar kun je wel wat aan veranderen en waar niet?
Soms is het prettig om iets te laten in plaats van te doen.
De dingen op z’n beloop te laten, je week leeg te houden in plaats van vol te plannen, geduld te hebben. Niet alleen dingen doen, maar ook geregeld iets laten.

Welk pad hebben jullie afgelegd naar waar jullie nu zijn?
JWB: Veel geploeter. Extra veel geleerd over loslaten sinds de start van Lsltn eind 2006. Klein stapje verder.
ID: Ik noem mezelf altijd de pitbull onder de ploeteraars. Ik weet erg goed hoe het niet moet. Maar ik herken het moment nu als ik mezelf weer ergens met strakke kaken in vastbijt. Dat helpt al behoorlijk.

Wat doen jullie het liefst om te ontspannen?
JWB: gitaar spelen, eind langs de Lek of over het strand lopen, voetballen met de jongens, biertje, muziek luisteren.
ID: naar een concert met vriendinnen, met een biertje in het gras zitten. Met de kinderen onder een dekbed op de bank tv kijken. Gedichten lezen, liefst geen ingewikkelde maar moderne met humor.

Waar vinden jullie rust?
JWB: Dat kan op Schiermonnikoog, in London of in een oude stoel op zolder. Wat ik af en toe prettig vind, is als ik alleen kan zijn met mijn eigen gedachten – en rustig aan ideeën kan werken.
ID: Vaak in de auto, ik hou van rijden en meezingen met de radio. ’s Zomers fiets ik graag tussen de koeien en paardebloemen rond.

Naar welke muziek luisteren jullie?
JWB: Van alles. Aanrader vind ik de Belgische band Isbells. Hele mooie sfeervolle ingetogen muziek. Zij voegen een beetje stilte toe aan een wereld vol lawaai.
ID: Ik word altijd vrolijk van Anouk, Laura Jansen en Miss Montreal. Maar ook stevige rock en oude soul vind ik lekker.

Wat kunnen we van jullie leren?
Oei. Dat je veel van jezelf kunt leren. Als je niet geleefd wil worden, verwacht dan het allesomvattende antwoord op de vraag ‘hoe doe ik dat dan?’ niet bij een ander te vinden.

Waar halen jullie je kennis vandaan?
Uit dagelijks geploeter en getob. De wereld om ons heen. Boeken, magazines, internet. Inspiratie is gewoon om je heen kijken.

Zijn er boeken van andere schrijvers die jullie de bezoekers van Rust.nl aanraden op het gebied van het vinden van rust in jezelf, je werk en carrière?
JWB: Leve de vrijheid – Tom Hodgkinson
ID: Als ik heel eerlijk ben, krijg ik de meeste ‘zelfhulpboeken’ niet uit. Ze drukken me met mijn neus op de fouten die ik maak en het klinkt meestal ingewikkeld om het anders te gaan doen. Ik wil liever losser leven dan hard schaven en slijpen aan mezelf.

Wat willen jullie bereiken?
Het onderwerp ‘minder/meer aandacht’ toegankelijk maken zodat veel mensen aan het denken worden gezet en er wat mee kunnen.
Het is verre van idealistische praat, maar meer aandacht, minder haast, meer stil staan bij wat je echt belangrijk vindt, draagt uiteindelijk bij aan duurzaamheid. In de zin van minder planeet en mensen opbranden.

Welke boodschap willen jullie de lezers van Rust.nl meegeven?

Spreek je uit! Als je een onbevredigd gevoel hebt over het drukdrukdruk meermeermeer, deel het dan met vrienden, bekenden, collega’s. Wij hebben het idee dat er veel meer mensen met hetzelfde gevoel rondlopen, maar dat niet toegeven. Het is niet zo sexy om te hebben over minder, je wil geen watje zijn. En ondertussen doen we met z’n allen mee omdat het zo hoort (denken we), maar wat veel mensen willen best wat veranderen.

Ben je benieuwd naar het boek ‘Loslaten’? Lees hier meer en bestel:

[ad]

Comments are closed.