Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Kom tot rust met de ambient-muziek van Brian Eno
Categories: meditatie, muziek, rust

[ad]

Opperste rust met Brian Eno
Opperste rust wordt bereikt op de nieuwe cd van Brian Eno, schrijft het NRC in haar cultuursupplement. Eno is terug bij zijn zelf uitgevonden ambientstijl. Small Craft on a Milk Sea is insrumentaal en opgebouwd uit languissante elektronische klanken die elkaar omarmen, loslaten of verder zwieren in navrante combinaties. Ritselende gitaarnoten maken hun opwachting, synthesizers suizen als de wind om het huis, en een ijle toon toon steekt overal bovenuit. Ontdek het, en kom lekker tot rust bij deze klanken…(zie onderaan pagina).

Meer over Brian Eno…
Mogelijk ken je Brian Eno als producer van albums van onder andere U2, Coldplay, Talking Heads en David Bowie. Hij begon als synthesizer- en keyboard-man in Roxy Music in 1972. Na twee platen stapte hij uit de band en ging solo-platen maken.

Experimenterend met nieuwe opnametechnieken, synthesizers en klank-design werd hij in de jaren ’70 de uitvinder van ambient music. Muziek op een laag volume die de omgeving – ambiance – waarin je je in bevindt onderdeel laat worden van je beleving. Muziek die je die omgeving anders doet ervaren. Hele rustige, op klank en sfeer gebaseerde muziek. Later – in de jaren ’90 – werd ambient music een belangrijke inspiratiebron voor het lounge-genre.

Voor wie met muziek lekker tot rust wil komen, zijn de ambient-albums van Brian Eno een aanrader om uit te checken. Veel mensen spelen de muziek bij meditatie, ontspanning en om stress weg te nemen. Op sites als Bol.com kun je in veel gevallen fragmenten van muziek horen, dus ik zou zeggen, maak een keuze uit de volgende ambient-albums van Brian Eno:

Discreet Music
Het eerste album van Brian Eno met alleen maar ambient-stukken. Geïnspireerd op het werk van Erik Satie. In Brian’s woorden: ‘this is music that is intended to blend into the ambient atmosphere of the room rather than directly focused upon’.

De Ambient Series
Na Discreet music maakt Eno de ambient series, waarvan Music For Airports de beroemdste is. Ge-‘loopte’ muziek die diende als soundtrack voor vliegvelden, waarvoor het idee ontstond toen Brian zich tijdens een vertraging ergerde aan het slechte geluid(-design) op een vliegveld in Duitsland. De cd’s zijn een bijzondere muzikale ervaring. Ze nemen je mee naar andere sferen en rust.

Via deze link naar Small Craft On A Milk Sea ontdek je ook de andere genoemde albums van Brian Eno:

[ad]

Comments are closed.