Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust en onrust gaan hand in hand

(On)rust
Wat is onrust? Onrust is de gedachte “ik vind dat het anders moet”. Onrust is (mentaal) commentaar op dat wat is, hier en nu. Bij onrust komt de gedachte (het beeld) over hoe het zou moeten zijn en de realiteit niet overeen. Deze discrepantie voelt pijnlijk en roept (innerlijk) verzet op.

We hebben voortdurend allerlei gedachtes over waar wijzelf, anderen en de omstandigheden aan moeten voldoen. Deze betekenisverlening is ondermeer gebaseerd op onze conditionering, het is aangeleerd. Wat voor de één een ondragelijke gedachte en/of situatie is, is voor de ander geen enkel punt en vice versa.

We zijn (onbewust) geïdentificeerd met onze denkbeelden over hoe het anders zou kunnen zijn. Dus we blijven zoeken, we blijven in beweging. We blijven rust buiten onszelf zoeken. Daarmee blijven we onrustig.

What to do? Deze pijnlijke gedachten gaan vermijden? Andere gedachten oproepen? Niet mogelijk! Gedachten komen en gaan zonder dat ‘jij’ bepaalt wat de inhoud van de gedachten is.

Wanneer jij onrust ervaart is dit een rechtstreekse uitnodiging om te kijken wat er feitelijk gaande is op een dieper niveau. Wat wordt geraakt? Waar geloof ik in en wat vind ik hier belangrijk. Welke waarden worden bedreigd? Wat gebeurt er werkelijk als ik in een bepaalde reactie schiet? Door dieper bewust zijn ontstaat er helderheid en krijg je je eigen inzichten. Vanuit deze helderheid ontstaat rust.

Werkelijke rust is dus niet iets wat je kunt vinden buiten jezelf. Rust is iets wat je kan gaan herkennen als de onderstroom in elk moment. Rust is de basis onder het rumoer van ieder moment. Rust is dat wat jij al bent. Altijd al bent geweest. Rust ligt onder jouw levensverhaal. ‘Het draagt’ jouw persoonlijke verhaal. Rust is dat waarin alles zich afspeelt. Rust is puur gewaar zijn zonder dat er iemand in het bijzonder gewaar is. Rust is onvoorwaardelijk. Rust is de bizarre schoonheid van alles zien ontvouwen. Rust is één zijn met alles wat komt en gaat.

Dorien Bontrup, November 2010

Dorien Bontrup is life coach & psycholoog. Zij begeleidt het proces van persoonlijke bewustwording en ontwikkeling. Zij motiveert tot het (her)ontdekken van jouw kracht en jouw talenten. Dat doet Dorien in haar eigen coachpraktijk ‘TROUW AAN JEZELF life coaching’ in de buurt van Haarlem. Voor meer informatie kijk op haar website: www.trouwaanjezelf.nl

[ad#Adsense-4]

Comments are closed.