Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is…waarnemen zonder toevoeging van betekenis

[ad#Adsense-4]

Rust is waarnemen zonder toevoeging van betekenis
Terwijl ik mijn jongste kleinkind de fles gaf, keek ik naar haar serene gezichtje. Plotseling begon ze hard te huilen. Ze kromp ineen en ze sloeg met haar vuistje wanhopig op haar hoofd. Ik voelde hoe krampen haar buik samentrokken. Een paar minuten later was het voorbij en keek ze me met haar blauwe kijkers rustig aan. Het was net of het niet gebeurd was. Er was geen nasnikken of zeuren. De eerdere pijn werd meteen losgelaten, was spoorloos verdwenen en nu was er weer een nieuw moment. Ik zag dat ze intens opging in datgene wat zich voordeed, het losliet als het klaar was en overging naar wat zich dan weer aandiende.

Deze samensmelting met het moment wordt weleens gezien als de hoogste vorm van spiritualiteit, maar aangezien een baby zich niet bewust is van deze staat, is het niet hetzelfde.

Een baby eigent zich niets toe. Voor een baby is het niet: “Ik heb pijn, ik heb honger”, maar is er pijn en is er honger. Alles gebeurt gewoon en er is nog geen ‘ik’ die de gebeurtenissen als ‘van mij’ interpreteert.

Al na enkele maanden begint de identificatie met lichaam, denken en voelen zich te ontwikkelen. Dit wordt ook wel het ‘ego’ of de ‘persona’ genoemd. Alhoewel het ego nergens in ons lichaam te vinden is, zou je kunnen zeggen dat het een mechanisme is in ons hoofd dat overal ‘ik’ voorzet. Ik doe, ik praat, ik ben goed, ik ben schrijver, ik maak een fout…, terwijl er wordt gedaan, gepraat, geschreven en een fout gemaakt. Je denkt dat jij dat allemaal doet, maar je kunt je niets toe-eigenen, omdat alles wordt gedaan.

Het lijkt een tragisch lot dat we allemaal geboren worden zonder ego, het vervolgens helemaal gaan ontwikkelen en dat we er dan van alles aan moeten doen om het weer kwijt te raken. Toch is dat niet zo. Het is normaal en noodzakelijk dat het ego eerst volledig tot bloei komt. Het allegaartje van ideeën, overtuigingen en persoonlijkheidskenmerken noemen we ‘ik’. We identificeren ons met die ik en geven daarmee alles een persoonlijke betekenis.

Op het moment dat je niet meer gehecht bent aan je ideeën kan er iets gaan veranderen. Je kunt gaan zien dat jij niets doet. Je neemt waar en geeft de waarneming geen betekenis. Schaamte, schuld en trots lossen langzaam op als sneeuw voor de zon. Wat rest is aanwezigheid en dan is er niets dat er ‘niet zou mogen zijn’. En het vermaledijde ego? Als het er al is, dan mag dat er ook zijn. Het grote verschil is dat je er niet meer in gelooft. Op het moment dat je echt ‘wakker’ wordt, zie je dat er niet zoiets als een ego of ‘ik’ bestaat. Het is een illusie.

Natuurlijk krijg je nog steeds gedachten en gevoelens, maar doordat je je niet langer identificeert, trekken ze voorbij als wolken aan de lucht. Je hoeft ze niet vast te houden en je hoeft je er ook niet tegen te verzetten. Je hebt ook nog steeds een mening over iets, maar je bent er niet aan gehecht. Je kunt zien dat een idee in je opkomt en dat je deze ogenblikkelijk los kunt laten. Je weet dat ‘de waarheid’ niet bestaat en je hoeft dus niemand te overtuigen.

Wat een rust!

Je doet niets, alles gebeurt. Het kan zijn dat je nu uitroept: ‘Als ik toch niets doe, kan ik net zo goed op de bank voor de televisie gaan zitten!’
Dat is waar, maar voor de televisie zitten is ook iets doen. Juist door je over te geven aan wat er ‘nu’ in deze ruimte gebeurt, doe je wat er op dat moment nodig is om te doen. Je verdwijnt niet in je hoofd, waarbij je je identificeert met allerlei gedachten. In plaats daarvan ben je spontaan aanwezig in het moment. Het lijkt op de samensmelting met het moment van mijn kleindochter, alleen ben je je er volkomen bewust van. Het leven wordt dan volledig in vrijheid geleefd.

Annette Raaijmakers

29 november 2010

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Rust is jezelf vergeten
Rust is schaamteloos zijn wie je bent
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes.

Bestel het boek hier:

Volledig vrij
Volledig vrij
Annette Raaijmakers

[ad]

Comments are closed.