Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Meditatie (4) : mediteren moet je doen
Categories: boeddhisme, meditatie

[ad#Adsense-4]

Innerlijke rust vinden door te mediteren: doen
Om te begrijpen wat meditatie is en welke ervaringen het met zich mee brengt, staat je eigenlijk maar één ding te doen en dat is: doen.
Mediteren is iets wat je moet doen. Het is praktisch.

Stel dat je echt heel graag wilt weten hoe het in een bepaald onbekend land is, hoe het voelt om daar te zijn of welke ervaringen een rondreis door dat land met zich meebrengt.
Je kunt dan natuurlijk van alles en nog wat over dat land lezen of opzoeken. Je kunt boeken en reisgidsen raadplegen. Je kunt het hele internet afstruinen op zoek naar informatie. Je kunt allerlei documentaires of films over het land bekijken. Je kunt er over praten met mensen die er geweest zijn of vragen stellen aan deskundigen. Je kunt er over nadenken, dromen, fantaseren ….

Toch zul je pas werkelijk zelf ervaren en weten wat het is om een reis door dat land te maken door op te staan, je koffer te pakken en er naar toe te gaan. Je zult daadwerkelijk op reis moeten gaan.
Tot het moment dat je het land werkelijk zelf bezoekt, blijft het slechts een idee in je hoofd.

Precies zo is het gesteld met meditatie. Je zult pas werkelijk begrijpen wat meditatie is en welke ervaringen mediteren met zich meebrengt, als je het serieus en regelmatig beoefent.
Je zult nooit te weten komen wat meditatie inhoudt door er uitsluitend over te lezen, na te denken, te filosoferen of door er met anderen over te discussiëren.
Meditatie blijft dan slechts een idee in je hoofd, terwijl meditatie er op wacht om beoefend te worden.

Natuurlijk is het zinnig om vooraf enig begrip of voorkennis te hebben omtrent meditatie.
Maar het bijzondere van meditatie is juist gelegen in het feit, dat je uitsluitend door het te beoefenen kunt leren begrijpen hoe je het daadwerkelijk moet doen.
Je leert pas echt mediteren, door regelmatig te mediteren. Slechts het beoefenen van meditatie als zodanig, wijst je de weg. Daar kan geen boek, leraar, lezing of éénmalige workshop tegenop.

En net zoals het niet mogelijk is om een bepaald vak of beroep in twee weken te leren, zo is het evenmin mogelijk om in slechts korte tijd te leren mediteren.
Iemand die een goed musicus, accountant of chirurg wil worden, heeft daar vele jaren voor nodig.
Precies zo is het gesteld met ware meditatie: het kost tijd, oefening en geduld om het werkelijk te leren en een plaats te geven in je bestaan.

Mocht je al een tijd overwegen om te gaan mediteren of vraag je je af of het wel echt iets voor je is?
Mediteren moet je doen, dus begin gewoon. Niet morgen of volgend jaar …. maar vandaag.

Edwin V. de Hees, december 2010.

Lees ook deel 1, 2 en 3:
‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’
Meditatie (2): contact met je innerlijke waarheid
Meditatie (3): ‘Bewust-zijn’ in alle rust

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist. Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.

‘StilteWerk’ organiseert meditaties, retraites en een scholingstraject in o.a. Delft, Den Haag en Leiden en inspireert mensen om door middel van stilte en meditatie weer in contact te treden met hun eigen innerlijke bron van wijsheid.

[ad]

Comments are closed.