Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Wakker liggen? Vijf tips om weer in slaap te vallen

[ad]

Lig je vaak of wel eens wakker? Lees vijf tips die je helpen om weer in slaap te kunnen vallen

1. Tellen
Tellen is een goede manier om zich voortdurend repeterende gedachten uit je hoofd te bannen. Tel heel langzaam: 1…….. 2…….. 3 ………. 4…… …enzovoortz…..
Schaapjes tellen is een truc die menig ouder meegeeft aan zijn of haar kind, maar vergeet niet: ook bij volwassenen kan het heel rustgevend werken…. Het kunnen ook auto’s zijn, of bootjes met in elk een gedachtengang die je bezighoudt, maar waar je nu met een afstand naar kijkt. Plaats jezelf buiten de gedachten, aanschouw ze in de bootjes….

2. Gapen & Ademhaling
Ga heel bewust ademen. Laat je buik naar boven, en weer naar beneden gaan. Alsof je telkens een ballonnetje opblaast, en weer leeg laat lopen. Adem heel langzaam en diep in door je neus, en adem heel langzaam weer uit door je mond. Leg je tong daarbij tegen de binnenkant van je ondertanden, zodat je jezelf ook dwingt je kaken te ontspannnen. Wees je heel bewust van je lichaam. Wees je bewust van je voeten, je onderbenen, je knieën, je bovenbenen, je buik enzovoortz…. Word je bewust van ieder deel van je lichaam, en laat ‘zwaar worden’ in je gedachte. Adem ondertussen heel rustig, en je zult ervaren dat je hartslag rustiger wordt, en je hoofd ook…

3. Fietsroute tussen A & B bedenken
Herinner je je nog hoe je vroeger naar school fietste? Laat de route zich nog eens helemaal afspelen in je hoofd, van je ouderlijk huis helemaal weer naar school. Al die bekende plekken, passeer ze rustig…
Of bedenk een hele nieuwe route. Op welke manieren kun je allemaal fietsen naar dat leuke rustige meertje net buiten de stad?

4. Schrijf op wat er door je hoofd schiet
Als je een onrustige gedachtengang uit je hoofd wilt hebben, haal het dan ook echt uit je hoofd, bijvoorbeeld door het op te schrijven, of in te spreken op een dictafoon. Zet er drie acties bij die je morgen gaat ondernemen om ermee aan de slag te gaan, en zo nodig dan op te lossen. Je zult zien, dat neemt onrust weg..

5. Lees even in een boek
Om de gedachtentrein in je hoofd tot stilstand te brengen, kan het goed zijn om even iets te lezen dat over iets geheel anders gaat. Dan word je vanzelf weer moe, en zul je zien dat weer kunt gaan slapen…

Voor nu: slaap lekker.

Meer tips om weer in slaap te vallen:
Wakker liggen? Nog vijf tips om weer in slaap te vallen (deel 2)

Heb je direct aan het begin van de nacht al moeite met in slaap vallen? Lees deze 10 tips.
Meer weten over goed en diep slapen? Lees dit boek eens:

Slapeloosheid – overwin het
Het zelfhulpboek ‘Slapeloosheid’ met ontspanningsoefeningen op cd helpt je in zes weken van je slaapproblemen af:

Slapen en dieper slapen
Meer weten over goed en diep slapen? Lees dit boek eens:

Ook interessant:

[ad]

Comments are closed.