Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is overgave

[ad#Adsense-4]

Rust is overgave
Robert vertelde dat hij een opdracht had gekregen om een team uit de Gezondheidszorg te coachen. Hij had van de opdrachtgever gehoord dat hij de opvolger was van drie eerdere coaches, die jammerlijk in hun opdracht waren mislukt.
Robert nam zich voor om goed beslagen ten ijs te komen en prepareerde voor ieder teamlid een prachtige map waarin hij duidelijk omschreef welke weg hij met het team wilde bewandelen.

Toen hij bij de eerste afspraak de map aan eenieder overhandigde, bladerde een van hen achteloos door de bladzijden, slaakte een diepe zucht, sloeg de map met een klap dicht en riep: ‘Wat een onzin…. Daar begin ik niet aan!’
De andere teamleden sloten zich daar ogenblikkelijk bij aan.
Sindsdien had Robert geen poot meer om op te staan. Alle voorstellen die hij deed werden meteen de grond ingeboord. Robert had het gevoel dat ook hij afstevende op een opdracht die gedoemd was te mislukken.

Waar was het fout gegaan?
Op het moment dat Robert hoorde dat hij de vierde begeleider van het team zou worden, besloot hij meteen dat hij het er beter vanaf zou brengen dan zijn voorgangers. In zijn hoofd ging hij onbewust de strijd met hen aan en met de mensen die hij zou gaan coachen. Hij maakte een mooie map en toen hij deze aan de mensen gaf, wilde hij daarmee impliciet zeggen: ‘Kijk eens hoe goed ik ben’.
Wellicht onbedoeld, maakte hij zich ‘groot’ waardoor degenen die tegenover hem zaten ‘klein’ werden. Uiteraard lieten zij dat niet gebeuren en gaven ze hem een fikse klap om de oren.

Deze gebeurtenis zorgde voor een pijnlijke deuk in Robert’s ego, wat hem stimuleerde om bij elke ontmoeting met nieuwe briljante voorstellen te komen.
Het kwaad was echter al geschied en omdat de stijl van Robert niet veranderd was, bleef het verzet van het team bestaan.

Arme Robert…. Hij was een strijd aangegaan, die hij alleen maar kon verliezen.

Wat zou hij hiervan kunnen leren?
Toen hij hoorde dat alle voorgaande interventies op een debacle waren uitgelopen, kon hij in feite maar een ding doen en dat was ‘zich klein maken’. Als hij zich ‘klein’ maakt, wordt de ander ‘groot’. De rollen zijn dan omgedraaid. Op het moment dat de teamleden dat voelen, zullen ze hem gaan vertellen wat hun verwachtingen zijn. In plaats van hun vijand, wordt hij hun handlanger.

Om je ‘klein’ te kunnen maken is het nodig dat je geen oordeel hebt over ‘klein’, want vaak wordt dit woord geassocieerd met ‘zwak’. Groot en klein zijn echter evenveel waard en het een is niet beter dan het ander. Als je geen oordeel hebt over deze begrippen, kun je je gemakkelijk overgeven aan de situatie waar je in terecht komt. Je hebt dan geen behoefte aan controle, je hoeft je niet te verzetten en je bent in staat om intuïtief aan te voelen wat een juiste interventie is. Soms is het goed om ‘groot’ te zijn en soms om ‘klein’ te zijn.

Zodra je je overgeeft aan wat zich aandient, kan alles zich manifesteren en weer verdwijnen. Je laat alle ideeën los en verwelkomt elke situatie alsof je het voor het eerst ziet. Dat is overgave!

Als je in staat bent om je klein te maken, ben je groot!

Annette Raaijmakers
30 januari 2011

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Rust is… waarnemen zonder toevoeging van betekenis
Rust is jezelf vergeten
Rust is schaamteloos zijn wie je bent
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes. In 2010 verscheen de tweede druk van het succesvolle ‘Volledig vrij’.

Bestel het boek hier:


[ad]

Comments are closed.