Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Meditatie (6) : rust vinden bij een leraar
Categories: boeddhisme, meditatie

[ad#Adsense-4]

Meditatie: rust vinden bij een leraar
Misschien heb je op een bepaald moment het besluit genomen om zelf te gaan mediteren. Misschien had je vooraf een paar boeken over meditatie gelezen of was je in contact gekomen met een bepaalde methode of zienswijze. Of misschien ontstond het verlangen naar stilte en meditatie bij jou op een geheel natuurlijke wijze en ben je op een dag simpelweg gaan zitten en begonnen met mediteren. Uiteindelijk kun je alleen leren wat meditatie is, door aan de slag te gaan met meditatie. De stilte zelf zal je leren wat ware meditatie is.

Problemen als gevolg van mediteren, zoek hulp bij een docent
Het komt echter voor dat mensen die enige tijd zelf meditatie hebben beoefend bemerken dat er bepaalde moeilijkheden ontstaan tijdens het mediteren. Ook kan het zijn dat zich specifieke problemen voordoen als gevolg van het regelmatig mediteren.
Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld dat zij door het regelmatig beoefenen van meditatie in plaats van rustiger, meer onrustig of zelfs gespannen worden. Meditatie is innerlijk werk en het kan zijn dat je wordt geconfronteerd met pijnlijke emoties, gedachtes of blokkades in jezelf waarbij je niet goed weet hoe je hier mee om moet gaan. Ook is het mogelijk dat je door het beoefenen van meditatie je bewust wordt van een aantal zaken die je eigenlijk liever zou willen vermijden of die je liever niet onder ogen wilt zien, maar die wel je aandacht beginnen op te eisen.
Op zulke momenten is wellicht voor jou het tijdstip aangebroken om op zoek te gaan naar een meditatie docent of spiritueel leraar.

Verschillende soorten meditatiedocenten en spirituele leraren
Sommige leraren werken met groepen, anderen individueel en sommigen doen beide. Er zijn ook leraren die je slechts een enkele maal zullen uitnodigen voor een gesprek of een sessie en vervolgens ‘op afstand’ met je werken, zonder dat er verder regelmatig contact plaats vindt. Je zult voor jezelf moeten bepalen wat voor jou de beste methode is.
In ieder geval is het zo, dat wanneer jij klaar bent om leiding te ontvangen van een leraar, je die ook zult vinden. Is de leerling klaar, dan is de leraar daar.

Op de juiste wijze mediteren
Een goede leraar doet eigenlijk maar één ding en dat is jou helpen alles uit de weg te ruimen wat een daadwerkelijk diep contact met je eigen innerlijke stilte in de weg staat.
Op het pad van meditatie bestaat namelijk een zeer grote valkuil en dat is dat je jezelf wijsmaakt dat je op de juiste wijze mediteert, terwijl je in feite gewoon zit te dromen of jezelf verliest in allerlei verkeerde ideeën en denkbeelden. Je bent dan niet bezig met ware meditatie maar met een illusie. Uiteindelijk kan daar toch wel enige narigheid uit voortkomen.
Een goede leraar zal dit soort zelfmisleiding doorzien en je helpen op de juiste wijze in contact te komen met je eigen innerlijke waarheid. Tevens gaat er van zo’n leraar een bepaalde rust uit die je helpt om je makkelijker af te stemmen op je eigen innerlijke rust.
Verder zal een goede leraar je altijd helpen een juiste balans te vinden tussen je meditatie oefeningen en je normale leven van alledag. Zo’n leraar zal je nooit vragen je lichamelijk behoeften, werk, studie of relaties met anderen op te geven omwille van het mediteren. Mocht dit wel het geval zijn, wees dan zeer op je hoede.

Zoek je meditatieleraar met zorg
Het zoeken naar een leraar is een serieuze aangelegenheid. Het is iets dat je met zorg moet doen.
Mocht je een leraar vinden in wie je vertrouwen hebt, wees dan open en ontvankelijk voor wat je wordt aangereikt. Het zou je leven zomaar een andere wending kunnen geven.

Edwin V. de Hees, februari 2011.

Het eerstvolgende scholingstraject (cursus stiltebeoefening en meditatie) o.l.v. Edwin V. de Hees gaat op woensdag 2 maart a.s. van start in Den Haag – Kijk voor meer info op: www.stiltewerk.com

Lees ook deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8:
‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’
Meditatie (2): contact met je innerlijke waarheid
Meditatie (3): ‘Bewust-zijn’ in alle rust
Meditatie (4): mediteren moet je doen
Meditatie (5): wakker zijn in het hier en nu
Meditatie (6): rust vinden bij een leraar
Meditatie (7): Regelmatig mediteren heeft consequenties
Meditatie (8): Rust vinden door geduldig uithouden

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist. Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.

Comments are closed.