Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Innerlijke rust door creativiteit
Categories: boeken, rust

[ad#Adsense-4]

Innerlijke rust door creativiteit – Michèle Bevoort
Mocht je denken dat je dit artikel wel kunt overslaan omdat je toch niet creatief bent, hold on! Creatieve processen
zijn niet alleen van toepassing wanneer je letterlijk tekent, schildert, schrijft of voor mijn part punnikt. Creativiteit is het creëren of scheppen van iets nieuws. Dat kan gaan om een object maar ook om een concept, origineel idee of nieuwe oplossing. Het ontwikkelen van creativiteit (zonder de ons allerbekende: dat kan ik niet en dat lijkt toch nergens naar) is beter voor je dan je misschien vermoedt.
Creativiteit heeft niets te maken met talent of geld. Het heeft alleen te maken met willen en doen. Iedereen (ik herhaal: iedereen) heeft creativiteit in zich. Alleen niet iedereen kan even goed bij deze creatieve stroom of energie komen, ze zijn er niet goed mee in contact. Misschien zitten er belemmerende overtuigingen op (ik ben niet creatief, punt uit). Misschien heeft een ouder, leraar of klasgenoot in een ver (of minder ver) verleden tegen je gezegd dat je tekening, blokfluitspel, gezang of knutselwerk niet zo mooi was en hup: we sluiten de creatieve stroom af. Zo’n opmerking doet een onbevangen kind pijn, en pijn wil een kind nou eenmaal niet voelen. Dus 1+1=2. De oorzaak van die pijn wordt afgesloten of in ieder geval gedempt. Misschien heb je van huis uit meegekregen dat je met ‘kunst’ toch geen geld kunt verdienen en dat je beter een ‘echt’ vak kunt leren (absoluut geen feit maar een mening). Of denk je dat werk niet samen kan gaan met plezier, creativiteit of ‘spelen’. Kortom er lopen in de wereld heel wat geblokkeerde creatievelingen rond. En als we geblokkeerd zijn, op welk gebied dan ook, dan voelen we ons daar veiliger bij. We hebben deze negatieve stemmen onbewust zelfs van anderen overgenomen en denken dat het waarheid is. We hebben een perfectionist of criticus in het leven geroepen waarmee we ons zijn gaan identificeren. Dit hebben we onbewust gedaan uit zelfbescherming, maar bedenk goed dat je jezelf hiermee alleen maar blokkeert.

Meer naar je gevoel door creativiteit
We leven in onze maatschappij graag rationeel en vanuit logisch denken, beredeneren en begrijpen. Dat leren we van jongs af aan en zo zit onze maatschappij nou eenmaal in elkaar. Hiervoor zetten we onze linkerhersenhelft aan het werk. Tijdens creatieve processen werken we juist met de rechterhersenhelft. In die rechterhersenhelft gaat het verder bijvoorbeeld om intuïtie, gevoel, emoties, inzicht, innerlijk bewustzijn en verbeelding. Vrij logisch dus (bedenkt mijn linkerkant nu!) dat je beter in contact komt met die meer gevoelsmatige vaardigheden wanneer je creatief bezig bent. Tijdens een creatief proces laat je het logisch denken los en werk je vanuit je gevoel. Zo maak je makkelijker contact met je gevoelens en innerlijk bewustzijn. Op die manier voel je beter wat er in je leeft (bewust en onbewust). Ook is het veel eenvoudiger om contact te maken met je passie en levenslust! Want creativiteit heeft ook heel erg met plezier en speelsheid te maken, lekker spelen zoals toen je kind was. Je voelt beter op welk vlak je passie precies ligt en welke dromen je begraven had, zodat je
daar meer naar kunt leven. Je ontwikkelt het vermogen om ook op andere (werk)terreinen met verrassende ideeën of oplossingen te komen. Het geeft je drukke hoofd rust en dat kan net zo effectief zijn als een meditatie. Als je een bezigheid kiest die bij je past, dan vergeet je de tijd wanneer je bezig bent, je voelt je energie stromen en je wordt blij. En let op, hier komt-ie: je gaat je VRIJ voelen!

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/i-love-me/1001004009905390/index.html

Je passie terugvinden
Graaf eens in je verleden en bedenk wat je als kind al graag deed. Misschien was je altijd met hout aan het sjouwen, aan het knippen en plakken, aan het tekenen, hamertje-tik, bezig met dieren of alle plantjes en insecten in de tuin, bouwde je tenten, maakte je kijkdozen, buiten spelen, schrijven of taartjes bakken. Hiernaar teruggaan kan je helpen om te voelen waar je behoeften liggen. Niet alleen om uit te vogelen wat voor creatieve bezigheid bij je past, maar misschien geeft het je ook wel aanwijzingen over mogelijke dromen en passies. En dat is belangrijk omdat we vaak zijn geprogrammeerd om te denken dat fun hebben zonde is van onze tijd, tijd waarin we ook ‘nuttige’ en ‘serieuze’ dingen kunnen doen, zoals geld verdienen. Nog een laatste tip: als we creatief bezig zijn omdat het resultaat perfect, prachtig mooi of superorigineel moet worden, dan blokkeren we onszelf al bij voorbaat. Dit zou ook niet het uitgangspunt moeten zijn. Het gaat om genieten van het creëren zelf. Zet je doelen niet te hoog maar maak er ‘hapklare brokjes’ tijd voor vrij. Maak er miniprojecten van, geniet en laat je niet ontmoedigen!

Michèle Bevoort is auteur van het boek: I Love Me, 25 manieren om dichter bij jezelf te komen en alles uit je leven te halen. Zij schrijft freelance voor verschillende tijdschriften als Marie Claire, Grazia, Cosmopolitan, Libelle Balance en Viva. Naast haar werk volgt ze een beroepsopleiding voor therapeut/coach in Amsterdam.

[ad#Adsense-4]

Comments are closed.