Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust in angst
Categories: boeken, rust

[ad#Adsense-4]

Voel je angst
In sommige gevallen heeft angst een functie; het beschermt ons tegen gevaar. Maar er is ook angst voor veranderingen. Angst is eigenlijk een gebrek aan vertrouwen in onszelf, we vertrouwen er namelijk niet op dat we aankunnen wat er op ons pad komt. Altijd, wanneer we iets nieuws moeten doen of ervaren, voelen we angst. Soms houdt deze angst ons tegen. We geven er aan toe en komen niet vooruit in life. We blijven liever hangen in onze comfortzone, want dat voelt veilig en vertrouwd.
Heel menselijk en kan zelfs al ontstaan bij de geboorte. We zwemmen heerlijk comfy op een warm plekje en ineens moet je op een heftige manier de kou in. In je onbewuste ontstaat hierdoor een signaal dat het gevoel dat bij een verandering hoort niet fijn is. De angst voor verandering kan zo groot zijn dan we liever in een situatie blijven die niet goed voor ons is, werk waar we niet blij van worden of een relatie waarin we constant ruzie maken. We zijn niet blij maar we kennen het tenminste, we weten wat we hebben en hoeven niet naar het enge onbekende. Het vergt moed om dit onder ogen te zien.

Newsflash
Verandering is ook niet altijd gemakkelijk. Meer kan ik er helaas ook niet van maken. Het is supermoedig om je leven te veranderen of aan te passen zodat het beter bij je past.
Je zult weerstand ervaren en het zal niet allemaal meezitten. Soms zijn je gedachten hierover reëel en soms ook niet (ik vind nóóit meer zo’n fijn huis als ik ga verhuizen, het lukt me nóóit om dichter bij mezelf te komen of ik vind nóóit werk dat bij me past). Het blijft ook eng, want de angst gaat niet weg (newsflash!). Het blijft en hoort erbij. De kunst is om als het ware door de angst heen te gaan. Wanneer je wacht tot de angst weggaat, kun je namelijk heel lang wachten en laat je allerlei mooie kansen en mogelijkheden in je leven aan je voorbij gaan. Zonde!
Als het je lukt om door de angst heen te gaan dan zullen je sombere, pijnlijke of hulpeloze gevoelens als vanzelf transformeren tot energie en kracht. Dat geeft een goed gevoel en zelfs hoop. Denk er eens aan wat voor deuren er voor je open kunnen gaan, en wat voor moois er allemaal op je ligt te wachten..

Elke keuze is winst!
En als je twijfelt over een verandering, bedenk dan dat een keuze bijna nooit een 100 procent keuze is. Er zijn altijd voor- en nadelen te bedenken. We voelen angst omdat we bang zijn dat we een verkeerde keuze maken. We weten wat we hebben maar weten niet wat we er voor terug krijgen. Misschien is het wel minder fijn en leuk dan hetgeen we achterlaten? Deze angst belemmert je groei. Zelfs als het niet wordt wat je ervan had verwacht, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en hoef je nooit meer te denken ‘had ik maar…’! Dat is iets om je goed over te voelen, krachtig zelfs. Het vergroot je zelfvertrouwen. En als je probeert om alle keuzes die je maakt op die manier te zien als winst, dan kun je nooit verliezen. Je haalt er namelijk altijd (ik herhaal het nog eens: altijd) iets uit. Al is het maar een leerzame ervaring, waar je in de toekomst weer iets aan hebt.

Weerstand?
Soms voelen we weerstand als we voor een keuze komen te staan. Wat heel belangrijk is, en hoor mij nu vooral schreeuwen in je oor: weerstand voelen betekent niet dat het niet de juiste keuze voor je is! Dus nog even voor de duidelijkheid: ondanks dat je weerstand voelt, kan het toch de juiste keuze voor je zijn. Je kunt ook weerstand voelen door angst.
En wees vooral ook lief voor jezelf. Een grote verandering mag met een rouwproces gepaard gaan. Je neemt immers afscheid van een oude situatie. Laat die gevoelens er zijn, gun jezelf die. Je hoeft niet te denken: ‘Nu heb ik die beslissing genomen, dus moet het allemaal ook in één keer leuk worden en mag ik niet meer zeuren over wat voorbij is.’ Als je het oude mist, dan is dat helemaal oké! En heel logisch ook. Als je die gevoelens de ruimte geeft, zullen ze uiteindelijk verdwijnen. Ze hebben hun werk gedaan. Dat is namelijk hun taak: geVOELENs zijn er om te ervaren.
Zoals Nelson Mandela al zei: “Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar het overwinnen ervan. Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar hij die zijn angst weet te overwinnen.” Uiteindelijk ga je op die manier met de stroom van het leven mee en dat geeft blijdschap en… rust.

Lees meer artikelen van Michèle Bevoort:
Innerlijke rust door creativiteit

Michèle Bevoort is auteur van het boek: I Love Me, 25 manieren om dichter bij jezelf te komen en alles uit je leven te halen

[ad#Adsense-4]

Comments are closed.