Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Wijs of heilig?

[ad#Adsense-4]

Wijs of heilig?
Toen Paula zich ging bezighouden met haar spirituele ontwikkeling, had zij allerlei ideeën over hoe zij zich als persoon zou moeten gedragen. De mensen die zij ontmoette tijdens de bijeenkomsten en satsangs die zij bezocht, straalden allemaal een soort liefdevolle warmte uit. Ze liepen glimlachend rond, leken geen oordelen te hebben en schenen geen last te hebben van negatieve emoties.

Dat wilde Paula ook!
Ze wilde graag een wijze, verlichte vrouw worden en ze dacht dat te bereiken door een heilige te worden.

Een heilige is iemand die zich gedraagt naar de door ons bedachte ‘hoogste waarden’. Hij of zij gedraagt zich zoals het ‘hoort’. Hij is dus onder andere: altijd liefdevol, nooit boos, heeft geen oordelen, is milieubewust, staat altijd klaar om te helpen en zegt alles te accepteren zoals het is.
Bij een heilige gaat het over ‘het gedrag van de persoon’.

Een wijze is iemand voor wie geen ‘ik’ meer speelt. Hij gedraagt zich zoals hij gestuurd wordt door het universum. Hij weet dat hij het licht is waarin alles verschijnt en verdwijnt. Dat betekent dat alles zich kan voordoen. Soms komt boosheid op, soms dient verdriet zich aan. Hij neemt alles zoals het is en houdt zich niet bezig met ‘hoe iets zou moeten zijn’.
Een wijze is en wordt nooit heilig. Hij wordt alleen maar meer wie hij is.

We hebben vaak allerlei fantasieën over hoe het eruit zou zien als bewustzijn zich ontwikkelt. Wat jij ziet als de hoogste menselijke kwaliteit projecteer je op de verlichte geesten. Wijsheid wordt vertaald in heilig zijn, waardoor allerlei edele karaktereigenschappen moeten worden nagestreefd. Als je dat gaat proberen, kom je meteen in de problemen, want er komen regelmatig ook allerlei onedele gedachten en gevoelens in je op. Wat moet je daar dan mee?
Er ontstaat een innerlijk conflict tussen ‘hoe het is’ en ‘hoe het zou moeten zijn’. En dat conflict zorgt voor lijden.

Als jij denkt te weten ‘hoe het zou moeten zijn’, ga je van alles doen om ‘hoe het is’ te veranderen. Het ego zegt: ‘Ik weet hoe het moet zijn en ik wil dat het anders is. Maar dat lukt natuurlijk niet, want ‘het is, zoals het is’.
Omdat je ‘heilig’ wilt zijn, mogen de ‘onheilige’ dingen er niet zijn.
Maar wie zegt dat? Is dat waar?
Alle overtuigingen en ideeën die je hebt vormen een blokkade om een wijs mens te worden.
Als je streeft naar heiligdom, wordt je gedrag nog steeds gestuurd door het ego. Je mag dan misschien een zogenaamd ‘oordeel loos persoon’ geworden zijn, maar dat maakt je nog niet tot een wijze.

Een wijs mens bekommert zich nergens om. Hij is rustig. Hij is vrij.
Als hij een oordeel heeft, is het er even en op het moment dat het gezien wordt voor wat het is, lost het vanzelf op.
Hij heeft zijn voorkeuren, kent gevoelens en leeft helemaal zijn unieke zelf.

Annette Raaijmakers
Maart 2011

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Rust is overgave
Rust is… waarnemen zonder toevoeging van betekenis
Rust is jezelf vergeten
Rust is schaamteloos zijn wie je bent
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes. In 2010 verscheen de tweede druk van het succesvolle ‘Volledig vrij’.

Bestel het boek hier:

[ad]

Comments are closed.