Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Meditatie (7) : regelmatig mediteren heeft consequenties
Categories: meditatie, rust

[ad#Adsense-4]

Meditatie (7) : regelmatig mediteren heeft consequenties
Over het beoefenen van meditatie en stilte moet je niet te gemakkelijk denken.
Wat je motieven om regelmatig te mediteren ook mogen zijn, meditatie zou je eigenlijk moeten beoefenen met als doel te groeien in bewustzijn. Er dient een oprecht verlangen in jezelf aanwezig te zijn naar een dieper contact met jouw eigen innerlijke essentie.

Diepe, aandachtige stilte
Ware meditatie is eigenlijk niets anders dan in diepe aandachtige stilte, open en ontvankelijk te zijn voor ‘wat er is’ en ‘wat er wil zijn’. Om werkelijk goed te kunnen mediteren zul je moeten leren om volledig eerlijk te worden m.b.t. jezelf en het leven dat je leeft.
Het regelmatig beoefenen van meditatie heeft namelijk consequenties. Door steeds dieper in contact te treden met je innerlijk essentie, zullen zaken in je uiterlijke leven gaan veranderen.

Het beoefenen van meditatie en stilte leidt er toe dat je heel anders over jezelf en het leven zult gaan denken. Je zult ervaren dat je werkelijke wezen uit veel meer bestaat dan je tot nu toe hebt gedacht. Je bewustzijn omvat meer dan alleen maar je lichaam, je emoties en je gedachten. In het diepst van jezelf bestaat een waarheid die groter en omvangrijker is dan je alledaagse, persoonlijke leven zoals je dat tot nu toe hebt gekend. Als je werkelijk stil kunt worden zul je gaandeweg in contact komen met een totaal nieuwe bron van innerlijke leiding. Hierdoor kun je in je leven voor belangrijke keuzes of veranderingen komen te staan.

Jezelf en je leven anders gaan bekijken
Misschien begin je in te zien dat je tot nu toe niet altijd even eerlijk naar jezelf bent geweest. Zaken die voorheen belangrijk voor je waren worden minder interessant, terwijl dingen die je voorheen niet wilde zien of liever wilde negeren juist belangrijk voor je worden.
Het kan zijn dat je begint te beseffen dat je bepaalde relaties zal moeten beëindigen of dat je een andere richting dient in te slaan wat betreft je bezigheden, je werk of de plek waar je woont. Je kunt te maken krijgen met veranderingen m.b.t. je lichaam, je gezondheid of je seksualiteit. Misschien begin je te voelen dat je in het algemeen beter voor je lichaam moet zorgen, dat je andere voedingsmiddelen dient te gebruiken dan je gewend bent of dat je meer aan lichaamsbeweging en sport moet gaan doen.

Sensitiever door meditatie
In het algemeen worden mensen door het regelmatig beoefenen van meditatie gevoeliger voor bepaalde dingen. Vaak ontstaat er een grotere belangstelling voor spiritualiteit, paranormale waarneming of belangrijke vragen rondom het leven en de dood. Sommigen vinden nieuwe inspiratie voor meer creatieve zaken zoals het schrijven van een boek, schilderen, musiceren, zang of dans. Maar vaak ook ontstaat er juist een verlangen naar niets doen, alleen zijn, rust, stilte en een verbinding met de natuur.

Wat voor veranderingen zich door het beoefenen van meditatie ook zullen aandienen in je leven, van één ding kun je zeker zijn: regelmatig mediteren heeft consequenties. Er is een zekere moed voor nodig om deze consequenties onder ogen te zien en in je leven toe te laten. Ga jij de uitdaging aan?

Edwin V. de Hees, april 2011.

Op zaterdag 28 mei 2011 zal Edwin V. de Hees in Delft een meditatie dag leiden i.s.m.‘Zendo-Delft’.
Kijk voor meer info op: www.stiltewerk.com

Lees ook deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8:
‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’
Meditatie (2): contact met je innerlijke waarheid
Meditatie (3): ‘Bewust-zijn’ in alle rust
Meditatie (4): mediteren moet je doen
Meditatie (5): wakker zijn in het hier en nu
Meditatie (6): rust vinden bij een leraar
Meditatie (7): Regelmatig mediteren heeft consequenties
Meditatie (8): Rust vinden door geduldig uithouden

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist. Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.

[ad#Adsense-4]

Comments are closed.