Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind

[ad#Adsense-4]

Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind
Als je kinderen hebt, geef je vast weleens, zoals vele ouders, toe aan je eigen schuldgevoelens (‘Arm kind, hij heeft me de hele dag nog niet gezien.’), of angst (‘Als ik streng ben krijgt hij misschien wel een hekel aan me.’). Of ben je bang dat je je kind te veel beperkt. Óf ben je één van de vele ouders die vindt dat zijn kind voortdurend tevreden gesteld moet worden? Kun je een gezicht dat betrekt niet verdragen. En wil je eigenlijk alleen maar vrolijke gezichten zien….

Maar wat gebeurt er elke keer dat je toegeeft en elke keer dat je iets door de vingers ziet om? Juist, hij gooit er de volgende keer nog een schepje bovenop. Of zijn gedrag gaat je de keel uithangen; het gedrag waar je zelf geen grenzen aan hebt gesteld. En op een dag vind je je kind onuitstaanbaar en krijg je het gevoel dat je alle macht uit handen hebt gegeven…
Je helpt je kind absoluut niet als je hem niets over grenzen leert. Grenzen zijn nodig om kinderen veiligheid te bieden en de spelregels van het leven bij te brengen.

Ouder zijn betekent de leiding op je nemen.

Peuters schreeuwen om grenzen, want ze missen de geestelijke én emotionele bagage om met zoveel vrijheid om te kunnen gaan. Zonder grenzen wordt hun leefomgeving binnen, maar ook de grote buitenwereld, te beangstigend en onhanteerbaar. Maar ook pubers overschatten we rijkelijk. Uit nieuwe inzichten blijkt namelijk dat de hersenen pas rond het 25e levensjaar volgroeid zijn. Ze kunnen een heleboel dingen dus nog niet aan. In plaats van hen loslaten moeten wij, als ouders, ze heel goed begeleiden; met meer duidelijkheid en meer grenzen!
Als je vanaf kleins af aan duidelijk grenzen aanhoudt, heb je tegen de tijd dat ze pubers zijn een hoop oefening gehad. En ben je beter bestand tegen het voortdurend uitproberen om je gezag te testen…

Nadine Schartz
Inspiratie & Coaching voor Ontspannen Ouderschap
www.innerheart.nl

Meer lezen van Nadine? Zie hier:
Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind
5 tips voor meer rust en ontspanning in je gezin
5 tips voor meer balans en harmonie
5 dingen die je altijd al wilde weten over de innerlijke glimlach
Rust in je relatie
5 tips waardoor anderen zich prettig bij je voelen
Vijf tips om te luisteren naar je hart
Rust vinden door gelukkig te zijn op je werk
Rust vinden door drie diepe ademhalingen
13 vragen aan Nadine Schartz, oprichtster van InnerHeart
5 tips om… NEE te zeggen
5 tips voor meer rust in je hoofd

Leestip(s) van Nadine:

[ad]

Comments are closed.