Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Meditatie (8) : rust vinden door geduldig uithouden
Categories: meditatie, mindfulness, rust

[ad#Adsense-4]

Meditatie (8) : rust vinden door geduldig uithouden.

Mediteren is geen haastklus.
Als je serieus meditatie wilt beoefenen, zul je woorden zoals ‘snel’, ‘vlug’ of ‘instant’ uit je woordenboek moeten schrappen. Om goed te leren mediteren is een zekere mate van discipline, geduld en uithoudingsvermogen nodig.
Net zoals bij het leren bespelen van een muziekinstrument het jaren kan duren voordat een bepaald niveau wordt bereikt, zo ook kan het lang duren alvorens het beoefenen van meditatie vruchten afwerpt.

Als je reeds enige tijd regelmatig mediteert, zul je er rekening mee moeten houden dat er momenten kunnen zijn waarop het lijkt alsof er tijdens het mediteren helemaal niets gebeurt of verandert. Ook kunnen zich periodes voordoen waarin je het gevoel krijgt dat het beoefenen van meditatie geen enkel resultaat met zich meebrengt. Aanvankelijk had je misschien bepaalde ideeën en verwachtingen m.b.t. het mediteren, maar gaandeweg blijven resultaten uit en wordt het leeg en stil in jezelf. Het kan er zelfs een tijd op lijken alsof alles slechter en moeizamer gaat dan voorheen.

Gedurende dit soort periodes zal je motivatie om door te gaan met mediteren op de proef worden gesteld. Er wordt geen enkele vooruitgang geboekt en het mediteren lijkt zinloos. Eigenlijk zou je er het liefst de brui aan geven en je overgeven aan één of andere vorm van afleiding of plezier. Maar juist op dit soort momenten komt het erop aan dat je geduld opbrengt, dat je volhoudt en dat je doorgaat met het beoefenen van je meditaties. Juist op dit soort momenten wordt er van je gevraagd om toch weer te gaan zitten en stil te worden, zelfs al heb je het helemaal gehad met meditatie.

Als het je lukt om toch weer te gaan zitten en meditatie te beoefenen, dan voltrekt zich iets uitermate belangrijks in jezelf. Je ontwikkelt dan namelijk gaandeweg de kracht en het uithoudingsvermogen om op een dieper niveau te kunnen mediteren. Pas dan kan zich een volgende stap aandienen op je pad en worden nieuwe inzichten en resultaten bereikt. Je zult die echter pas ervaren en begrijpen als je deze moeilijke momenten ook werkelijk doormaakt en leert uithouden. Zou je voortijdig afhaken dan kom je simpelweg niet verder.
Iedere goede meditatieleraar weet dit en zal je in een dergelijke situatie altijd aanmoedigen om door te gaan met het beoefenen van stilte en meditatie.

Dus ook al ben je het mediteren op bepaalde momenten helemaal zat, kun je dan toch het geduld en de kracht opbrengen om te gaan zitten? Uiteindelijk zal het je sterken en je verder brengen op je weg.

Edwin V. de Hees, juni 2011.

Kijk voor meer info op: www.stiltewerk.com

Lees ook deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8:
‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’
Meditatie (2): contact met je innerlijke waarheid
Meditatie (3): ‘Bewust-zijn’ in alle rust
Meditatie (4): mediteren moet je doen
Meditatie (5): wakker zijn in het hier en nu
Meditatie (6): rust vinden bij een leraar
Meditatie (7): Regelmatig mediteren heeft consequenties
Meditatie (8): Rust vinden door geduldig uithouden

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist. Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.

[ad#Adsense-4]

Comments are closed.