Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is niemand nodig hebben

[ad#Adsense-4]

Rust is niemand nodig hebben
Zijn lip trilt en er verschijnen tranen in zijn ogen als Hans me vertelt dat zijn vrouw verliefd is geworden op een andere man. Hij zegt het gevoel te hebben dat hij zonder haar niet kan leven. ’s Nachts ligt hij sidderend van angst naast haar in bed en ziet dan alles wat tussen zijn vrouw en die ander gebeurd zou kunnen zijn, de revue passeren.

Het is duidelijk dat hij de huidige situatie beleeft als een klein, bang kind.

Als ik Hans vraag naar gebeurtenissen in zijn jeugd die te maken zouden kunnen hebben met angst, vertelt hij dat hij als klein kind leed aan zware astma-aanvallen. Soms zat hij ’s nachts wanhopig in bed naar adem te snakken, en als het zeer ernstig was liep zijn broertje naar hun moeder voor hulp. Maar zijn moeder kwam niet. Hoe angstig moeten Hans en ook zijn broer zich gevoeld hebben?

De diep gevoelde behoefte dat hij zijn moeder nodig had, was terecht voor Hans, hij was immers een kind.

Terugkijkend op zijn leven tot nu toe ziet hij dat hij alles in het werk heeft gesteld om zich veilig te voelen. Hij heeft een vermogen opgebouwd en woont met zijn gezin in een prachtig huis. Hij is voortdurend en ongedurig bezig om ‘zijn bezit’ te bewaken en heeft het idee dat hij dit allemaal nodig heeft om gelukkig te zijn. Maar wat hij vooral voelt is onrust.

Tijdens ons gesprek zeg ik op een bepaald moment tegen hem: “Ik heb mijn man niet nodig”. Hij kijkt me verbaasd aan en vraagt me: “Hou je dan wel van hem”? Ik zeg tegen hem: “Meer dan ooit”.

Veel relaties ontstaan vanuit de gedachte dat de ander je gelukkig zal maken. De partner heeft iets dat jij denkt niet te hebben en door met hem samen te zijn, hoop je dat hij je dat zal geven. Daardoor ontstaat het misplaatste idee dat je de ander nodig hebt. De gedachte je partner nodig te hebben zorgt ervoor dat je jezelf vaak geweld aan doet om je op een bepaalde manier te gedragen (je moet tenslotte iets verdienen!). Of je probeert de ander te veranderen, zodat hij aan je ideaalbeeld kan voldoen. Wat je ook doet; als je op deze manier bezig bent, zie je slechts jouw beeld van de ander en houd je dus niet van je partner, maar van het beeld dat je van hem hebt.

Op het moment dat je je realiseert dat je niets nodig hebt omdat alles er al is, ziet alles, en dus ook een relatie, er anders uit. Aangezien je nooit iets hebt bezeten, kun je ook niets verliezen.
Je partner hoeft dan je dromen niet meer te vervullen, waardoor je hem echt kunt zien zoals hij is. Hij hoeft niet te veranderen. Je hoeft hem niet te dwingen om je iets te geven, waardoor hij zich benauwd zou kunnen voelen. Natuurlijk kan hij nog steeds verliefd worden, maar als hij geliefd wordt om wie hij is, zal hij je waarschijnlijk nooit verlaten.

Als je niets ‘nodig’ hebt, hou je je niet meer bezig met de vraag of iemand blijft. Je weet dat je daarover niets te zeggen hebt. In die ontspannenheid is er ruimte om alles wat daarin verschijnt liefdevol te ontvangen en te laten zijn zoals het is; ook als iemand je zou verlaten.

Annette Raaijmakers
17 juli 2011

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Wijs of heilig?
Rust is overgave
Rust is… waarnemen zonder toevoeging van betekenis
Rust is jezelf vergeten
Rust is schaamteloos zijn wie je bent
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes. In 2010 verscheen de tweede druk van het succesvolle ‘Volledig vrij’.

Bestel het boek hier:

Comments are closed.