Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
‘Wees stil’

[ad#Adsense-4]

‘Wees stil’
Er wordt aangebeld. Ik loop naar de voordeur en doe open.
Het is Marijke. Ze komt vandaag voor haar derde individuele sessie. Ze ziet er moe en gespannen uit.

Marijke is begin veertig, getrouwd met Sjaak en moeder van twee opgroeiende kinderen. Als zelfstandig psychologe werkt ze fulltime in haar eigen praktijk. De laatste jaren heeft ze heel erg veel gelezen en bestudeerd met betrekking tot theosofie, antroposofie, boeddhisme, advaita, non-dualisme …

We gaan zitten. Ik vraag haar stil te zijn en te mediteren.
Na twintig minuten vraag ik hoe het met haar gaat.
Marijke kijkt me aan. Ze is erg onrustig.

‘Het lukt me niet vandaag’, zegt ze. ‘Het lukt me al een aantal dagen niet. Ik word er alleen maar meer gespannen van. Ik heb regelmatig hoofdpijn en ik slaap slecht de laatste tijd. Ik weet niet hoe ik mij moet ontspannen.’
‘Heb je enig idee hoe dat komt?’, vraag ik.
‘Ach ….’, vervolgt ze, ‘Ik weet gewoon niet meer hoe het verder moet met mijn leven en werk. Ik lees en bestudeer nu al jaren van alles. Ik weet inmiddels echt ontzettend veel. En toch weet ik niet goed hoe ik moet leven. Ik twijfel zo ontzettend of ik wel goed genoeg voor mijn twee dochters zorg en of ik wel een goede echtgenote ben voor Sjaak. En wat ik daarnaast verschrikkelijk vind, is dat ik steeds minder goede resultaten behaal met mijn cliënten. Ik kom er meer en meer achter dat ik met al mijn kennis en geleerdheid eigenlijk niet echt verder kom. Hoe kun je als psycholoog nou anderen helpen als je zelf een vat vol herrie, pijn, tegenstrijdigheden, ellende en verwarring bent …. ?’

Het huilen staat haar nader dan het lachen.

‘Wat zou je het liefste willen in deze situatie?’, vraag ik haar na enige tijd.
Met een onverwachte felheid antwoordt ze: ‘Wat ik zou willen? Wat ik zou willen? Ik wil niks meer. Ik wil rust. Ik wil stilte. Ik wil dat het stil wordt in mij. Ik wil dat het stil wordt in mijn hoofd. Ik wil van al mijn kennis, malende gedachtes en boekenwijsheid af. Ik wil gewoon dat het stil wordt ….’

Ik kijk haar vriendelijk aan.
‘Wees dan stil Marijke. Wees stil’.

Een kwartier lang zit Marijke in diepe stilte voor mij.
Langzaam ontspannen haar schouders zich en wordt haar ademhaling rustiger. Er verschijnt een glimlach op haar gezicht. Ik glimlach terug, sta voorzichtig op en loop naar de deur van de meditatieruimte.
‘Blijf nog maar even alleen in de stilte zitten als je dat wilt’, zeg ik terwijl ik zachtjes de deur open. ‘Zal ik zo een kop thee voor je meebrengen?’

Edwin V. de Hees, augustus 2011.

[ad#Adsense-4]

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist. Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.
Kijk voor meer info op: www.stiltewerk.com

Lees ook de meditatieserie van Edwin:
‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’
Meditatie (2): contact met je innerlijke waarheid
Meditatie (3): ‘Bewust-zijn’ in alle rust
Meditatie (4): mediteren moet je doen
Meditatie (5): wakker zijn in het hier en nu
Meditatie (6): rust vinden bij een leraar
Regelmatig mediteren heeft consequenties

[ad#Adsense-4]

Comments are closed.