Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
5 tips voor balans in jezelf en in je gezin, van dag tot dag

[ad]

5 tips voor balans in jezelf en in je gezin, van dag tot dag
Als je aan balans denkt, denk je misschien aan evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Tussen actief en passief, tussen praten en stil zijn, tussen prikkels en niks. Maar misschien ook aan hoofd en hart, Yin en Yang, complexiteit en eenvoud, warm en koud en ga zo maar door. Het komt erop neer dat er steeds twee uitersten zijn waartussen wordt bewogen. Als je je te ver en te lang aan ‘de ene kant’ beweegt, komt er een moment dat je naar ‘de andere kant’ móet. Als dit niet vrijwillig gaat, dan wel gedwongen. Gedwongen door je omgeving of door je lichaam bijvoorbeeld.

1. Bekijk je dag- en je weekindeling eens.
Alle verplichtingen van jezelf en van de rest van je gezin. De tijd die overblijft om je te vervelen en niks te doen. Welke spontane, ogenschijnlijk nutteloze dingen heb je afgelopen week voor jezelf of met je gezin gedaan? Is dit minder dan 10%, pak dan je agenda, schrap wat verplichtingen en laat de vrijgevallen ruimte LEEG. Bekijk als het moment zich aandient spontaan wat je dan wilt doen (of niet ☺).

2. Te veel en te weinig
Pak twee A4tje en schrijf in het midden op de ene ‘te veel’ en in het midden op de andere ‘te weinig’. Schrijf er nu omheen alles wat in je opkomt. Vrij associëren. Spontaan, intuïtief en daarna eventueel nog na enig nadenken. Teveel gedachten? Te weinig de natuur in? Te veel ’moeten’? Te weinig tijd alleen? Te veel achter de computer? Te weinig écht naar elkaar luisteren?

3. Genoeg afwisseling tussen ‘doen’ en ‘zijn’
Het klinkt als een melodietje: Do-Be-Do-Be-Do-Be-Do-Be-Do-Be ☺ Maar het is een ezelsbruggetje. ‘Doen’ (denken, lichamelijke inspanning, praten) en gewoon ‘zijn’ (niets!) horen elkaar tenminste vijf keer op een dag af te wisselen. En iedereen kan dit inpassen. Al is het maar dat kopje koffie nu eens met echte aandacht opdrinken, of bewust naar de wc lopen en je voetzolen bij iedere stap voelen……

4. Even geen impulsen!
Teveel impulsen voor ons zenuwstelsel is een collectief probleem in onze westerse samenleving. Met een hele lijst aan gevolgen. Lichamelijke; zoals slapeloosheid, angst, nerveuze maag, hoge bloeddruk. Maar ook voor het gedrag; zoals zorgen, overactieve geest, ongeduld, verlies van concentratie, slechte eetlust.
Als tegenkracht helpen
• Rust en regelmaat in je dagritme. Hoe kun jij meer rust en regelmaat inbouwen?
• Voedsel waar veel ‘prikkeling’ in zit vermijden (koolzuur, zout, scherpe kruiden)
• Je meer bewust worden van wat er in je lichaam gebeurt. Wat denk je, wat voel je en waar zit dat gevoel in je lichaam?
• Leg je hand op je buik en breng je ademhaling terug naar je buik.
• Alles met aandacht doen, mindfulness: wat gaat er nú in je om?

5. Drink meer water!
Water koelt letterlijk de oververhitting in onze hersenen af.

Wil je tijd maken om eens te onderzoeken wat jou weerhoudt om meer balans en rust te vinden in jezelf, je gezin en je ouderschap? Kijk eens op www.innerheart.nl. Gun jezelf bijvoorbeeld een mamaAPK. En abonneer je op de gratis inspiratiemail.

Meer lezen van Nadine? Zie hier:
Rust vinden door grenzen te stellen aan je kind
5 tips voor meer rust en ontspanning in je gezin
5 tips voor meer balans en harmonie
5 dingen die je altijd al wilde weten over de innerlijke glimlach
Rust in je relatie
5 tips waardoor anderen zich prettig bij je voelen
Vijf tips om te luisteren naar je hart
Rust vinden door gelukkig te zijn op je werk
Rust vinden door drie diepe ademhalingen
13 vragen aan Nadine Schartz, oprichtster van InnerHeart
5 tips om… NEE te zeggen
5 tips voor meer rust in je hoofd

Leestip(s) van Nadine:

[ad]

Comments are closed.