Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Meditatie (9): Innerlijke leiding
Categories: meditatie

[ad]

Meditatie (9): Innerlijke leiding
Wanneer je regelmatig stil bent om te mediteren zul je merken dat je een bepaalde hoeveelheid moed en vertrouwen nodig hebt om verder te komen op je pad. Meditatie zal je namelijk gaandeweg in contact brengen met de diepste waarheid over jezelf. Die waarheid wil echter niet alleen gekend worden, maar ook geleefd. Dat kan confronterend zijn en is niet altijd gemakkelijk.

Ware meditatie verbloemt niets. Ze ziet alles aan en is volstrekt eerlijk. Alles wordt waargenomen zoals het is. Niets wordt mooier gemaakt dan het is. Zou je dat wel doen dan ben je niet aan het mediteren, maar aan het fantaseren. Je probeert dan de werkelijkheid zoals ze is te ontwijken en te leven in een ‘roze wolk’. Dat is niet waar het bij meditatie om draait.

Mediteren houdt in dat je er voor kiest om stil te worden, zodat je in een diep contact kunt komen met je innerlijke leiding. Door in contact te zijn met je innerlijk leiding zul je steeds beter leren onderscheiden wat jou in de uiterlijke wereld verder brengt. Er zal een helder en duidelijk ‘weten’ in jezelf ontstaan m.b.t. wie je bent, wat je te doen staat en hoe je dient te handelen in je dagelijkse leven.

Een belangrijk kenmerk van innerlijke leiding is dat er niet mee valt te schipperen. Als je eenmaal in contact bent met je innerlijke leiding dan wordt het onmogelijk om haar te ontkennen. De diepste waarheid over jezelf wil gehoord, gekend en ervaren worden. Je kunt er geen misleidende spelletjes mee spelen. Doe je dat toch dan kunnen problemen, spanningen of verwarring in je leven ontstaan.

Je innerlijke leiding wil zich uitdrukken en manifesteren in de wereld. Ze zal aan je vragen bepaalde stappen te nemen, veranderingen door te voeren en confrontaties aan te gaan. Ze kan je vragen om bekende platgetreden paden te verlaten en onbekend terrein te betreden. Ze wil dat je authentiek en eerlijk bent bij alle besluiten die je neemt. En soms wil ze gewoon dat je stil bent, zodat je nog dieper met haar in contact kunt komen. Met andere woorden: je innerlijke leiding zal je verder brengen. Ze wordt je gids.

Meditatie is een altijd doorgaande oefenweg in het bewust ervaren van je innerlijke leiding. Door je innerlijke leiding te volgen zal je leven een andere wending nemen.

Meer en meer wordt je wie je ten diepste al bent. Je realiseert je zelf.

Edwin V. de Hees, december 2011.

Op zondag 12 februari 2012 leidt Edwin V. de Hees een meditatie dag in Leiden.
Kijk voor meer info op: www.stiltewerk.com

Lees ook deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8:
‘Meditatie: rust vinden door regelmatige afzondering’
Meditatie (2): contact met je innerlijke waarheid
Meditatie (3): ‘Bewust-zijn’ in alle rust
Meditatie (4): mediteren moet je doen
Meditatie (5): wakker zijn in het hier en nu
Meditatie (6): rust vinden bij een leraar
Meditatie (7): Regelmatig mediteren heeft consequenties
Meditatie (8): Rust vinden door geduldig uithouden

Meer lezen van Edwin V. de Hees? Kom tot rust met de volgende artikelen:
Rust vinden met de stilte
Waarom mediteren? Het doel van stilte, innerlijke rust en meditatie

Edwin V. de Hees is van origine fysiotherapeut en acupuncturist. Edwin beoefent reeds vele jaren de stilte en startte in 2008 met ‘StilteWerk’.

Comments are closed.