Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is de werkelijkheid omarmen
Categories: boeken, mindfulness, rust

[ad]

Rust is de werkelijkheid omarmen
Roos is een mooie vrouw, maar ze voelt zich vooral een verdrietige vrouw. Wat me onmiddellijk opvalt is haar gespannen lichaam en de strakke manier waarop ze haar verhaal vertelt.
Ik wil haar wel door elkaar schudden of een dansje met haar maken. Als ik dat tegen haar zeg, valt ze even stil waarna ze zegt dat ze vroeger danseres is geweest maar dat ze al jaren niet meer gedanst heeft.
Ze heeft geen reden tot dansen. Onlangs is gebleken dat haar man, ondanks de belofte om de relatie met een andere vrouw te verbreken, deze toch heeft voortgezet. Ze wil absoluut geen relatie met een man die zegt ook verliefd te zijn op een ander.
Sinds enige weken woont haar man niet meer bij haar en de kinderen. Hij zoekt echter nog regelmatig contact met haar omdat hij niet kan besluiten of hij een relatie met haar wil of niet. En Roos weet het ook niet.

Beiden zitten gevangen in een driehoeksrelatie.

Toevallig zitten we bij een tafel met drie poten. Ik wijs naar die tafel en zeg: ‘de situatie waarin jullie nu zitten kan alleen maar bestaan bij de gratie van de drie poten. Als een van jullie, een poot ophoudt de tafel te dragen, stort de tafel en dus ook de huidige situatie in. Wat houd je tegen om je man duidelijk te maken dat je dit niet wilt?’

Ze antwoordt: ‘Ik wil hem niet verliezen. Hoe moet het dan met de vakanties en met Kerst? Ik wil weer een leuk gezin met hem. Ik wil het weer hebben zoals het vroeger was maar zonder die vrouw.’

Ik zeg haar ‘Lieve Roos, ik hou van de realiteit en jouw werkelijkheid is dat je een man hebt die niet meer bij je woont en die niet kan kiezen tussen twee vrouwen. Jij bent op een roze wolk geklommen waarbij je je afhankelijk maakt van zijn keuze en hoopt op…. wat eigenlijk?’

‘Door voortdurend te zeggen hoe het zou moeten zijn en hoe je het niet wilt hebben, word je heen en weer geslingerd tussen verlangen en weerstand en tussen het verleden en de toekomst.
Het is daardoor onmogelijk om nu te voelen of jij je man nog wel leuk en aantrekkelijk vindt.’

‘Vertel me eens wat je werkelijk van hem vindt en wat je gevoelens zijn ten opzichte van hem en de situatie. En wie schopt de poot onder de tafel vandaan?’

Evenals Roos hebben veel mensen de neiging om weg te lopen van wat het leven ons voorschotelt. Je wilt weg van de realiteit en dan lijkt het vaak makkelijker je te verstoppen achter de leugens die je jezelf vertelt. Je draait jezelf een rad voor de ogen. Je zegt honderd keer tegen jezelf dat de situatie anders moet zijn dan hoe deze is, maar er verandert niets.

Soms geeft het leven je een klap om de oren en voel je je geraakt. Door elke realiteit in je leven te omarmen, precies zoals deze zich voordoet, krijg je rust. Als je alles kunt ontvangen en kunt nemen zoals het is, opent zich vanzelf een helder perspectief en weet je wat je te doen staat.
Alles wat zich voordoet in jouw leven is precies zoals het moet zijn en is volmaakt in zijn manifestatie.

Annette Raaijmakers

04-02-2012

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Rust is niemand nodig hebben
Wijs of heilig?
Rust is overgave
Rust is… waarnemen zonder toevoeging van betekenis
Rust is jezelf vergeten
Rust is schaamteloos zijn wie je bent
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes. In 2010 verscheen de tweede druk van het succesvolle ‘Volledig vrij’.

Bestel het boek hier:

Comments are closed.