Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust is niet bij de pakken neerzitten
Categories: mindfulness, rust

[ad]

Rust is niet bij de pakken neerzitten
Mijn vader is bijna drie en negentig jaar oud en trakteerde onlangs zijn familie en vrienden op een uitgebreide Nieuwjaarsborrel in zijn appartement.

Een paar jaar geleden besloot hij zelf om zijn mooie vrijstaande huis te verlaten en te verhuizen naar een ruim appartement in een bejaardencentrum. Hij voelt zich thuis in zijn woning maar moppert regelmatig over al die ‘oude mensen’ die hij ontmoet tijdens de maaltijden. Zij kunnen volgens hem alleen nog maar over het weer spreken.

Mijn vader is een mooie, lange man, die kaarsrecht door het leven gaat. Hij houdt de verjaardagen van zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen zorgvuldig bij. Hij is op de hoogte van al het wel en wee van zijn naasten en heeft veel contact met de mensen uit zijn oude buurt.
En hij heeft een iPhone.

In het bejaardenhuis noemen ze hem ‘de baron’.

Wat doet deze actieve man de hele dag?

Hij heeft ‘projecten’.

Afgezien van het feit dat hij elke dag met zijn auto boodschappen gaat doen, heeft hij altijd een bepaald project onder handen. Ieder jaar verzorgt hij nog Kerstpakketten voor enkele bedrijven en daarmee is hij vanaf september onder de pannen.
Zijn laatste geslaagde onderneming was het samenstellen en uitgeven van een boekje over de schilderwerken en iconen van zijn overleden vrouw. Alle schilderwerken van mijn moeder moesten worden gefotografeerd en gerubriceerd, waarna hij met een vriend het boekje kon samenstellen met een persoonlijke tekst erbij. Hij is daar maanden mee bezig geweest en laat zich in zijn werkzaamheden door niemand een strobreed in de weg leggen.

En wat doet hij na de afronding van dit project?

Hij begint gewoon aan een nieuw plan. Dit keer worden alle foto’s die hij tijdens de verhuizing heeft verzameld, ondergebracht in een voor elk kind apart fotoboek. En zodra de lente in de lucht is, wordt het hele balkon voorzien van bloemen die het bij hem altijd geweldig doen omdat hij ze plant in zelf geprepareerde potaarde.

Voor veel mensen is mijn vader een lichtend voorbeeld. Hij laat zien hoe je op een vitale manier oud kunt worden. Toen hij tien jaar geleden door een dronken voorbijganger op straat werd gesmeten en daarbij zijn heup brak die ook nog eens ging ontsteken, heeft hij zich niet van de wijs laten brengen. Hij wilde weer rechtop lopen en dat gebeurde ook. Menigeen zou zich wellicht door deze tegenslag uit het veld laten slaan en moedeloos achter de geraniums kruipen, maar dat was duidelijk geen optie voor mijn vader.

Hij ging niet bij de pakken neerzitten.

Door elke keer opnieuw plannen te maken en deze ook uit te voeren, houdt mijn vader animo in het leven. Hij heeft nooit enige bijgedachten waardoor hij zijn doelen altijd behaald. De eindresultaten vervullen hem met voldoening en dat geeft hem weer een stimulans om aan het volgende te beginnen. Rust betekent voor hem actie. Zijn antwoord op de vraag naar de ‘zin’ van het leven is, er ‘zin’ in te hebben.’

Hij laat zien dat je, ongeacht je leeftijd, het leven kunt vieren.

Annette Raaijmakers

11-02-2012

Lees ook Annette’s andere columns voor Rust.nl:
Rust is de werkelijkheid omarmen
Rust is niemand nodig hebben
Wijs of heilig?
Rust is overgave
Rust is… waarnemen zonder toevoeging van betekenis
Rust is jezelf vergeten
Rust is schaamteloos zijn wie je bent
Rust door te vertrouwen op je intuïtie
De moeder van alle misverstanden
Is rust afhankelijk van omstandigheden?
Innerlijke rust vinden? Neem alles precies zoals het is
Rust is als alles goed is zoals het is
Als ‘iets’ gezien is, kan het rusten
Rust is beseffen dat je niets hoeft te doen

Wil je meer weten over Annette Raaijmakers? Lees hier een exclusief interview.

Annette Raaijmakers

Annette Raaijmakers is psychotherapeut en oprichter van Instituut Core (1992). In 2009 kwam haar boek ‘Volledig vrij’ uit, waarin zij aan de hand van aansprekende praktijksituaties stapsgewijs uitlegt wat je zelf kunt doen om je te ontdoen van belemmerende gedachtes. In 2010 verscheen de tweede druk van het succesvolle ‘Volledig vrij’.

Bestel het boek hier:

Comments are closed.