Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Kun je in onrust rust vinden?
Categories: coaching, rust en gezin

[ad]

Kun je in onrust rust vinden?
Astrid Geel is moeder van drie jongens, ervaringsdeskundige op het gebied van traumaverwerking en actief als coach. Ze leidt een leven vol emoties, kleuren, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Contemplatie en meditatie is daarom een vast onderdeel van haar leven. Net als het maken van bijzondere kussens en schilderijen, waarmee ze mensen een goed gevoel geeft en zelf rust vindt. Het woord is aan Astrid:

Kinderen willen vanuit verbinding laten zien wie ze zijn en hoe ouder ze worden hoe meer ze gaan begrijpen dat dat in de meeste gevallen helemaal niet mogelijk is. Dat de meeste volwassenen niet willen verbinden. De onrust komt langzaam binnen, wat kan leiden tot provocerend gedrag, drank en drugsverslavingen.

Om mij heen en in mijn praktijk merk ik dat er bij veel mensen wel behoefte is aan verbinden, misschien juist wel doordat ze kinderen hebben, maar dat die nog niet zo duidelijk wordt uitgesproken. Ik denk dat veel mensen zelfs niet doorhebben dat hun eigen kinderen ze weer dicht bij dat gevoel van vroeger brengen, bij dat kleine innerlijke kind dat zo graag wil verbinden. En dat echte verbinden, laten zien wie je bent, dat lukt ze op latere leeftijd weer niet. Ook niet met hun eigen kinderen. Wat weer onrust geeft.

Volwassenen hebben geleerd van buitenaf naar zichzelf te kijken en dan kijken ze pas naar binnen. Een beweging via allerlei laagjes. Aangepast gedrag, oordelen en verwachtingen maakt dat we via filters naar onszelf kijken. Lastig om nu echt te zien wie je bent en hoe je zou willen verbinden. Dus spelen veel mensen rollen en hebben ze een masker op. In plaats van openlijk kwetsbaar te durven zijn, doen we net alsof het allemaal geweldig gaat, terwijl je partner bij wijze van spreken de koffers al aan het inpakken is vertel jij de buitenwacht dat je plannen aan het maken bent voor die fantastische bruiloft.

Ik denk dat het heel slim is om in sommige gevallen een masker paraat te hebben. Je hebt nu eenmaal mensen die er op uit zijn om anderen te raken, om hun zin te krijgen, die hebben geen enkele interesse in jouw gevoelens, laat staan dat ze daar rekening mee willen houden. Ik zou deze mensen in ieder geval emotioneel op afstand houden. Daar moet je je niet mee willen verbinden. Sinds ik daar slimmer mee om leerde gaan kwam er meer rust in mijn leven. Ik vond rust in de onrust, hoe gek dat ook zal klinken.

Tegelijkertijd gaf ik toe aan die oude behoefte, die ik via mijn kinderen weer ontdekte, om te willen laten zien wie ik ben en vandaar uit te verbinden. Een prachtige ontdekkingstocht waarin ik mensen los liet en nieuwe mensen tegen kwam. Ik merkte dat we allemaal onderweg zijn en dat de meeste mensen willen verbinden, alleen ze weten niet altijd hoe. Het is ze niet geleerd en het is eng. Dan ben je kwetsbaar en onzeker. Toch vragen steeds meer kinderen om dat contact wel te maken, om die stap wel te zetten. Ze willen geen volwassene die een rol speelt, ze willen echte emoties. Ze willen voelen.

Het is nodig en het kan. We hoeven niet langer onze onrust weg te stoppen door druk te leven. Het is slechts een stap naar bewuster leven. In de spiegel kijken en mediteren. Gewoon even stil blijven staan en hardop uitspreken wat er in je omgaat. Tegen mensen die daar open voor staan. Maar in eerste instantie tegen jezelf, in alle onrust kun je rust vinden door je in eerst instantie met jezelf te verbinden.

Astrid Geel

Astrid Geel: coach voor moeders en kinderen, lees meer op www.navelstrengdilemma.nl.

Comments are closed.