Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust vinden in een park vol stilte

‘12 vragen aan… Louis en Simone Tor van Parc du Silence in Frankrijk’
Sinds 1993 hebben Louise en Simone Tor een Wushu-centrum in Nederland. Vanuit inzichten die Oosterse vecht- en bewegingskunsten bieden, geven zij aan teams en bedrijven onder andere teambuilding-workshops en helpen zij bij het verbeteren van vergadertechnieken en het vormgeven van bedrijfsstrategieën. In Frankrijk hebben Lo en Simone een ‘stiltepark’ waar gasten in een prachtige omgeving tot zichzelf komen en innerlijke rust kunnen vinden, om vervolgens opgeladen weer naar huis terug te keren.

1. Wie zijn Louis en Simone Tor en hoe zijn jullie gekomen waar jullie nu zijn?
Simone: ik ben altijd geïnteresseerd geweest in beweging. Ik begon met aerobics en tijdens een van mijn buitenlandse zeilreizen ging ik lesgeven in Singapore. Volgde veel stages, in zowel Amerika als in Europa. Eenmaal terug in Nederland opende ik m’n eigen scholen in Hellevoetsluis en in Rotterdam. Om me nog meer in het menselijk lichaam te verdiepen, deed ik de opleiding sportmasseuse en rondde die met veel plezier en succes af.

Gaandeweg ging m’n interesse echter steeds meer uit naar de innerlijke rust van de mens. Ik bestudeerde verschillende stromingen, zoals yoga, reiki, creatieve therapie en verschillende meditatietechnieken. In ‘Tai Chi Quan’ vond ik al deze genoemde stromingen terug.

Lo: al 45 jaar beoefen ik Oosterse vechtkunsten, gekoppeld aan een studie over de achtergronden en filosofieën van het oude oosten. Door de jaren heen heb ik mijn kennis in balans kunnen brengen met m’n persoonlijke ervaringen die ik onder andere opdeed door m’n reizen langs de kloosters van Noord India, Nepal, China en Tibet. Hierdoor heb ik het essentiële belang van een balans tussen de verbinding met jezelf en de verbinding met de maatschappelijke wereld leren inzien.

In mijn flowtrainingen sla ik een brug tussen het ritme van een beweging naar het ritme van het leven. Ik giet mijn levensfilosofie in metaforen, verhalen, trainingen en wandelingen, zonder daarbij de realiteit van het leven uit het oog te verliezen. Ik maak daarbij gebruik van oefeningen die afkomstig zijn uit India, Japan en China.

2. Wat bracht jullie op het idee om een stiltepark te beginnen in Frankrijk?

Een aantal jaren geleden kochten we een boerderij met een flinke lap grond vlakbij het plaatsje Cunhlat in een van de mooiste gebieden van Frankrijk, het Centraal Massief. We wilden in eerste instantie een plek hebben waar we de wereld een tijdje buiten de deur konden houden. Gewoon leven. In een natuurlijk ritme en in een rustige, landelijke omgeving.

Als we vrienden op bezoek kregen, merkten we dat wij niet de enigen waren die hier tot rust kwamen. De spanning valt in dit gebied van de mensen af. We besloten dat we daar meer mee moesten doen. In plaats van huis en grond voor onszelf te houden, hebben we drie jaar geleden Parc du Silence geopend waar we flow-trainingen geven.

3. Wat maakt jullie stiltepark zo bijzonder?

De kracht van dit park is dat je leert hoe lux de eenvoud is. En dat je vooral jezelf kunt zijn. Ook de unieke locatie en dat het vijf hectare grond is voor maar maximaal tien deelnemers.

We laten de deelnemers hier volledig loskomen van hun dagelijkse bestaan. Tijdens de flow-trainingen leren we hoe je weer met aandacht kunt leven, zonder daarvoor hele ingewikkelde dingen te hoeven doen. Maar het is hier geen klooster hoor, ’s avonds eten en drinken we gezellig met elkaar, waarbij er flink wordt gelachen.’

4. Wat doe jullie zelf het liefst om te ontspannen?

Lekker eten, goed glas wijn. Tai chi, mediteren.

5. Waar vinden jullie rust?

Eenvoudig verblijven in de bergen waar we lange wandelingen maken en bijna of geen mensen tegenkomen.

6. Waar halen jullie je kennis vandaan?

De ervaring van het leven dat we geleefd hebben.

7. Naar welke muziek luisteren jullie?

Jazz, klassiek (vooral piano zoals chopin), dance, Indiase muziek .

8. Zijn er boeken die jullie aanraden op het gebied van het vinden van rust in jezelf, je omgeving en carrière?

‘Boeddhisme voor drukke mensen’ van David Michie en ‘De lege spiegel’ van Willem Jan van de Wetering.

9. Zijn er films die jullie rust geven?

Films over het leven: ‘Departures’ en ‘Spring, summer, autumn, winter and spring again’.

10. Wat willen jullie bereiken?

Dat ons parc een ankerplaats wordt voor mensen die zich even terug willen trekken uit de niet te stoppen drukke wereld.

11. Wat kunnen we van jullie leren?

Weer jezelf te kunnen zijn. In het moment te leven en in het moment te genieten. Het leven te aanvaarden zonder jezelf te verliezen.

12. Welke boodschap willen jullie de lezers van Rust.nl meegeven?

Dat je af en toe moet vertragen om in deze wereld (waar wij absoluut niet tegen zijn) te kunnen versnellen. En leef bewust met respect voor de natuur.

Wil je meer weten over Parc du Silence? Neem eens een kijkje op de site of neem contact op met Simone en Lo om de rust in het park zelf te ervaren: www.parcdusilence.com

Comments are closed.