Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Rust vinden door mindful te zijn op je werk

Mindful op je werk
Mindful op je werk, moet je dat willen? Misschien is je eerste reactie er een van weerstand. Je gaat toch niet op je werk mindful zitten wezen? Wat zal je baas wel niet denken? Die ziet je aankomen. Zeker op een half uur op een matje of een kussentje zitten niksen… Dat gaat ie echt niet leuk vinden, denk je….

Maar de kans is groot de je baas net als jij vol met (voor)oordelen over mindfulness zit. Dat hij het misschien net als jij stiekem wel erg zweverig vindt. En dat snap ik best. Want dat was mijn vooroordeel jaren geleden ook. Sterker nog…. Ik vond het niet alleen zweverig, maar ook een beetje eng. Want stel je voor dat je de controle over jezelf verliest met dat mediteren. Dat wil je toch niet?

Ontspanningsoefeningen
Het was daarom maar goed dat mijn hypnotherapeut me destijds niet precies vertelde wat hij deed. Hij noemde het ontspanningsoefeningen en dat kon ik best ontvangen. Ontspanningsoefeningen wilde ik wel doen, want ik was zo gestrest als een kip zonder kop. En ik vond het maar wat fijn om dat bandje met al die geleide oefeningen te draaien, waarbij ik mijn aandacht op allerlei verschillende delen van mijn lichaam moest richten. Op een gegeven moment was ik na de eerste twee ademhalingen al heerlijk relaxed. Toch ben ik er toen het weer goed met me ging (net als zovele andere mensen) weer mee gestopt. En pas jaren later weer mee begonnen om er vervolgens nooit meer mee te willen stoppen. Ook niet op mijn werk. Juist niet op mijn werk. Juist op mijn werk neem ik elke morgen en tussen de middag even tijd voor mezelf en voor hoe het op dat moment met mij is. En juist doordat ik die momenten voor mezelf neem…Doordat ik even terug naar mezelf ga en de innerlijke rust en stilte in mezelf opzoek en vind, gaat mijn werk meestal als vanzelf en met een zekere mate van flow. Met een zekere moeiteloosheid. Er komt wat er komt en er is wat er is. Ik vaar daardoor steeds meer op mijn innerlijke kompas. Ineens heb ik spontane invallen waarvan ik geen idee heb waar ze vandaan komen. Maar als ik ze ter plekke inbreng hebben ze altijd een bepaalde betekenis. En van te voren kan ik eigenlijk nooit bedenken wat het nut ervan is.

Matje?
Toch is dat nut er wel steeds. En dat allemaal omdat ik even een paar minuten voor mezelf neem. En nee, niet op dat matje… Hoewel daar natuurlijk helemaal niks mis mee is. Die matjes liggen er ook op mijn werk. Want die worden tijdens de mindfulnesstrainingen natuurlijk wel gebruikt. Maar ik zit gewoon even aan tafel naar mijn ademhaling te luisteren en te kijken. Gewoon even observeren hoe hij gaat. Me even bewust worden hoe het met me is. Is mijn ademhaling diep of juist oppervlakkig? Gaat hij snel of juist langzaam? Ik neem het waar en ik neem waar welke gedachtespinsels door mijn hoofd waren. Ik neem ze waar en laat ze als wolkjes in en uit mijn hoofd vliegen. Het zijn maar gedachten en ik ben ze niet. En als er gevoelens zijn: Ook die ben ik niet. Ik heb ze, maar ik ben ze niet. Mijn werk en ik varen er wel bij. Bij die momenten van rust en terugkeer naar mezelf. En of je nu een mindfulnesscursus hebt gedaan of niet, is niet zo interessant. Natuurlijk helpt dat, maar iedereen kan leren mindful te zijn. Al ga je maar elke keer als je achter je pc gaat zitten eens heel bewust zitten. Even voelen hoe je billen op de stoel zitten en je voeten op de grond…. In plaats van in de chaos en hectiek van alle dag door te draven. Welke activiteit je ook neemt om terug te keren naar het stiltepunt in jezelf is uiteindelijk niet interessant. Want je kunt er elke activiteit of niet activiteit voor gebruiken. Of dat nu thuis is of op je werk.

Met volle aandacht
Alles wat je doet, kun je uiteindelijk leren om met 100% aandacht te doen. En ook al gaat mindfulness niet om het resultaat, je denken wil wel graag resultaat. Dus om jezelf over de drempel heen te helpen, kan het goed zijn om je denken te vertellen dat het veel effectiever wordt als het meer gefocust is. En dat is wat mindfulness wel met je denken doet. Er komt meer focus, waardoor je per saldo betere resultaten haalt met veel minder moeite. En dat wil elke baas dan weer wel…. En jij?

Al meer dan 25 jaar is Nelly de Jong bezig met haar passie: het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Haar specialismen zijn: transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaanbegeleiding, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, stress- en burnoutpreventie. Wil je meer over Nelly weten of met haar in contact komen? Neem dan eens een kijkje op haar website: www.confront.nl.

Lees ook: Rust door mindful te zijn op je werk.

Comments are closed.