Rust.nl
Tips voor wie innerlijke en lichamelijke rust wil vinden
Boeken

Op Rust.nl vind je suggesties voor boeken die je helpen geestelijk en lichamelijk rust te vinden. Boeken over stress en het voorkomen daarvan, spiritualiteit, meditatie, het vinden van innerlijke rust, geluk. Maar ook rust in de liefde. Rust in je carrière.

De kunst van het geluk
Het boekje ‘De kunst van het geluk’ van Howard Cutler en De Dalai Lama helpt je door onrustige, roerige, onzekere tijden heen. Het geeft je de kracht om van een afstand naar je leven of situatie te kijken. Met name de metafoor van wolken voor problemen is mooi en geeft inzicht. Iedereen is op zoek naar geluk, maar niet iedereen vindt het. De Dalai Lama laat zien dat geluk binnen ieders handbereik ligt. Het is een houding die je aanneemt tegenover anderen en tegenover jezelf. Een houding die draait om openheid en herkenning. Inzien dat een ander, net als jijzelf, een mens is, is de eerste stap naar innerlijke vrede. Uitgaande van meer dan 2500 jaar boeddhistische kennis en helder inzicht maakt de Dalai Lama duidelijk hoe we onzekerheid, woede en moedeloosheid kunnen overwinnen. Deze bestseller laat ons de zin van het leven ontdekken.

De kracht van het nu & Niet morgen, maar nu
Deze twee klassiekers worden aangeraden door trainer en coach Freek Jordans, zoals hier is te lezen.
Interessante boeken die nieuwe inzichten bieden voor wie op zoek is naar betekenis en rust.

De edele kunst van not giving a fuck
Een andere soort ‘rust’-boek. Geschreven door Mark Manson. Dit is hét boek voor zelfhulphaters. Stoppen met altijd maar positief zijn, maar omgaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt.

In De edele kunst van not giving a fuck geeft Mark Manson je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

De Alchemist
Volg de jonge schaapherder Santiago in zijn reis om uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn ontmoeting in Egypte met de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (…) Waar je hart is, is ook je schat.’ Een boek om rust mee te vinden.

Rust.nl-auteurs

Volledig vrij zijn
Lees het interview met schrijfster, coach en psychotherapeut Annette Raaijmakers en je weet waarom je dit boekje moet lezen:

De Alexandertechniek
In dit artikel kun je lezen over tot rust komen met de Alexandertechniek. Hier lees je er meer over:

De kunst van leven
In deze leestip van coach en Rust.nl-columniste Nadine Schartz worden de basisprincipes van creëren uit de doeken gedaan en wordt u verteld hoe deze in de praktijk brengen. Er staan veel praktijkvoorbeelden en direct toepasbare tips in het boek, de methodiek is efficiënt en grondig. Je werkt aan de echte oorzaak: de vibratie van jouw energie.

Wat je baby je vertelt
De tweede tip van Innerheart’s Nadine Schartz is een boek voor piepjonge ouders: ‘Wat je baby je vertelt’. Een uniek, praktisch en helder handboek voor iedere ouder. Leer wat de blikken, geluidjes en bewegingen van je baby betekenen. Wat is het beste voor jouw baby?

Tips van coach Nadine Schartz (innerheart) om rust te vinden:

Rust op je werk
Tips van Paul Wilson over hoe je de werkdag rustiger en efficiënter doorbrengt.

Eerste hulp bij stress en vermoeidheid
In dit boek word je op een prettig leesbare manier duidelijk gemaakt dat er allerlei factoren een rol spelen bij het ontstaan van een burn-out. Op een overzichtelijke, informatieve, maar ook humoristische wijze leer je de weg naar een bestaan zonder stress, burnout-verschijnselen en oververmoeidheid te vinden. Volgens ervaringsdeskundigen een aanrader.

Boeddhisme voor beginners
Boeddhisme in alle eenvoud benadert het boeddhisme op een heldere en ongekunstelde manier. Het centrale thema is ontwaken en bewust leven in het hier en nu. Toen de Boeddha werd gevraagd zijn leer in één woord samen te vatten, antwoordde hij: ‘Gewaarzijn.’ Boeddha’s observaties en inzicht zijn door de Amerikaanse zenpriester Steve Hagen kort, bondig en ontdaan van hinderlijk jargon verwerkt in zijn veelgeprezen boek. Het is een inspirerende gids voor iedereen die meer greep wil krijgen op zijn leven. In eenvoudige bewoordingen beschrijft Steve Hagen hoe je je kunt ontdoen van overtollige ballast om volledige geestelijke vrijheid te bereiken.

Rust en regelmaat
Pater Anselm Grün inspireert mensen de waarden van de benedictijnse levenswijze in hun leven te integreren. Het klooster Münsterschwarzach wordt door hem als een bedrijf geleid. Geen wonder dat Anselm Grün ook als een succesvol manager kan worden beschouwd.

Petra Altmann is journaliste. Zij bezocht Anselm Grün in zijn klooster om te zien hoe monniken erin slagen elke dag de stilte, rust en regelmaat te vinden die je als rode draad in Anselm Grün’s boeken vinden kunt. In een boeiende dialoog ervaar je wat je uit het leven in het klooster kunt leren voor je leven van elke dag.

Het grote boek van de RUST
Iedereen heeft ermee te maken – met stress thuis en op het werk. De Australiër Paul Wilson is de man achter het enige medicijn dat direct helpt zonder vervelende bijwerkingen. En wel deze boeiende leergang onthaasting. Dit boek geeft de 120 meest succesvol gebleken technieken om onder alle omstandigheden snel zowel geestelijk als lichamelijk te ontspannen en innerlijke kalmte te bewaren. De technieken zijn gebaseerd op beproefde disciplines als meditatie, zelfhypnose, psychotherapie, aromatherapie, voedingsleer, acupressuur en tai chi. Hoe divers van aard ze ook zijn, alle technieken zijn eenvoudig toepasbaar en werken snel en doeltreffend.
Wie de aanwijzingen in het boek volgt. leert hoe hij of zij zich acuut van spanning en onrust kan bevrijden en zich een blijvende positieve instelling kan aanmeten die de kwaliteit van het leven in het algemeen doet toenemen.

Rust in je hoofd
Ontdek te midden van alle zorgen in het dagelijks leven honderden eenvoudige manieren om de ruis in je hoofd op te ruimen en vat te krijgen op hoe je je tijd en energie besteedt. Donna Smallin noemt haar tips. Een prachtig boekje voor drukbezette mensen.

Loslaten
In oktober 2010 verscheen ‘Loslaten’, een boek van Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana dat in losse columnstijl schrijft over alles wat wij drukke mensen zogenaamd moeten. Of denken te moeten. Moet ik naar een coach? Moet ik met passie werken? Moet ik de boel op orde hebben? Moet ik er altijd goed uitzien? Moet ik het roer omgooien? Moet ik weten wat ik wil? In totaal komen er zo’n 35 grote en kleine vragen uit het dagelijks leven aan bod. Een aanrader voor wie een druk werk- en/of gezinsleven heeft.

Tom Hodgkinson – Leve de vrijheid
‘Loslaten’-auteur Jan Wolter Bijleveld raadt Tom Hodgkinson’s Leve de vrijheid aan als waardevol boek. In het boek lees je over hoe we de ketenen van de angst, bureaucratie, schuld, armoede, lelijkheid, verspilling en van zoveel andere zaken kunnen afwerpen. Kleurrijk, vol inzicht, inspirerend, en erudiet – Leve de vrijheid staat vol praktische tips en bevat daarnaast ook veel filosofische overdenkingen. Een verkwikkend bad voor lichaam en geest.

Michele Bevoort – I Love Me
Michèle Bevoort (34) is auteur van het boek: I Love Me, 25 manieren om dichter bij jezelf te komen en alles uit je leven te halen (uitgeverij Scriptum, € 16). Zij schrijft freelance voor verschillende tijdschriften als Marie Claire, Grazia, Cosmopolitan, Libelle Balance en Viva. Naast haar werk volgt ze een beroepsopleiding voor therapeut/coach in Amsterdam.

Spoedcursus Verlichting
In dit boek neemt Tijn Touber je mee op de spannendste reis die je ooit zult maken: de weg terug naar je eigen licht. Onderweg maak je kennis met de mensen die hij door de jaren heen interviewde voor bladen als Ode en Happinez en onthult hij de essentiële stappen en inzichten die nodig zijn om gelukkig en verlicht te leven.

Lees ook ‘Stadsverlichting’ met (meditatie-cd!):

De keuze van Tijn Touber
In Rust.nl’s 13 vragen aan Tijn Touber prijst de auteur de volgende boeken aan:

Rust vinden met yoga
Het Happinez yoga-boek staat vol oefeningen, inspirerende, filosofische artikelen en andere inzichten met betrekking tot het rust vinden door middel van yoga.

Vind ook de beste boeken over:
> Innerlijke rust vinden
> Meditatie
> Coaching
> Mindfulness
> Beter slapen